Vücut Kitle Indeksi Çok Düsük Veya Yüksek Olan Kadinlarda Adet Gecikmesi Görülebilir

Adet gecikmesi, çogu kadinin çesitli nedenlere bagli olarak hayatinin bir döneminde yasadigi bir sorundur. Adet döngüsü çogu kadin için 28 gün olsa da, bazi kadinlarda 21 gün-40 gün arasinda degisebilir. Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Mehtap Yazicioglu, “Adet gecikmesi ciddiye alinmalidir. Özellikle vücut kitle indeksi 18.5 ve altinda ya da 30 ve üzerinde olan kadinlar risk grubundadir” dedi.

Vücut Kitle Indeksi Çok Düsük Veya Yüksek Olan Kadinlarda Adet Gecikmesi Görülebilir
Saglikli kadinlarda normal adet döngüsü, son kanamanin baslama tarihinden itibaren 28 gündür. Bununla birlikte 21-40 gün arasi da normal kabul edilebilir. Döngünün her seferinde birkaç gün degismesi de normal bir durumdur. Kanamalarin bu döngü disinda görülmesinin adet gecikmesi olarak nitelendirildigini söyleyen Medicana Atasehir Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Mehtap Yazicioglu, “Normal bir adet döngüsü sirasinda kadinlarin yumurtaliklarinin birinden yumurta salinir. Bir sperm tarafindan döllenmeyen yumurta, kan ve dokularla birlikte vücuttan atilir. Bu kanama ortalama 5 gün sürer. Daha sonra döngü, aylik olarak kendini tekrar eder. Bazi dönemlerde ise stres gibi duygu durumlar, çesitli dis etkenler ya da hastaliklar nedeniyle bu döngü bozulabilir. Bu durumda döngü disinda anormal kanamalar görülür” diye konustu.

Op. Dr. Yazicioglu, adet gecikmesinin bazi yaygin nedenlerini ise söyle siraladi:

Gebelik

Asiri stres

Ani kilo kaybi

Asiri kilolu olmak

Gün içinde çok fazla egzersiz yapmak

Dogum kontrol hapi kullanmak

Menopoz ya da erken menopoz

Polikistik over sendromu

Kontrolsüz diyabet

Kalp hastaliklari

Asiri aktif tiroit bezi

Uzun süreli stres hormonlari etkiler

Herhangi bir faktöre bagli olarak yasanan uzun süreli stresin hormonlari etkileyerek adet gecikmesine ve menstrüal dönemin normalden daha agrili geçmesine neden olabildigini ifade eden Op. Dr. Mehtap Yazicioglu, söyle devam etti: “Stres, gecikmenin yani sira kanamanin erken olmasinin da nedenlerinden biridir. Meditasyon, yoga, yüzme ve kosu gibi egzersizler stresin azalmasina yardimci olabilir. Ancak gün içinde asiri egzersiz yapmak da stres seviyesini artirir. Bu durumda yag seviyesi de düsecegi için yumurtlama gecikebilir ya da durabilir.”

Vücut Kitle Indeksi 18.5’in altinda ve 30’un üzerinde olan kadinlar dikkat!

Genellikle 45-50 yaslarinda görülen menopoz döneminin yaklasmasiyla adet gecikmeleri görülebilecegini belirten Op. Dr. Yazicioglu, “Östrojen seviyesinin düsmeye baslamasi ve yumurtlamanin düzensiz hale gelmesiyle, menopoza yaklasan kadinlarda adet gecikmesi görülebilir. Menopozdan sonra ise kanamalar tamamen durur” dedi.

Asiri ve ani kilo kayiplarinin da adet gecikmesi nedenleri arasinda bulunduguna dikkat çeken Op. Dr. Mehtap Yazicioglu, “Günlük alinan kalorinin büyük oranda kisilmasi, yumurtlamak için gerekli olan hormon üretimini olumsuz olarak etkiler. Özellikle vücut kitle indeksi 18.5 ve altinda olan bireylerde adet gecikmesi görülebilir. Bu durumun tam tersi olarak, asiri kilo da adet döngüsünün düzensizlesmesinin önemli nedenlerden biridir. Asiri kilolu kadinlarda östrojen hormonu fazla miktarda üretilir. Fazla östrojen, adet kanamasinin gecikmesine neden olabilir. Özellikle vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan kadinlar bu risk grubuna dahildir” seklinde konustu.

Bas agrisi, sivilceler, kilo alip vermek belirtiler arasinda

Adet gecikmesinin yaygin belirtisi, kanamanin bir önceki kanamayi takiben 35-40 gün içinde gelmemesidir. Bununla birlikte, pek çok hastaliga bagli olarak meydana gelebilen adet gecikmelerinde farkli belirtiler de olusabilir. Adet gecikmesi yasayan kadinlarda görülen yaygin belirtiler su sekildedir:

Asiri killanma

Bas agrisi

Kasik bölgesinde agri

Yüz basta olmak üzere vücudun farkli bölgelerinde ortaya çikan sivilceler

Asiri kilo alma ya da verme

Uzun süre devam eden adet gecikmesinin farkli hastaliklarin belirtisi olabilecegine dikkat çeken Op. Dr. Yazicioglu, tani ve tedavi süreciyle ilgili su bilgileri verdi: “Teshis ve tedavi için kadinlarin bir saglik kurumuna basvurmasi önerilir. Jinekoloji ya da endokrinoloji muayenelerinde hastalarin ve ailelerinin tibbi geçmisleri, yasanan stres gibi duygusal sorunlar, kilo degisiklikleri, egzersiz yapma sikligi gibi noktalar dinlenir. Ayrica kadinlarin yasi da önemli bir faktördür. Tibbi bir durumun neden olabilecegi adet gecikmelerinde hastalar farkli bölümlere yönlendirilir. Muayene öncesi, adet kanamasinin baslangiç ve bitis tarihlerinin not alinmasi faydali olur. Tani sürecinde herhangi bir hastaliktan süphelenilmedigi takdirde adet döngüsünün belirli bir süre izlenmesi istenebilir. Tani için kan testlerinin yani sira ultrason, MR ve tomografi gibi yöntemlerden de yararlanilir. Kan testleri, anormal seviyede seyreden hormonlarin olup olmadigi konusunda bilgi alinmasini saglar. Hipofiz bezi ya da üreme sistemindeki herhangi bir bozukluk içinse görüntüleme yöntemlerinden faydalanilir.”

Yasam sartlarinda degisiklik yapilmasi gerekir

Stres ya da beslenme bozukluklari gibi hormonlari etkileyen nedenlerden kaynaklanan adet gecikmelerinde kadinlarin yasam sartlarinda degisiklik yapmasi gerektigini belirten Op. Dr. Mehtap Yazicioglu, “Adet gecikmesinin nedeni polikistik over sendromu ise tedavide progesteron içerikli dogum kontrol haplari kullanilmasi önerilebilir. Ancak dogum kontrol haplari da gecikmenin nedeni olabilir. Bu durumda haplarin birakilmasiyla döngünün normal seyrine dönmesi beklenir. Erken menopoz vakalarinda, hormon replasman tedavisinden (HRT) ya da dogum kontrol haplarindan faydalanilir. Asiri aktif tiroit bezinin fazla miktarda hormon üretmesi sebebiyle yasanan adet gecikmelerinde ise ilaç tedavisi uygulanabilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA