Uzmanindan Tercih Önerisi Açiklamasi 'Yerlestirme Basari Sirasina Göre Tercih Yapilmali'

Üniversite tercihi yapacak adaylarin önce hangi bölümde okumak istediklerini ve nerede okumak istediklerini belirlemelerinin önemli oldugunu belirten Istanbul Atlas Üniversitesi Rektörü, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Ersoy Kocabiçak, “Adaylarin seçecekleri üniversitenin akademik kadrosunun derinligi ve kalitesi en önemli kriterlerdendir” dedi.

Uzmanindan Tercih Önerisi Açiklamasi  'Yerlestirme Basari Sirasina Göre Tercih Yapilmali'
Istanbul Atlas Üniversitesi Kurumsal Iletisim Daire Baskanligi Is Gelistirme ve Tanitim Müdürü Seda Kahraman, aday ögrencilerin tercihlerini yaparken öncelikli olarak yerlestirme basari siralarina göre üniversiteleri ve istedikleri bölümleri düsünmesi gerektigini belirterek “Tercih yapacak kisilerin mutlaka üniversitelere gidip mevcut ögrenciler, akademisyenler ve rehber ögretmenleriyle bir araya gelmelerini tavsiye ederim” dedi.

Yüksekögretim Kurumlari Sinavinin açiklanmasiyla tercih dönemi, 25 Temmuz’da baslayip 2 Agustos’a kadar devam edecek. Üniversitelerinde düzenlenen tercih günlerinde adaylara çesitli önerilerde bulunan Istanbul Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersoy Kocabiçak, “Tercih yapmadan önce ögrencilerimizin kendilerini bilmeleri, hangi bölümü okumak istedikleri ve nerede okumak istediklerini belirlemeleri önemlidir. Seçecekleri üniversitenin akademik kadrosunun derinligi ve kalitesi en önemli kriterlerdendir” açiklamasi yapti.

Prof. Dr. Kocabiçak: Genç olmamizi avantaj olarak görüyoruz

“Üniversitenin fiziki ve sosyal imkânlari, laboratuvar ortamlari, egitimi arastirmaya yönelik mekânlarinin büyüklügü ve kalitesi önemli” diyen Prof. Dr. Kocabiçak, “Ayrica bulundugu konuma, toplu tasima araçlarina yakin olmasina ve barinma imkânlarina da dikkat edilmelidir. Biz 2018’de kurulan ve 2020’de egitim-ögretim hayatina baslayan genç bir üniversiteyiz. Fakat genç olmamizi bir handikap olarak degil, tam tersine bir avantaj olarak görüyoruz. Çünkü akademik kadromuz oldukça güçlü ve enerjisi yüksek genç akademisyenlerimiz var. Tecrübeyle enerji burada” dedi.

Prof. Dr. Kocabiçak: 26 tane laboratuvarimiz var

Üniversitelerinin toplam 110 bin metrekare kullanim alanina sahip olduklarini belirten Prof. Dr. Kocabiçak, “Bunun 75 bin metrekaresi kapali alandan olusuyor. Içinde; egitim- ögretim birimleri, arastirma bölümleri, 26 tane laboratuvarimiz var. Laboratuvarlarimizin toplam metrekaresi 6 bin 100 metrekare. Yani 6 dönümden daha büyük bütün laboratuvarlarimiz var. Bunlar sadece fiziki degil, içindeki donanimlar olarak da fazlasiyla yeterli. Kütüphanemizi çok begeniyorum. Ögrencilerimiz, bize gelmemis olsalar dahi misafir olarak gelip kütüphanemizde ders çalismalarini öneriyorum. 2 bin 500 metrekareyi askin büyüklükte tek baslarinda çalisabilecek olduklari, kaynaklardan faydalanabilecekleri bir imkân sunuyoruz” seklinde konustu.

Prof. Dr. Ersoy Kocabiçak, Istanbul Atlas Üniversitesi’nin uygulamali egitimlerini Atlas Üniversitesi Medicine Hastanesi ve Dis Hekimligi Fakültesi Hastanesi’nde verdigini, ögrencilerin Türkiye’nin önde gelen hastaneleri arasinda yer alan ve 25 yildir saglik sektöründe faaliyet gösteren Atlas Üniversitesi Medicine Hastanesi’nde staj imkanina sahip olduklarini söyledi.



“Anlasmali oldugumuz 35 yurt var”

Sosyal alanlarinin da oldukça genis olduguna deginen Prof. Dr. Kocabiçak, “Kampüsümüz tam kompakt denen bir kampüs. Hem sosyal alanlariyla hem egitim ögretim alanlariyla aslinda ögrencilerin kolay üretim yapabilecekleri, sosyal olarak da kendilerini gelistirebilecekleri bir yer. Üniversitemizin lokasyonu çok önemli. Kagithane’deyiz, toplu tasima araçlarina oldukça yakiniz. Ögrencilerin en büyük problemlerinden bir tanesi de yurt problemi. Biz, anlasmali oldugumuz bölgemizde bulunan 35 yurt ile ögrencilerimizin bu problemini de hiç yasamadik. Eylülde ise kendimize ait kiz ve erkek ögrenci yurdumuzu ögrencilerimiz için açma gayretindeyiz.

“20’yi askin üniversite ile anlasma yaptik”

“En önemli konulardan biri de uluslararasilasma” diyen Prof. Dr. Kocabiçak, “Bu konuda genç yasimiza ragmen fazlasiyla mesafe aldik. Dünyanin dört bir yaninda ama agirlikli olarak Kuzey Amerika’dan, Amerika Birlesik Devletleri’nden ve Avrupa’daki ülkelerde bulunan 20’yi askin üniversite ile anlasma yaptik. Bunu burada birakmayip her yil sayisini artiracagiz. Kendimizi en güçlü hissettigimiz yerlerden bir tanesi de aslinda uluslararasi is birliklerimiz” dedi.

“Ögütlerimizin çok bayat oldugunu düsünmüyoruz”

Tercih döneminde ailelerin de çocuklari için oldukça heyecanli olduguna deginen Prof. Dr. Ersoy Kocabiçak sözlerine sunlari ekledi:

“Özdemir Asaf der ki ‘Ögüt zamaninda taze yenmemis bir ekmegi baskasina bayat yedirme denemesidir.’ Ama biz aileler olarak öyle düsünmüyoruz. Ögüt veriyoruz, Ögütlerimizin çok bayat oldugunu düsünmüyoruz. Yine bir söz vardir; ‘Gençler düsünebilse yaslilar yapabilse.’ Elbette bizim tecrübelerimizden faydalanacaklar. Ama yine de kendileri ne istiyorsa o yolda devam etmelerinde fayda var. Çünkü eninde sonunda ailelerini ikna edeceklerdir. Ya da bir orta yol bulacaklardir.”

“Ilk bes tercihte yüzde 20-25 gibi uyguladigimiz tercih bursu oranlari var”

Ögrencilere tercih listesi önerilerinde bulunan Seda Kahraman ise “Aday ögrenciler öncelikli olarak sonuçlarina yani yerlestirme basari siralarina göre üniversiteleri ve istedikleri bölümleri düsünmeliler. Sonrasinda tercihlerini sisteme girmeden önce mutlaka bir rehber ögretmenden ya da uzman danismandan destek alarak son kontrolleri gerçeklestirmeliler. Her sene aslinda katsayilara ve ögrencilerin sinava giris sayilarina göre katsayilarda oynamalar meydana geliyor. Bu yil da ögrenciler yine basari siralamalarina dikkat ederek tercihlerini gerçeklestirmeliler. Puanlar yaniltici olabiliyor. Ilk tercihler, ilk üç tercihler, ilk bes tercihler gibi vakif üniversitelerinin belirledigi ögrenci destekleyici tercih burslari var. Istanbul Atlas Üniversitesi’nde de bizim ilk bes tercihte yüzde 20-25 gibi uyguladigimiz tercih bursu oranlari var. Bazi vakif üniversiteleri ilk besin hepsi ya da ilk üçün hepsi ayni üniversite olmali gibi kriterler koyuyorlar. Biz de öyle bir sey mevcut degil. Ögrencilerin bunlara da dikkat etmesi gerekiyor” uyarisinda bulundu.

“Ikinci ögretimin kaldirilmasiyla dikkatli olmazlarsa açikta kalabilirler”

Ikinci ögretimlerin kaldirilmasinin çok önemli bir husus olduguna da deginen Seda Kahraman, “Devlet üniversitelerinde ikinci ögretimlerin kapatilmasiyla bu ögrencilerin açik ögretime yönlenecegini düsünüyoruz. Açik ögretim kontenjanlarinda bir artis var mi? Geçen yila oranla nasil seyrediyor? Aday ögrencilerin dikkat ederek tercihlerini yapmasinda fayda var. Keza açikta kalabilirler” dedi.

Aday ögrencilerin özellikle ögrenci memnuniyetine bakmasi gerektigini belirten Seda Kahraman, “Türkiye Üniversite Memnuniyet Arastirmasi (TÜMA) tarafindan her yil memnuniyet siralamasi yapiliyor, bu siralamaya bakabilirler. Ayrica tercih yapacak olan kisilerin mutlaka üniversitelere gidip mevcut ögrenciler, akademisyenler ve rehber ögretmenleriyle bir araya gelmelerini tavsiye ederim” dedi.

“2 Agustos’a kadar üniversitemize gelip tercih için yardim alabilirler”

Seda Kahraman son olarak sunlari söyledi:

“Ögrenci memnuniyetinde de gördügünüz üzere Atlas Üniversitesi’nde çalisan ögrencilerimiz var. Biz adaylarla mevcut ögrenciyi olabildigince bir araya getirerek birinci agizdan merak ettiklerini yanitlamaya çalisiyoruz. Aday ögrencilerin mutlaka üniversitelere gidip mevcut ögrencileri, akademisyenleri, rehber ögretmenleriyle bir araya gelmelerini tavsiye ederim. 2 Agustos’a kadar üniversitemize gelip tercih için yardim alabilirler.”
Kaynak: İHA