Uzmani Uyardi Açiklamasi Deniz Ürünleriyle Vücuda Giriyor

Kardiyoloji Uzmani Dr. Ismail Erdogu, denizlerde parçalanan plastiklerin deniz canlilari tarafindan tüketilmesi yoluyla insan vücuduna girdigini söyledi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi Deniz Ürünleriyle Vücuda Giriyor
Sivas Medicana Hastanesi doktorlarindan Kardiyoloji Uzmani Dr. Ismail Erdogu, mikroplastikler hakkinda önemli bilgiler verdi. Erdogu, yaptigi açiklamada mikroplastiklerin deodorant, parfüm gibi kisisel bakim ürünleriyle birlikte insan vücuduna girdigini ve ciddi saglik sorunlarina yol açabilecegini belirtti.

Deniz ürünlerinden mikroplastiklerin insan vücuduna girebilecegini belirten Erdogu, “Plastikler özellikle deniz sularina karisarak, daha da küçük parçalara ayrilmaya basliyor. Plastik ürünler dogada yok olmasi zor olan ürünlerdir. Bu plastikler okyanuslara, denizlere, katildiktan sonra çok daha küçük gözle görülmeyen parçalara ayriliyor. Plastikler denizlerde yasayan canlilarin vücutlarinda birikmeye basliyor. Deniz canlilari plastik parçalari vücut içerisine aliyor, deniz ürünlerini tükettigimizde bu mikroplastikler vücudumuza girebiliyor. Yada kimyasal ürünler deodorantlar, parfümler ve hijyen gibi ürünlerle vücudumuza temas ederek girebiliyorlar” dedi.



Üreme sagligini tehdit edebilir

Mikroplastigin birçok hastaliga neden oldugunu belirten Erdogu, “Plastiklerin hayatimiza getirecegi zararlar konusunda da elimizde çok ciddi veriler yok. Kalp krizi, felç, böbrek yetmezligi, gibi hastaliklara sebebiyet verebiliyor mu hemen üzerinde tamamlanmis bir çalisma yok. Gelecek yillarda belki 50 yil sonra insanlar dönüp baktiginda ‘bu insanlar plastikleri nasil kullanmis’ ‘bu kadar zararli seyleri neden dönüstürmemisler’ gibi bir takim sorular akillarina gelecek. Bugün bunlarla ilgili elimizde çok ciddi veriler olmadigi için bunlarla ilgili bir seyler söyleyemiyoruz. Tibbi hayatimizda olan gözlemlerden sunlari söyleyebilirim ki çocuk sahibi olabilme sikligimiz 20-30 yil öncesine göre oldukça kisitli. Belki üreme sagligi ile alakali ilk ciddi veriler gelmeye baslayacak ve üreme sagligini olumsuz etkiledigine dair bir takim verilere sahip olacagiz” diye konustu.



“Hazir gidalar yerine taze gidalar tüketmeliyiz”

Erdogu, hazir gidalar yerine taze gidalar kullanarak mikroplastiklerden korunabilmenin mümkün oldugunu söyleyerek, “Korunmamizin yollari da bunlarla olan temaslari azaltmamiz gerekiyor. Konserve edilmis gidalar, uzun süre saklanabilir seyler ve plastik malzemeler içerisinde satilan ürünleri tüketmemiz gerekiyor. Cam ürünler daha çok tercih edilebilir. Hazir gidalar yerine taze gidalar tüketmeliyiz. Çocuklarimizin ve bizlerin kullanacagi esyalarin plastik degil, organik ürünlerden olmasina dikkat etmeliyiz. Kullandigimiz kiyafetlerin pamuklu olmasina dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü sentetik ürünlerde plastiklerin alt kolu olarak karisimiza çikiyor. Plastikleri daha az kullanmaliyiz ve daha az tüketmeliyiz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA