Türk Mimarisinin Anadolu'da Ki Ilk Örneklerinden Biri, 844 Yildir Ayakta

Anadolu’daki en eski Türk yapilarindan birisi olan Divrigi Kale Cami, minaresiz yapisi ve uçurum kenarinda ki konumuyla dikkat çekiyor. 844 yildir ayakta kalan cami, tamamlanan restorasyon çalismalarinin ardindan ibadete açilacagi günü bekliyor.

Türk Mimarisinin Anadolu'da Ki Ilk Örneklerinden Biri, 844 Yildir Ayakta
Tarihi yapilari, kültürel miraslari ve gastronomi alanindaki lezzetleriyle Sivas’in öne çikan ilçesi Divrigi, her geçen gün turist potansiyelini artiyor. UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ndeki Ulu Camii ve Darüssifasi’nin yani sira birçok tarihi eseri bünyesinde barindiran ilçe, Divrigi Kale Camisi ile de dikkatleri üzerine çekiyor. 1180 yilinda Divrigi Kalesi surlari içerisinde insa edilen Divrigi Kale Cami, uçurumun kenarindaki yapisi ile görenleri hayrete düsürüyor. 844 yil önce Mengücek Beyligi Dönemi’nde, Süleyman Sah oglu Emir Ishak tarafindan yaptirilan cami, Türklerin Anadolu’daki ilk yapilarindan birisi olarak biliniyor. Uzun yillar harabe halde bulunan ve 2008 yilinda restorasyonu tamamlanan cami, ibadete açilmayi bekliyor.

Cami hakkinda bilgiler veren Uzman Sanat Tarihçisi Yunus Budaktas, “Divrigi Kale Camii, Mengücekliler döneminde, 1180-1181 yillari arasinda Süleyman Sah oglu Emir Ishak tarafindan insa ediliyor. Yapinin üzerinde bulunana insa kitabesi bu tarihi bilgileri bize veriyor. Divrigi Kale Cami bulundugu konum ve mimari özellikleriyle dikkat çekiyor, özellikle yapinin bulundugu konum erken dönem örneklerinden Tarihi Kale Cami biraz daha ön plana çikiyor. Divrigi Kalesi surlari içerisinde ilçeye hâkim bir noktada insa edilen tarihi yapi, insa teknik ve malzeme anlaminda pek fazla veri sunmamakta. Sadece yapinin Taç kapisinda bulunan ve iç tezyinatinda bulunan bazi süsleme örnekleriyle sanat ve estetik anlaminda çesitli veriler sunuyor. Yapinin bu bölgeye insasi da aslinda tarihi verileri de dogru kullandigimiza imkan sagliyor. Özellikle 1071 Malazgirt zaferiyle birlikte, Anadolu’nun kapilarinin Türklere sonuna kadar açilmasiyla birlikte, Anadolu’da insa ve imar faaliyetlerinin yapildigini görüyoruz. Divrigi Kale Cami’de aslinda Anadolu’da Türkler tarafindan baslatilan bu insa sürecinde en erken tarihli örneklerinden birisi. Bu sebeple Türk mimari tarihi içeresinde ve Türk tarihi içerisinde önemli bir yere sahip” dedi.



844 yillik cami ibadete açilmayi bekliyor

Divrigi Kalesi surlari içerisinde insa edilen ve restore edilen tarihi caminin 2008 yilinda açildigini söyleyen Budaktas, “Restorasyon çalismalarinin ardindan ibadete açilmadi ancak sadece alaninda uzman isimlerin yapmis oldugu çalismalarina örnek olmasi sebebiyle, tarih meraklilarinin ya da turistlerin ilgisini çekmesi anlaminda yapi önemli bir noktada yer aliyor. Burada en önemli husus yapinin tam olarak bir uçurumun kenarinda yer almasi, Divrigi Kalesini çevreleyen Çalti Çayina ve Çalti Kanyonuna dik bakan bir yamaçta insa edilmesi, erken dönem örnegi olmasiyla birlikte ayrica bir Kale mescidi olmasi. Güvenlik ve savunma anlaminda önem arz eden bir tarihi yapi. Meraklilarin veya bilgi sahibi olmak isteyenlerin fotograflar veya videolar araciligiyla gördükleri zaman, ya da buraya gelip görmek isteyen vatandaslarin inceledikleri zaman, yapinin çok sarp çok dik bir uçurumun kenarinda yer aldigini görmeleri mümkün olacaktir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA