'Solunum Fizyoterapisi Ile Solunum Kapasitesini Artirmak Mümkün'

Özellikle KOAH, astim, bronsektazi gibi kronik solunum yolu hastaliklarinin yani sira ameliyata girecek hastalarda da anestezi öncesi ve sonrasi solunum fizyoterapisi uygulanarak solunum kapasitesini artirabildigini belirten Gögüs Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Ferzat Zonüzi, "Solunum fizyoterapisinin temel ilkelerinde nefes almayi kolaylastirmak, balgam çikarmayi artirmak ve solunum kaslarinin güçlenmesini saglamak ve öksürük refleksini artirmak yer almaktadir" dedi.

'Solunum Fizyoterapisi Ile Solunum Kapasitesini Artirmak Mümkün'
VM Medical Park Kocaeli Hastanesi’nden Gögüs Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Ferzat Zonüzi, solunum fizyoterapisi hakkinda bilgilendirmede bulundu. Dogru nefes almanin sagligimiza olumlu, hastaliklarimiza olan iyilestirici etkilerinin kaçinilmaz oldugunu dile getiren Op. Dr. Ferzat Zonüzi, toplumda pek çok kisinin gerçekten dogru nefes almayi bilmedigine dikkat çekti.

"Akciger kapasitemizi sandigimizdan az kullaniyoruz"

Çogumuzun akciger kapasitemizi sanilanin çok daha altinda kullandigini isaret eden Op. Dr. Zonüzi, tipta "pulmoner rehabilitasyon" olarak da adlandirilan solunum fizyoterapisinin çesitli solunum problemleri olan, farkli siddetlerde solunum güçlügü yasayan hastalar için uygun bir tedavi yöntemi oldugunu belirtti.



"Amaç solunum kapasitesini artirmak"

Solunum fizyoterapisi tedavisinde amacin hastanin solunum kapasitesinin artirilmasi ve yasam kalitesinin yükseltilmesi oldugunu ifade eden Op. Dr. Zonüzi, "Solunum fizyoterapisinin temel ilkelerinde nefes almayi kolaylastirmak, balgam çikarmayi artirmak ve solunum kaslarinin güçlenmesini saglamak ve öksürük refleksini artirmak yer almaktadir" dedi.



"KOAH, astim ve bronsektazi hastaliklarinda daha sik kullaniliyor"

Özellikle KOAH, astim, bronsektazi gibi kronik solunum yolu hastaliklarinin yani sira herhangi bir ameliyata girecek olan hastalarda da anestezi öncesi ve sonrasi solunum fizyoterapisi uygulamalarinin gelisebilecek solunumsal sikintilarin önlenmesinde önemli rol oynadigini vurgulayan Ferzat Zonüzi, "Solunum fizyoterapisi genellikle egzersizler, postür degisiklikleri, nefes ve solunum fizyoterapisi teknikleri ile cihaz kullanimi gibi yöntemlerden olusur. Sigara içen bir hastanin sigarayi birakmasi veya kilo vermesi gibi adimlar da solunum fonksiyonlarinin iyilestirilmesine katki saglayabilir" seklinde konustu.



"Nefes darligi gibi dirençli semptomlara karsi etkili"

Solunum fizyoterapisinin Kovid-19 döneminde de nefes darligi gibi dirençli semptomlar yasayan kisilere yönelik basariyla uygulandigini hatirlatan Op. Dr. Zonüzi, tedaviyle hastanin fiziksel durumunu iyilestirmek, semptomlari azaltmak, dogru ve etkili nefes alma egitimleri vermek ve yasam kalitesini yükseltmenin hedeflendigini belirtti.



Solunum fizyoterapisinin faydalari

Op. Dr. Zonuzi, solunum rehabilitasyonun faydalarini ise su sekilde siraladi:

"Solunum fizyoterapisi, akciger kapasitesini artirarak egzersizlere ve efor sarf etmeye uyumu kolaylastirir. Solunum cihazlarina bagimliligi azaltir. Nefes darligini azaltarak yasam kalitesini yükseltir. Gögüs ve kol kaslarina yönelik egzersizlerle kuvvet ve fonksiyon artisi saglar. Hastaneye yatis ve acil basvurulari azalir. Hastanede yatan vakalar için yatis süresini kisaltir ve sag kalim oranini artirir. Depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik semptomlarda azalma ve motivasyonda artis görülür. Uzun yürüyüsler gibi aerobik egzersizlere imkan saglar"
Kaynak: İHA