Sig Sularda Dalis Yapmak Ölüm Veya Felçle Sonuçlanabiliyor

Denizli Özel Egekent Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Bilal Kiliçarslan, birçok kisi için güvenli bir dalis ortami gibi görünen sig sularda dalis yapmanin ölüm ve felç gibi ciddi sonuçlar dogurabilecegine dikkat çekti.

Sig Sularda Dalis Yapmak Ölüm Veya Felçle Sonuçlanabiliyor


Denizli Özel Egekent Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Bilal Kiliçarslan sezonun baslamasiyla birlikte tatile giden, deniz, göl, gölet, baraj, akarsu ve sulama kanallarinda serinlemeye çalisan vatandaslari uyardi. Op. Dr. Bilal Kiliçarslan, “Sig sularin derin olmayisi birçok kisi için güvenli bir dalis ortami gibi görünebilir ancak aslinda sig sularda dalmanin ciddi riskleri bulunmaktadir. Özellikle yetersiz bilgi ve deneyime sahip olanlar için sig sularda dalis yapmak, ölüm ve felç gibi ciddi sonuçlar dogurabilecek tehlikeler içerebilir” dedi.



Sig suya dalma konusunun tehlikeli olduguna dikkat çeken Op. Dr. Bilal Kiliçarslan, “Sig sular genellikle kayalik ve sivri objelerle dolu olabilir. Bilinçsizce yapilan bir dalis sirasinda su altindaki bir kayaya ya da objeye çarpma durumu ciddi yaralanmalara veya felce sebep olabilir. Derin sularin aksine sig sularda yüzeydeki suyun kalitesi ve seffafligi da dalis güvenligini etkileyebilir. Bulanik veya kirli suda dalis yapmak, su altindaki tehlikeleri görmeyi zorlastirabilir veya kazalara yol açabilir” ifadelerini kullandi.

Sig sularda yapilan dalislarda basinç degisimine bagli olarak olusabilecek saglik sorunlarinin göz ardi edilmemesi gerektigi, gerekli egitimlerin alinmasi, dogru ekipmanlarin kullanilmasi ve güvenli dalis prensiplerine dikkat etmenin hayati önem tasidiginin altini çizen Op. Dr. Bilal Kiliçarslan, su uyarilarda bulundu:

“Özellikle hizli bir sekilde yükselme yapilmasi durumunda, vücuttaki azot gazi miktari aniden artabilir ve dekompresyon hastaligina yol açabilir. Bu durum, felç gibi ciddi sonuçlar dogurabilir ve hatta ölümcül olabilir”
Kaynak: İHA