Sicaklarda Kadinlarin Vazgeçilmezi Topuz Ve Atkuyruguna Dikkat Açiklamasi 'Kellesebilirsiniz'

Özellikle sicak yaz günlerinde kadinlara rahatlik saglayan atkuyrugu ve siki topuz modellerinin saç sagligini olumsuz etkiledigini belirten uzmanlar, “Siki topuzu hiçbir sekilde önermiyoruz, atkuyrugu ya da siki topuzlar, uzun süreçte tekrar tekrar toplamalar kalici kellige yol açabilmekte. Hastalar, genelde ön kisimlarda, incelme, saçlarin çikmamasi sikayetleriyle geliyor. Erken döneminde toparlanabiliyor ama uzun süreçte saçin kaybina yol açiyor” dedi.

Sicaklarda Kadinlarin Vazgeçilmezi Topuz Ve Atkuyruguna Dikkat Açiklamasi 'Kellesebilirsiniz'
Kellik ve saç dökülmesi nedeniyle son yillarda hem erkeklerin hem de kadinlarin sorun yasadigi ifade ediliyor. Özellikle yanlis saç toplama stillerinin kadinlarda birçok soruna neden olabilecegini belirten uzmanlar, uyarilarda bulundu. Sicak yaz günlerinde rahatlik saglamasi açisindan kadinlarin atkuyrugu, siki topuzlar gibi modelleri tercih etmesinin yani sira saçlarinin arasini lastiklerle gerdirmesinin uzun süreli kullanimda saç çizgisinin kalici olarak geri çekilmesinden kellige kadar birçok olumsuz etkisi oldugu aktarildi. Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Tugba Özkök Akbulut ve Esenyurt Necmi Kadioglu Devlet Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Betül Kizilkan, saç yikama sikligi, bakimi ve sagliginin korunmasi gibi konularda bilgi verirken vatandaslara tavsiyelerde bulundu.

“Saç yikama sikligi kisinin saç derisinin tipine göre degisir”

Saçlarin ne siklikta yikanmasi gerektigi konusuyla ilgili konusan Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Tugba Özkök Akbulut, “Saç yikama sikligi kisinin saç derisinin tipine göre degisir. Eger yagli bir saç derisine sahipse o zaman her gün yikanabilir. Tabi günlük yikama durumunda da saçimizi koruyan yag dokusunun azalmasini da istemiyoruz. Uçlari özellikle köpürterek, sampuanla yogun bir sekilde temas ettirerek yikamayi önermiyor, uçlarini saç kremiyle korumalarini öneriyoruz. Saçin uçlarinin yipranmasi, yaginin, saçta koruyucu yapinin azalmasina bagli olarak çatallanmaya, kurumaya yol açabilir. Kuru saçli bir deri ya da normal saçli bir deri varsa o zaman 2-3 günde bir saçlar yikanabilir. Saçli deriyi degerlendirdikten sonra en geç 3 günde bir yikanmasini öneriyoruz. Yipratici islemler; her gün fön çekilmesi, masalarin kullanilmasi, isil islemlere maruz kalan saçlarda yipranmayi daha çok görüyoruz. Kimyasal maddelere sahip ürünlerin kullanilmasi saçlari yipratabiliyor. Içten disa dogru bir güzellik yaklasimini benimsedigimiz için öncelikle iyi bir beslenmeyi hastalarima öneriyorum. Kati diyetlerin yapildigi dönemde saçlar öncelikle etkileniyor. Bunun için düzenli beslenme, fast food ürünlerinden uzak bir beslenme saç sagligimiz için önemli. Özellikle badem, bazi kuruyemislerin, minerallerin dengeli bir sekilde tüketilmesi önemli. Demir eksikligi, saçimizi önemli ölçüde etkiliyor” dedi.



“Saça zarar veriyor, kesinlikle önermiyoruz”

Kisilerin saç yapisina göre önerilerin sekillendigini aktaran Doç. Dr. Akbulut, sözlerine söyle devam etti:

“Bazi insanlarin saçlari daha ince telli bazi insanlarin daha kalin telli ya da normal telli olabiliyor buna göre de saç bakim önerilerimiz degisiyor. Saç yikandiktan sonra saç kreminin sürülmesi, haftada bir belki uygun bir saç maskesinin yapilmasini öneriyorum. Sosyal medyanin gücü çok fazla gerçekten bir taraftan da bilgi kirliligine, evlerde bir sürü ürünün olmasina yol açabiliyor. Bu önerileri hastalarimizin bu konuda uzman olan, bunun egitimi almis olan hekimlerden almasi çok daha dogru. Siki uygulamalar saça zarar veriyor, siki topuzlar tipki bir dis egriligi durumunda nasil ortodontik bir tedaviyle disi uygunsuz oldugu yerden normal yere nasil tasiyabiliyorsak saç da gerimle saç çizgisini geriye dogru tasiyabiliyor. Hastalarimiz aslinda onu seviyor çünkü bir botoks etkisi yapiyor, kaslari kalkmis vaziyette oluyor ama bunun düzenli bir sekilde yapildigi durumlarda saç çizgisi geriye kaçiyor, saç dökülmesine, saç köklerinin kirilmasina, zayiflamasina yol açiyor. Kesinlikle önermiyoruz, saç çizgisinin geriye kaçmasi da kozmetik olarak hastalarimizi mutsuz ediyor. Çok siki olmayan, daha gevsek bir sekilde tabi ki topuz yapilabilir. Her gün yapilmasi degil de belli bir rutin içerisinde, örnegin; haftada 2 kez yapilabilir. Havalar çok sicak oldugu için tabi ki bir baglama ihtiyacimiz oluyor ama özellikle sikan, bir gerim olusturan derecede siki baglamayi önermiyoruz. Günesten de saçimizi korumamiz büyük önem tasiyor”

“Kalici kellige yol açabilmekte”

Siki saç modellerinin saça birçok olumsuz etkisi oldugunu belirten ve önerileri alaninda uzman isimlerin yapmasi gerektigine dikkat çeken Dermatoloji Uzmani Dr. Betül Kizilkan, “Saçimizi çok siki baglamamaliyiz, atkuyrugu ya da siki topuzlar, siki bandajlar, saçlarimizin incelmesine, saç çizgimizin geriye gitmesine ayni zamanda uzun süreçte tekrar tekrar toplamalar gerçekten saçimizin kalici olarak yok olmasina, kalici kellige yol açabilmekte. Açik sekilde rahatsiz olan hastalarima gevsek baglamalarini, çok sikmamalarini öneriyorum. Saçlari özellikle arkaya dogru çekistirdigimizde zaten en fazla baslayan öndeki killarin incelemesi oluyor. Bu aliskanlik birakilirsa saçlar geri dönebiliyor ama uzun süreçlerde killarin çiktigi foliküller de hasar gördügü için o bölgelerde bir daha saç çikmamaya basliyor. Genelde ön kisimlarda, incelme, saçlarin çikmamasi sikayetleriyle hastalar geliyor. Erken döneminde toparlanabiliyor ama uzun süreçte sik tekrarlayan baglamalar, topuzlar gerçekten de saçin kaybina yol açiyor. Siki topuzu hiçbir sekilde önermiyorum. Ideal olarak 2 günde bir saç diplerimize uygun bir sampuanla, daha sonrasinda saç uçlarimiza masaj yaparak saç kremi uygulanmasi ve haftada 1-2 kez saç maskesi kullanilabilecegini öneriyoruz. 2-3 hafta yikanmamasini sonuçta saçin sagligi açisindan da çok uygun görmüyoruz. En azindan haftada 1 kere yikamayi öneriyoruz. Isinde uzman olmayan kisilerin bu tarz seyler hakkinda yorum yapmasini çok uygun bulmuyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA