Reddettigi Bebegin Babasi Çikti, DNA Raporuyla Belgelendi

Antalya’da önceki dönem IYI Parti Antalya Il Baskani is insani Mehmet Basaran’in, kendisinden 34 yas küçük olan kadinla yasadigi ‘yasak asktan’ oldugu iddia edilen bebekle ilgili açilan dava sonuçlandi. Adli Tip Raporu’nun ‘baba Basaran’ demesinin ardindan, mahkeme de kararini verdi. Mahkemenin gerekçeli kararinda, “Davali Mehmet Basaran’in, davaya konu çocuk D.M.S.’nin babasi oldugunun tespiti ile aralarinda soy baginin kurulmasina hükmün ilgili nüfus müdürlügüne bildirilmesine” denildi.

Reddettigi Bebegin Babasi Çikti, DNA Raporuyla Belgelendi
Elif S. adindaki bir kadin, 4 aylik hamile oldugunu ve bebegi aldirmasi için Mehmet Basaran’in baski yaptigini iddia ederek 11 Aralik 2022’de jandarmaya basvurmustu. Elif S. jandarmaya verdigi ifadesinde Basaran ile yaklasik 3 yildir iliskileri oldugunu belirterek, 4 aylik hamile oldugunu söylemis ve tehdit edildigini ileri sürmüstü. Bunu üzerine Basaran, olayin komplo oldugunu iddia ederek IYI Parti bin meclis üyesi ve Elif S. hakkinda sikayetçi olup 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açmisti.

Sosyal medyada yanki uyandiran haberin ardindan Basaran da bir açiklama yapmis ve suçlamalari reddetmisti. Basaran yaptigi yazili açiklamada, “Çirkin bir iftira kampanyasi ile karsi karsiya kalmakla beraber tarafima istinat edilen hiçbir suçlamayi kabul etmiyorum. Aklanacagimdan emin oldugum ve bu sürecin hizli bir sekilde son bulmasi için yapilacak olan her türlü teste rizam vardir. Siyasetin yargiya-yarginin da siyasetin alanina girmemesi, karsi tarafin sikayetiyle süpheli olarak ben de sikayetçi oldugum için dava yürüyeceginden bu süreçte sorusturmanin selameti ve mensubu oldugum siyasi partinin zarar görmemesi için IYI Parti Il Baskanligi görevimden istifa ettigimi bildiririm” sözlerine yer vermisti.

Sonuç, açiklamasi gibi çikmadi

Açiklama yapmasina ragmen zor durumda kalan Mehmet Basaran, “Her zaman oldugu gibi IYI Parti’nin neferi olacagim degismez bir gerçektir. Bu sorusturmalarin sonucunda aklandigim zaman aktif siyasetime devam edecegim. Bu süreçte bagimsiz Türk yargisindan dilegim azami süratle bu sorusturmanin sonlandirilmasidir” demisti. Basaran, Milletvekili Aday Adayi da olmustu.

Önce davayi kaybetti

Elif S. adindaki sevgilisinin yaptigi basvuru ile ‘yasak aski’ ortaya çikan Mehmet Basaran, ‘komplo-itibar suikasti’ olarak adlandirdigi olayin kaynagini o dönem IYI Parti Muratpasa Belediye Meclis Üyesi Kamil Korkmaz’i ve onunla isbirligi yapan Elif S.’yi gösterip davaci olmustu. Antalya 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açilan ‘santaj’ davasi 11 Mart 2024’de sona erdi. Basaran’in iddialarinin asilsiz oldugunun kanitlandigi dava sonunda Kamil Korkmaz ve Elif S. hakkinda beraat karari verildi.



Baba oldugu kanitlandi

Yasak askini ve birlikte yasadigi Elif S.’den olan kiz bebegini reddeden isadami ve siyasetçi Mehmet Basaran, kaybettigi ‘santaj’ davasindan sonra ikinci soku Adli Tip Raporu ile yasadi. Antalya Adli Tip Kurumu’nda yapilan DNA incelemeleri sonunda Basaran ve bebek D.M.S.’den alinan örnekler birebir uyumlu çikti. 3 Nisan 2024 tarihinde hazirlanan rapora göre Mehmet Basaran’in, D.M.S.’nin “yüzde 99.99 babasi olabilecegi” belirtildi.

Antalya 4. Aile Mahkemesi’nde görülen ‘Babalik davasi’ sonuçlandi

Mahkeme gerekçeli kararinda, Mehmet Basaran’in DNA testi sonucuna göre küçük D.M.S.’nin babasi oldugunu belirtti.

Mahkemenin iki sayfadan olusan gerekçeli kararinda su ifadelere yer verildi:

“Mahkememizde görülmekte bulunan Babalik (Babalik Davasi) davasinin yapilan açik yargilamasinin sonunda, davaci vekili tarafindan mahkememize sunulan dava dilekçesinde özetle; davanin kabulü ile, küçük D.M.S.’nin davalinin çocugu oldugunun tespiti ile küçük ile davali arasinda soybagi kurulmasina karar verilmesini, yargilama giderleri ve vekalet ücretinin davali üzerine birakilmasina karar verilmesini talep ve dava etmistir.

Izmir Adli Tip Kurumu’na, davalinin DNA profillerinin çikartilarak küçügün biyolojik babasinin davali Mehmet Basaran olup olmadigina iliskin rapor düzenlenmesi için yazi yazilmistir. Izmir Adli Tip Kurumunun adli tip raporunda özetle; küçük D.M.S.’ye ait DNA profili ile ihbar olunan anne Elif S. ve davali Mehmet Basaran adli sahislara ait DNA profillerinin karsilastirmasinin yapildigi, elde edilen sonuçlara göre Mehmet Basaran adli sahsin yüzde 99,99 ihtimalle D.M.S.’nin biyolojik babasi olabileceginin tespit edildigi bildirilmistir. Dava, babalik davasi olup, alinan ATK raporunda davalinin davaya konu çocugun babasi oldugunun tespit edildigi, raporun tibbi veriler esas alinarak düzenlenmis olmasi nedeniyle denetime elverisli oldugu ve yeniden rapor alinmasinin dosyaya bir yenilik katmayacagi degerlendirilmekle mevcut ATK raporu dogrultusunda dava ispatlandigindan davanin kabulüne karar verilmistir. Davacinin davasinin kabulü ile davali Mehmet Basaran’in, davaya konu çocuk D.M.S.’nin babasi oldugunun tespiti ile aralarinda soy baginin kurulmasina hükmün ilgili nüfus müdürlügüne bildirilmesine.”

Gerekçeli karar çikti

DNA raporu ile Mehmet Basaran’in biyolojik babasi oldugu kanitlanan küçük D.M.S.’nin avukati Ekin Özmen, davanin 2023 yilinda açildigini ve daha önceden çocuk ile Mehmet Basaran arasinda ’Soy Bagi’ kurulmadigini belirterek, "Daha öncesinde Mehmet bey ile çocuk arasinda soy bagi kurulmamisti. Bu sebeple çocugun magduriyeti vardi. Annelik soyadini kullanmaya devam ediyordu. Çocukla ile anne arasinda ki çikar çatismasindan dolayi öncelikle temsil kayyumu atanmasi gerekti. Bununla ilgili bir basvuru yaptik. Bu basvurumuz onaylandiktan sonra babalik davamizi açtik. Süreç yaklasik 2 ay önce son buldu. gerekçeli kararimiz çikti. Bize teblig edildi. DNA raporu sonucunda babanin Mehmet Basaran oldugu kesinlesmis oldu" dedi.



"2 farkli DNA raporu ile kanitlandi"

Dosya’nin Istinaf ve Yargitay asamalarina gidebilecegini, henüz kesinlesmediginin altini çizen Özmen, "Resmi kurumdan alinan DNA raporunda da baba ile çocuk arasinda soy bagi kurulmasina karar verildi.

Bu noktadan sonra zaten bastan beri iddiamiz ayniydi. Babanin Mehmet Basaran oldugu yönünde iddiamiz vardi, kanitlamis olduk. Celse arasinda resmi kurumdan DNA raporu alinmasina karar verildikten sonra özel bir kurumdan da DNA raporu alinmistir. Buna ragmen baba hiçbir sekilde maddi ve manevi sorumluluk almadi. Bu konuda ret oldu, bu sebeple hukuk mücadelemiz devam edecek. Umuyorum ki karar kesinlestikten sonrada çocuk ile baba arasinda da soy bagi kurulacaktir. Istinaf ve Yargitay sürecinin ardindan karar kesinlesecek. Çocuk Mehmet Basaran’in soy ismini alacak, ayni zamanda miras haklarindan, velayet haklarindan, nafaka haklarinda da yararlanabilecek. Biz hukuk mücadelemizi verdik kazandik. Çocuk adina da süreç adina da mutluyuz" ifadelerini kullandi.

Öte yandan telefonla ulasilan önceki dönem IYI Parti Antalya Il Baskani is insani Mehmet Basaran, daha önceki açiklamalarinin arkasinda oldugunu, kendisine kurulan siyasi kumpas nedeniyle sürecin bu sekilde isledigini söyledi.

Kaynak: İHA