Kastamonu'da Yaylalara Kurulacak Oluklar Sayesinde Hayvancilik Yayginlastirilacak

Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan Kirsal Dezavantajli Alanlar Kalkinma Projesi (IFAD) çerçevesinde Kastamonu’nun merkezi ve 7 ilçesinde yer alan 125 köy merasina konulmak üzere yüzde 100 hibeli toplamda 250 adet sivat (oluk) dagitimi yapildi. Mera ve yaylalara kurulacak sivatlar (oluk) sayesinde Kastamonu’da hem hayvanciligin yayginlastirilmasi hedefleniyor hem de yaban hayatinin su ihtiyacinin karsilanmasi amaçlaniyor.

Kastamonu'da Yaylalara Kurulacak Oluklar Sayesinde Hayvancilik Yayginlastirilacak
Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan Kirsal Dezavantajli Alanlar Kalkinma Projesi (IFAD) çerçevesinde Kastamonu’nun merkezi ve 7 ilçesinde sivat (oluk) dagitimi yapildi. Kastamonu’da toplamda 125 köyün merasina ve yaylalara kurulacak olan yüzde 100 hibeli toplamda 250 adet sivat (oluk) sayesinde hem hayvancilik gelistirilecek hem de yaban hayatinin su ihtiyaci karsilanacak.

Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürlügü bahçesinde düzenlenen dagitim töreninde 25 köye 50 adet sivat (oluk) muhtarlara teslim edildi. Muhtarliklar tarafindan köy meralarina ya da yaylalara yerlestirilecek olan sivatlar (oluk), Kastamonu’da küçükbas ve büyükbas hayvanlari ile yaban hayatinin merada su ihtiyacini karsilayacak.

“Bu yil için 250 adet sivati meralarda kullanilmak üzere muhtarliklarimiza teslim ediyoruz”

Sivat (oluk) dagitim törenine katilan Kastamonu Il Tarim ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrikulu, “Kastamonu’da Tarim ve Orman Il Müdürlügümüz tarafindan 2024 yili içerisinde gerçeklestirilen Kirsal Dezavantajli Alanlar Kalkinma Projesi (IFAD) kapsaminda yapmis oldugumuz özellikle meralarimizin su ihtiyacini gidermek açisindan sivat (oluk) dagitimi yapiyoruz. Yaklasik bu yil için 250 adet sivati meralarda kullanilmak üzere muhtarliklarimiza teslim ediyoruz. Projemiz, yüzde 100 hibelidir. Yaklasik maliyeti 800 bin lira civarindadir. Insallah dagittigimiz sivatlarimiz sayesinde Kastamonu hayvanciligi ve köylerimiz için hayirli olmasini dileriz. Sivatlarin daha saglam olmasi ve uzun yillar konuldugu yerde kalmasi açisindan saç seklinde olmasini düsündük. Sürekli su içerisinde kalacagindan ötürü ahsap sivatlarda çürüme olacaktir. Saç sivatlarin hem daha saglam hem de daha saglikli olmasi açisindan tercih ettik. Bizlerde IFAD projesi çerçevesinde hazirlanan 250 adet sivati köylerimize dagitiyoruz. Bunlari köylerimizde degil, tamamen meralarda ve yaylalarda kullanilmak üzere dagitiyoruz. Mera ve yaylalarda su kaynaklarinin oldugu yerlerde bu sivatlarin kurulumunu yaparak hayvanciligin da gelismesini ayrica yaban hayatinin da bu sivatlardan faydalanmasini hedefliyoruz” dedi.



“Bu oluklar sadece köy muhtarliklarina degil tüm dogadaki canlilara yönelik yapilan bir hizmet olarak görüyorum”

Kastamonu Merkez Örencik Köyü Muhtari Cihan Tulum ise, “Tarim ve Orman Bakanligi basta olmak üzere emekleri geçen herkese tesekkür ediyorum. Bu oluklari bizler en iyi sekilde degerlendirmeye çalisacagiz. Köylerimize uzak alanlardaki meralara biz bu oluklari yerlestirecegiz ki hayvanlarimiz su ihtiyaçlarini karsilamak istedikleri zaman köye gelmek yerine bu oluklar sayesinde oradaki su ihtiyaçlarini karsilayacaklar. Sadece bu oluklardan bizlerin hayvanlari degil ayni zamanda kus, tilki, kedi, köpek gibi yaban hayati da faydalanacak. Bu oluklar sadece köy muhtarliklarina ya da köylülere degil tüm dogadaki canlilara yönelik yapilan bir hizmet olarak görüyorum. Ayrica oluklarin saç seklinde olmasi da bizim için çok büyük bir avantaj. Bunlarin gerek temizlikleri gerekse kullanim ömürleri olsun çok uzun. Bu tür projelerin ve hizmetlerinde kendilerinden önümüzdeki süreçte de bekliyoruz” diye konustu.

Meralara kurulacak oluklarin hayvancilikla ugrasan vatandaslara büyük kolayliklar saglayacagini söyleyen Tulum, “Hayvanlarimiz saat 12.00 siralarinda susamis oluyor. Vatandasimiz hayvanlarini sulamasi gerekiyor ama köy uzak bir yerde bulunuyor. Yine de mecburen hayvanlari sulamak için köye yakin bir yere getirmesi gerekiyor. Çünkü oluk yok, hayvanlarda susayinca otlamayi keserler. Su ihtiyaçlarini karsilamak isteyecekler ayni sekilde insanlar gibi. Fakat meralara kuracagimiz bu oluklar sayesinde hayvanlarimiz köye kadar gelmek yerine bu oluklardan su ihtiyaçlarini giderdikten sonra otlamaya devam edebilecekler. Bu da hem vatandas açisindan hem de hayvanlar açisindan çok büyük avantaj saglayacaktir. Sadece büyükbas ya da küçükbas hayvanlar için degil kus, tilki, köpek, ayi gibi yaban hayati da bu oluklardan su ihtiyaçlarini karsilayabilecekler. Emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.



“Saçtan yapilan oluklarin temizligi daha kolay olacagindan kullanimi da bizlerin için daha rahat olacaktir”

Kastamonu Merkez Asagiyuva Köyü Muhtari Burak Daglioglu da, “Tarim ve Orman Il Müdürlügüne konu hakkinda dilekçe ile müracaat etmistik. Dilekçemiz onaylandi ve simdi de dagitimi gerçeklestiriliyor. Bizlerin köylerde agaçtan ya da betondan oluklari bulunuyor fakat temizlikleri güç oluyor. Bu saçtan yapilan oluklarin temizligi daha kolay olacagindan kullanimi da bizlerin için daha rahat olacaktir. Saçtan yapilan olukta hayvanlarimiz tertemiz su içecek, diger oluklar gibi çürügü ya da küf gibi etkenler olmayacak. Emekleri geçen herkese tesekkür ediyorum, hepsinden Allah razi olsun” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA