Izmir Büyüksehir, Kisirlastirma Çalismalarina Hiz Verdi

Izmir Büyüksehir Belediyesi, sokakta yasayan kedi ve köpeklerin kisirlastirilmasi çalismalarina hiz verdi. Mobil kisirlastirma araciyla sokak sokak gezen ekipler, kontrolsüz üremenin önüne geçmeyi hedefliyor. Büyüksehir, tüm bu çalismalari ile topluma ve sahipsiz canlara konforlu bir yasam alani sunmayi amaçliyor.

Izmir Büyüksehir, Kisirlastirma Çalismalarina Hiz Verdi
Izmir Büyüksehir Belediyesi Veteriner Isleri Halk Sagligi Dairesi Baskanligi Veteriner Isleri Sube Müdürlügü, sokak hayvanlarinin saglikli üremesi, popülasyonunun kontrol altinda tutularak çevre ve insan sagliginin korunmasi için kisirlastirma çalismalarini sürdürüyor. 4 bakimevinde kisirlastirma çalismalarini sürdüren Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin 2 mobil araci da basta kirsal bölgeler olmak üzere sokak sokak gezerek sahipsiz canlari kisirlastiriyor. Gönüllülerin de destegi ile yerinde kisirlastirma hizmeti sunan ekipler, hizli ve etkili çözümler üretiyor. Ekipler son olarak Torbali’da yurttaslarla bulusarak, çalismalarina devam etti.

Kaliteli bir yasam için çabaliyorlar

Veteriner Isleri Sube Müdürlügü’nde Veteriner Saglik Teknikeri olarak görev yapan Dicle Sahin, yurttaslarla is birligi halinde çalistiklarini belirterek, “Yaptigimiz çalisma ile kontrolsüz üremenin önüne geçiyor, kisirlastirmada bekleme süresini azaltiyoruz. Daha saglikli ve kontrollü sekilde yol aliyoruz. Yurttaslarimiz da bu durumdan oldukça memnun” dedi.

Kisirlastirma ile kedi ve köpek popülasyonunun artmasini önlediklerini anlatan Sahin, “Uyguladigimiz tedavi ile hayvanlardan insanlara bulasan hastaliklari da engelliyoruz. Toplum sagligini korumak, sahipsiz sokak hayvanlarinin refahini artirmak ve daha kaliteli ortamda yasamlarini devam ettirebilmelerini saglamak için bu çalismalari sürdürüyoruz” dedi.



“Çok büyük bir hizmet”

Sokakta yasayan 3 disi kediyi kisirlastirmak için getiren Hatice Turhan, yapilan hizmetten çok memnun oldugunu belirterek, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay’a tesekkür etti. Turhan, “Hastalanan, kisirlastirilmasi gereken hayvanlar için Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin yerinde hizmet vermesi hem canlarimiz hem bizler için çok büyük bir hizmet” diye konustu.



“Yogun bir kisirlastirma ile sorunu asariz”

Sahipsiz hayvanlara yönelik hazirlanan yasa tasarisina da tepki gösteren Hatice Turhan, “Özellikle kedilerde sayi çok fazla. Üretilip satiliyor. Bunun önüne geçmeden baska önlemler düsünülmemeli. Önce bunlarla ilgili adim atilmali. Her seyi bir kenara birakalim, direkt uyutalim mantigini kabul etmiyorum. Çünkü Allah’in verdigi canin bizim kararimizla alinmasini dogru bulmuyorum. Yogun bir kisirlastirma çalismasi ile bu durumun önüne geçebilecegimizi düsünüyorum. Popülasyonlari artmadigi sürece daha rahat bir yasanti olacak. Yurttaslar da kisirlastirma çalismalarina destek vermeli. Bir kedi, bir köpek getirip kisirlastirsa, sorunun önüne daha çabuk geçmis olacagiz. Hepimiz tasin altina elimizi koymaliyiz” diye konustu.



“Hayvanlarla çok mutluyum”

Sokakta baktigi 3 erkek kediyi kisirlastirmak için getiren Sebnem Uygun ise “Hayvanlari kosulsuz ve beklentisi olmayan bir sevgi besliyorsunuz. Onlar da ayni sekilde sizden bir karsilik beklemeden sevgi ve anlayisla yaklasiyor. Bazen sevgiyi insanlarda degil hayvanlarda buluyoruz. Kisirlastirma konusunda herkesin bilinçlenmesi lazim. Bu çalisma bir avuç insanla yapilabilecek bir sey degil. Yasa tasarisi Meclis’ten geçerse çok üzülürüm. Çünkü kendi hatalarini örtmek için hiç suçu olmayan canlilari yok edecekler” diye konustu.

Markete gittigi sirada kedilerin kisa süre içerisinde kisirlastirildigini belirten Uygun, ekiplere tesekkür etti.

Yilin ilk 6 ayinda 15 bin kisirlastirma

Izmir Büyüksehir Belediyesi yilin ilk 6 ayinda 15 binin üzerinde kedi ve köpek kisirlastirdi. 28 bin 500 hayvani muayene etti. Yine acil müdahale ekibi 9 bin 123 hayvana saglik hizmeti sundu. Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin yaptigi çalismalar, sahipsiz hayvanlarin sicak bir yuvaya kavusmasini da sagladi. Yilin ilk 6 ayinda 537 sahipsiz can, yeni yuvalariyla tanisti. Izmir Büyüksehir Belediyesi, 2 mobil araç ile birlikte kisirlastirma çalismalarini PAKO Sokak Hayvanlari Sosyal Yasam Kampüsü, Seyrek Hayvan Hastanesi, Kültürpark Küçük Hayvan Poliklinigi ile Seferihisar Ismet Sungur Bakimevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde sürdürüyor. Kemalpasa, Dikili, Ödemis, Torbali, Tire, Karabaglar ilçe belediyelerinin bakimevlerinde Izmir Büyüksehir Belediyesi veteriner hekimleri giderek kisirlastirma çalismalarina destek veriyor.
Kaynak: İHA