Inegöl Belediyesi Ücretsiz Toprak Analizlerine Devam Ediyor

Inegöl Belediyesi’nin çiftçiyi desteklemek adina uyguladigi ‘Ücretsiz Toprak Analizi’ bu yil da devam ediyor. Üreticilerin de yogun ilgi gösterdigi uygulama ile bu zamana kadar 600 numunenin analizinin yapildi.

Inegöl Belediyesi Ücretsiz Toprak Analizlerine Devam Ediyor
Inegöl’ün bereketli topraklarinda yetisen ve dünyanin dört bir yanina meyve sevkiyati saglayan Inegöllü çiftçilere dogru üretimi saglamak amaciyla destegini hiz kesmeden sürdüren Inegöl Belediyesi, sehrin degerlerini yükseltme adina 2021 yilinda örnek bir çalismaya imza atmisti. Çiftçilerin girdi maliyetlerini asgariye düsürmek, daha nitelikli üretim yapmak ve kullanilan gübrenin daha bilinçli bir sekilde kullanilmasini saglamak adina bir laboratuvar ile anlasan Inegöl Belediyesi, isteyen tüm çiftçilerin tarlalarinin toprak analizini ücretsiz yaptiracaklarini duyurmustu. Uygulama basladigi günden bu yana üreticiler tarafindan da yogun bir ilgiyle karsilandi. Toprak numunelerinin toplanmasi için özel torbalar hazirlayan Inegöl Belediyesi, muhtarliklar organizasyonu ile vatandaslara ulastirilan bu torbalar ile numuneleri alarak laboratuvara ulastiriliyor. Toprak analizleri Inegöl Belediyesi’nde toplanarak belirli araliklarla anlasmali Toprak Tahlil Laboratuvarinda çiftçilerden hiçbir bedel talep edilmeden yaptiriliyor.

Inegöl Belediyesi’nin destekleriyle çiftçilerden hiçbir bedel alinmadan yapilan toprak analizi uygulamasinin amaci ise dogru yerde dogru üretim yapilmasini saglamak. 2021 yilinda baslayan ve günümüze kadar devam eden bu uygulamada 600 numunenin analizi labaratuvarlarda yapildi. Analiz sonuçlari ise çiftçilerle paylasilarak daha dogru bir tarim yöntemi için bilgilendirmelerde bulunuluyor.

Bu yil da devam ediyor

Inegöllü vatandaslara her alanda destegini sürdüren Inegöl Belediye Baskani Alper Taban uygulama hakkinda bilgiler verdi. Baskan Alper Taban, ‘’Inegöl Belediyesi olarak çiftçimizin her zaman yanindayiz. Teknolojik yatirimlarla üreticimizi dogru ürüne yönlendirmek ve topragin degerini ölçümlemek adina ücretsiz toprak analizi uygulamamiza devam ediyoruz. Cerrah Ek Hizmet Binamizda yer alan Muhtarlik Isleri Müdürlügü’müze getirilen numuneler üretici ve tarla-bahçe bilgileri alinarak analiz yaptirilmak üzere laboratuvara gönderiliyor. Her üretici istedigi kadar numune getirebilir. Bir sinirlama veya kisitlama yok. Üreticilerimizin gelirken numunenin ait oldugu tarla-bahçeye ait tapu bilgilerini getirmesi yeterli olacaktir. Analizler Inegöllü üreticilerimiz için ücretsiz olarak belediyemiz tarafindan yaptirilacaktir.” dedi.

Baskan Taban, getirilen numunelerle ilgili de çiftçilere uyarilarda bulunarak; “Çok az gelen numuneler maalesef isleme alinamiyor. Ya da çok fazla gelen numuneler de bizim için bir anlam ifade etmiyor. Üreticilerimizin 1-2 kg kadar numune getirmesi yeterlidir” diye konustu.

Kaynak: İHA