ESOGÜ'de Soyut Fotograf Sergisi

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sanat ve Tasarim Fakültesi Görsel Iletisim Tasarimi Bölümü 2023-2024 Bahar Dönemi Nöroestetik ve Fotograf dersi kapsaminda yapilan ‘Bak(ma) Gör Beni’ Soyut Fotograf Sergisi’nin açilisi yapildi.

ESOGÜ'de Soyut Fotograf Sergisi
Tasbasi Kültür Merkezi Kirmizi Salon Fuaye alaninda sanatseverlerin ziyaretine açik olan sergide 43 sanatçinin 83 eseri yer aldi. Sergi davetiyesi Merve Atsay, afisi ise Aysenur Senol tarafindan tasarlandi.

Nöroestetik ve Fotograf dersi, Türkiye de ilk defa ESOGÜ Sanat ve Tasarim Fakültesi Görsel Iletisim Tasarimi bölümünde verilmeye baslandi. Dersin yürütücülügü Ögretim Görevlisi Safiye Bulus tarafindan yapildi. Sergide eserleri yer alan sanatçilarsa bu dersin ilk ögrencileri oldu.

Sergi açilisinda açiklama yapan Ögretim Görevlisi Safiye Bulus “Nöroestetik disiplin, sanatin beyinde nasil algilandigiyla ilgilenmektedir. Fotograflar da bu anlamda en güçlü uyaranlardir. Fotograf, hiçbir seye ihtiyaç duymadan çok sey anlatan göstergelerdir. Soyut fotograflar, sanatçiyi oldugu kadar aliciyi da (izleyen/seyirci) özgür kilmaktadir. Görünenin ötesindeki anlamin açiga çikmasi için aliciyi düsünmeye, anlam üretmeye zorlamaktadir. Böylelikle alici da anlam üretme sürecine dahil olmakta ve eserin yeni anlamlarla varligini devam ettirmesini saglamaktadir. Bu serginin temel amacini ‘Bak(ma) Gör Beni’ ile ifade etmektedir’’ dedi.

Bulus, ‘’Bakmak ve görmek kavramlarina dikkat çekerek alicinin, sanatin olmazsa olmaz üç temel ögesinden birisi oldugunun’’ altini çizdi.

Sergiyi gezen sanatseverler; alisik olmadik fotograflarla karsilastiklarini, sunum seklinde oldukça etkileyici oldugunu ifade ettiler. Her eserin yanina ters olarak yerlestirilen manifestolari alicilarin, anlam üretmesi sonrasinda okumalari istenildi. Bu durumu Bulus, “Herkes farkli bir bakis açisina sahip. Bu dogrultuda ayni fotografa bakanlarin, neler gördükleri ve hissettikleri bizim için önemli. Bu sekilde bir sergileme yapmamiz, alicinin daha fazla düsünmesini saglayacakti” diye yorumladi.

Soyut fotograf sergisinin Eskisehir’den sonra; Istanbul, Zonguldak ve Bilecik’te de sanatseverlerle bulusturulmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA