Dünyanin Farkli Noktalarindaki Gençlerle Gönül Köprüleri Kuruluyor

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye ve Türk kültürüyle derin baglar kurmasina yönelik çesitli faaliyetlerden olusan ‘Tercihim Türkçe Projesi’ni Bosna Hersek’te yürütmeye devam ediyor.

Dünyanin Farkli Noktalarindaki Gençlerle Gönül Köprüleri Kuruluyor
Türkiye’nin kültürel diplomasi kurumu olan Yunus Emre Enstitüsü, uluslararasi arenada hayata geçirdigi projelerle dünyanin farkli noktalarinda yasayan gençlerin Türk kültürü ile kalici baglar kurmasini sagliyor. Enstitü, gençlerin Türkiye ve Türk kültürüyle derin baglar kurmasina yönelik çesitli faaliyetlerden olusan ‘Tercihim Türkçe Projesi’ni Bosna Hersek’te yürütmeye devam ediyor. Enstitü tarafindan ‘Tercihim Türkçe Projesi’ kapsaminda hayata geçirilen ‘Kardes Okul Projesi’ ile Bosna Hersek’te Türkçe ögrenen gençler Türkiye’ye, Türkiye’deki gençler ise Bosna Hersek’e gönderiliyor.

“Bu misafirperverligi ancak kardes Türk milleti gösterebilir”

Saraybosna Edhem Mulabdiç Ilkögretim Okulu Müdürü Amela Avdiç, “Okulumuz her yil Istanbul’daki kardes okulunu ziyaret eder. Kardes okul ziyaretlerini sabirsizlikla bekliyoruz ve her yil bu ziyaretlere hazirlaniyoruz. Ev sahiplerimiz Türkler, bizi her seferinde unutulmaz bir sekilde agirliyor. Bizim için programlar hazirliyorlar ve Istanbul’un en güzel yerlerine geziler düzenliyorlar. Ögrencilerimiz, Türk ögrencilerle ömür boyu dostluk kuruyorlar. Bu misafirperverligi ancak kardes Türk milleti gösterebilir” degerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’de yasamak ve Türkiye’de egitim almak istiyorum”

Proje ile Istanbul’u ziyaret eden Emina Kurtanovic, “Saraybosna Edhem Mulabdiç Ortaokulunda egitim aliyorum. Yakinda 9. sinif ögrencisi olacagim. En sevdigim ders Türkçe. Proje kapsaminda her sene Türkiye’yi ziyaret ediyoruz. En son 2023 yilinin Ekim ayinda Istanbul’a gittik. Her gün Istanbul’un farkli tarihî ve turistik yerlerini ziyaret ettik. Türkiye’de çok sayida tarihî yer var. Bu kültürel zenginliklere sahit oldugumuz için çok mutluyum. Türkiye’de yasamak ve Türkiye’de egitim almak istiyorum” diye konustu.



“Bir gün Bosna Hersek disinda baska bir ülkede yasamaya karar verirsem o ülke Türkiye olacak”

Istanbul’u ziyaret eden Bosna Hersekli ögrencilerden Adna Karic, “Istanbul’da Ayasofya Cami, Kiz Kulesi, Topkapi Sarayi ve Dolmabahçe Sarayi gibi çok sayida yer gezdik. Her yer o kadar güzeldi ki en sevdigim yeri seçemiyorum bile. Türkler sicakkanli insanlar o yüzden Istanbul’da kendimi yabanci gibi hissetmedim. Bir gün Bosna Hersek disinda baska bir ülkede yasamaya karar verirsem o ülke Türkiye olacak” dedi.



“Türkiye’nin kültürü çok zengin”

Diger bir Bosna Hersekli ögrenci Nejla Kurtanoviç ise, “Istanbul’u çok seviyorum. Istanbul’daki tarihî yerler çok güzel. Türkiye’nin kültürü çok zengin. Türk mutfagi çok lezzetli. Türkiye’de yasamak ve egitim almak istiyorum” seklinde konustu.



“Kültürel degerlere bizzat yerinde taniklik ederek birbirinden özel anilarla ülkelerine dönüyorlar”

Bosna Hersek Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Akif Yaman, “Tercihim Türkçe Projesi’nin ilk kez hayata geçirildigi Bosna Hersek’te, Bosna Hersekli çocuklarin, gençlerin Türkiye ve Türk kültürüyle bag kurmasina yönelik çok sayida kültürel proje ve etkinlik düzenliyoruz. Bunlardan biri de Kardes Okul Projesi’dir. Proje kapsaminda Bosna Hersek’ten Türkiye’ye; Türkiye’den Bosna Hersek’e giden ögrencilerimiz kültürel degerlere bizzat yerinde taniklik ederek birbirinden özel anilarla ülkelerine dönüyorlar” ifadelerini kullandi.

Tercihim Türkçe Projesi

Tercihim Türkçe Projesi kapsaminda ayrica Bosna Hersek’te yabanci dil olarak Türkçe ögretimi alaninda çalisan egitimcilerin mesleki gelisimlerine katki sunmak amaciyla hizmet içi egitim toplantilari, Bosna Hersekli ögrencilere yönelik kültürel ve sosyal etkinlikler basta olmak üzere çok sayida faaliyet düzenleniyor.
Kaynak: İHA