Çocuk Hastaliklari Uzmanindan Anne Babalara Uyari Açiklamasi

Acibadem Eskisehir Hastanesi Çocuk Hastaliklari Uzmani Dr. Firat Begde, çocuklarda görülen yaz hastaliklari konusunda anne babalari uyardi. Dr. Begde “Sicak havalarda çocugunuzu günesten koruyun. Ilik suyla dus aldirin, bol su içirin. Yemekten önce el yikamayi, havuzdan sonra ise dus almayi ögretin” tavsiyesinde bulundu.

Çocuk Hastaliklari Uzmanindan Anne Babalara Uyari Açiklamasi
Acibadem Eskisehir Hastanesi Çocuk Hastaliklari Uzmani Dr. Firat Begde, yazin sicaklik ve nem artisina bagli olarak vücut isisinin artmasi ve terlemeyle birlikte su ve mineral kaybi sonucu bayilma hissi, bulanti, bas dönmesi gibi saglik problemlerinin arttigina dikkat çekti. Saglikli beslenme ve farkindalik ile bu sorunlarin azalabilecegine isaret eden Dr. Begde “Gece gündüz arasi sicaklik farki, yazin soguk yiyecek ve içecek tüketme aliskanligi, deniz ve havuza girilmesi, klima kullanimi gibi pek çok etken özellikle çocuklarda yaz hastaliklarina zemin hazirliyor. Ebeveynlerin çocuklarin sagligini korumak için bazi önemli noktalara dikkat etmesi gerekiyor” dedi.



“Yazin yiyecekler daha çabuk bozulur”

Açik havada geçirilen sürenin giderek arttigi, yiyecek ve içeceklerin de dis ortamda daha çabuk bozuldugu yaz aylarina dair bilgi veren Dr. Begde “Bu durum mikroorganizma üremesi için uygun ortam olusturur dolayisiyla disaridan alinan yiyecek ve içeceklere özellikle dikkat edilmelidir. Kapali ve soguk ortamda korunmayan besinlerden uzak durulmalidir. Çocuklarin beslenmesine bu konuda oldukça dikkat edilmelidir” diye konustu.

Beslenme biçiminin yani sira hijyen sartlarina da deginen Dr. Begde temiz olmayan havuzlara girilmemesi gerektigini; yazin artan böcek, sinek ve benzeri canlilara karsi özellikle park, orman, piknik alanlari gibi açik hava mekanlarda çocuklarin sineklik, koruyucu sprey, krem vb. ile böcek isiriklarindan korunmasi gerektigini vurguladi. Ayni zamanda yazin günesin zararli etkilerinden korunmak için günes isinlarinin daha yogun oldugu saatlerde disari çikilmamasi ve gerekirse sapka, gözlük, günes koruyucu krem kullanilmasi gerektigini sözlerine ekledi.

“Sicak çarpmasi ve sivi kaybina dikkat edilmeli”

Yaz mevsiminde sicak havalarda disarida korumasiz bir sekilde bulunmanin hem çocuklar hem yetiskinler için riskli oldugunu vurgulayan Dr. Begde “Yazin yogun günes isinlari ve sicak hava yipratici bir etki gösteriyor. Bununla birlikte denizde, havuzda, parklarda yani kisacasi açik havada daha fazla vakit geçirilmesinin eklenmesi ile birlikte çocuklar, virüs, bakteri gibi ajanlara daha kolay maruz kalabiliyorlar. Ebeveynlerin yaz hastaliklari konusunda bilinçli olmasi çocuklarin hastaliklara yakalanma riskini en aza indiriyor” dedi.

Dr. Begde çocuklarda görülen yaz hastaliklarini “Sicak çarpmasi (günes çarpmasi) ve sicak bitkinligi, bakteriyel deri enfeksiyonlari, mide ve bagirsak enfeksiyonlari, dehidratasyon yani sivi kaybi, idrar yolu enfeksiyonlari, kulak enfeksiyonlari ve böcek alerjisi” olarak siraladi.

“Çocuklara ilik dus aldirin, bol su içirin”

Çocuklari hastaliklardan korumak tamamen mümkün olmasa da alinabilecek bazi önlemlerle riskin en aza indirilebileceginin altini çizen Dr. Begde sunlari söyledi:

“Yaz mevsiminde çocuklarda sicak çarpmasi, dehidrasyon gibi hastaliklarin daha sik görülme nedeni, uzun süre asiri sicaga maruz kalmalaridir. Bu nedenle çocuklarin disarida geçirdikleri zamanin daha serin olan saat dilimlerine denk getirilmesi ve disari çikarken çocuklara günes koruyucu kremler sürülmesi, sapka gibi koruyucu kiyafetler giydirilmesi önemlidir. Bunun yaninda çocuklara gün içerisinde ilik dus yaptirmak ve bol su içirmek de asiri sicaga bagli hastaliklarin görülme riskini en aza indirir”.

“Yemekten önce el yikamayi ögretin”

Yine çocuklara yemeklerden önce ve sonra el yikamalari ögretilirse mide ve bagirsak enfeksiyonuna karsi önlem alinabilecegini belirten Dr. Begde çocuklari idrar yolu enfeksiyonundan korumak için ise sudan çiktiktan sonra onlara dus yaptirilmasi gerektigini vurguladi. Bunun yani sira deniz ve havuzdan çikan çocuklarin dus aldiktan sonra vakit kaybetmeden kurulanip kiyafetlerinin degistirilmesinin önemli oldugunu söyledi.

Çocuklarin denizde ya da havuzda kulaklarina su kaçabilecegini, bunun da kulak enfeksiyonuna yol açabilecegini; bunu önlemek için denize ve havuza giren çocuklara bone, kulak tikaci gibi aksesuarlar takilabilecegini dile getirdi.
Kaynak: İHA