Çibörek Ustasi Atalarindan Kalan 150 Yillik Kazani Mutfagindan Ayirmiyor

Kirim Tatari bir aileden gelen Kübra Köken, yillardir Eskisehir’de çibörek ustaligiyla damaklara hitap ederken, atalarinin göçerken getirdigi yaklasik 150 yillik bakir kazani hala sakliyor.

Çibörek Ustasi Atalarindan Kalan 150 Yillik Kazani Mutfagindan Ayirmiyor
Eskisehir’de yasayan Kirim Tatari Kübra Köken, küçük yaslardan beri evlerinde her zaman yapilan çiböregin yapimini büyük bir tutkuyla sürdürürken, kültürüne düskün olmasiyla ön plana çikiyor. Köken, uzun yillar Sakarya’daki is yerinde çibörek yapan, daha sonra Eskisehir’e gelerek benzer isletmeyi burada açarak kardesi ile birlikte çalismaya basladi.

Kübra Köken, Tatar ailelerin Mevlit okumalarindan sonra çibörek yeme gelenegini dükkaninda sürdürürken, bir taraftan da turistlere workshop düzenleyerek Tatar mutfaginin bu geleneksel lezzetini tanitiyor. Köken, çiböregin tarihinin çok eskilere dayandigini belirterek “Eskilerimiz söyle anlatir; Çibörek pisirilip, kagitlara sarilip askerlere yolluk olarak verilirmis, içerisinde hava oldugu için kiymasi asla bozulmazmis. Hamur hava almadigi için bir çesit streç film görevi görüyor. Çiböregi patlatmadan pisirmek bu yüzden çok önemli, açilan patlayan olursa lezzetli olmaz. Bunun için özel materyalimiz var, ama eskiler bakir kazanlarinda yaparlarmis. Bakir tencerelerin kenarlariyla keserlermis çibörekleri yapissin ve kabarik olsun diye” dedi.



“Atalarimdan miras kalan ’Çöven’ hala mutfagimdadir”

Köken, Tatarlarin nesiller boyu adetlerini aktarmaya çalistigini anlatarak, “Bölgede Kirim Tatar nüfusunun çok olmasi Eskisehir’le çiböregi özdeslestirmistir. Bizim büyük atalarimiz 1881 yilinda gelmeye baslamislar. Bu insanlar o gün geldiklerinde bir kazan getirmisler, çibörek onda yapilirmis. Bu dökümlü kazana ’Çöven’ deriz. Atalarimdan miras kalan çöven hala mutfagimdadir. Tatar halki hala Kirim’daki adetlerimizi nesiller boyu aktarmaya çalisir. Kirimdan göçerken bile kimse birakmamis, çöven bize miras olmus. Ateslerini de bu kazanlarla tasiyip oba kurduklari yerlerde harliyorlarmis. Kirim’dan yaktiklari atesi bu sekilde tasiyan insanlar var bizim tarihimizde. Bizim kültürümüzde dügünlerde bir hatim olur ve sonrasinda insanlara çibörek ikram edilir. Cenazelerin yil dönümlerinde mevlüt okutulduktan sonra, bebek Mevlitlerinden de sonra çibörek ikram edilir. Biz Tatarlar ne zaman toplansak çibörek yeriz. Çi, lezzetin zirvesi demektir. Köylerde misafir geldiginde herkes dolabindaki eti keser, biçaklarla kiyardi. Ununu herkes kendisi degirmende yaptigi için evde hep bulunurdu ve hemen misafir yemegi olarak çibörek yapilirdi. Çibörek, bizler için hem ekmek, hem yemektir ve sicak servis edilir” diye konustu.

Kaynak: İHA