BTÜ Orman Fakültesi'nden TÜBITAK Basarisi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi, 5 projesine TÜBITAK destegi almayi basardi. BTÜ’lü akademisyenler, projeleri çerçevesinde orman kaynaklarinin verimli kullanilmasindan, Uludag ormaninin sosyolojisinin incelenmesine kadar pek çok konuyu çalisacak.

BTÜ Orman Fakültesi'nden TÜBITAK Basarisi
TÜBITAK’tan aldigi desteklerle yazdigi projeleri hayata geçiren Bursa Teknik Üniversitesi, hem çevresel ve toplumsal alanlarda çözümler sunuyor hem de sanayiye yönelik yeni teknolojiler gelistiriyor. Bu dogrultuda Orman Fakültesi akademisyenlerinin yazdigi 5 projeye, TÜBITAK’tan destek geldi. “Astarli Soyma Kaplama Serit Levhalarin Gelistirilmesi ve Kontrplak Üretiminde Kullanilabilirliginin Arastirilmasi”, “Eklemeli Üretim Ile Kutu Mobilya Konstrüksiyonlari Için Birlestirme Sistemlerinin Gelistirilmesi”, “Epsilon-Kaprolakton ile Kimyasal Olarak Modifiye Edilmis Yonga Levha Üretimi”, “Yaban Hayati Ekolojisi ve Envanter Teknikleri Kursu” ve “Uludag Orman Vejetasyonunun Sintaksonomisi ve Sinekolojisi” baslikli projeler desteklenenler arasinda yer aldi.

Orman Endüstri Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Kurt’un yürütücü oldugu “Astarli Soyma Kaplama Serit Levhalarin Gelistirilmesi ve Kontrplak Üretiminde Kullanilabilirliginin Arastirilmasi” baslikli proje ekibinde Prof. Dr. Hasan Basri Koçer, Prof. Dr. Arif Karademir, Prof. Dr. Sami Imamoglu ve Ars. Gör. Dogan Memis de yer aldi. TÜBITAK 1002 modülünden destek alan proje ile ahsap kaplama üretiminde ortaya çikacak artiklarin, ahsap esasli kompozitlerin üretiminde kullanilmasina imkan saglanacak.

Kaplama üretiminde ortaya çikan artiklarin, kontrplak üretiminde degerlendirilmesi ile hammadde temini ve yüksek fiyatlardan dolayi darbogaz yasayan sektör için önemli bir kaynak sunulacak. Proje sayesinde, öncelikle var olan ve gittikçe azalma egilimi gösteren orman kaynaklarinin daha ekonomik kullanilmasi ve üretimde ortaya çikan artiklarin degerlendirilmesi saglanacak. 12 ay sürecek proje kapsaminda gelistirilecek yeni nesil kontrplaklar sayesinde daha çevreci ahsap esasli kompozitler üretilerek; çevre dostu ve yenilenebilir malzemeden agaç esasli elde edilen ürünlerin orman endüstri ve yapi sektörlerinde daha fazla kullanilmasina öncülük etmesi hedefleniyor.

Uludag ormaninin sosyolojisi incelenecek

Orman Mühendisligi Bölümü Arastirma Görevlisi Seydi Ahmet Kavakli’nin, Prof. Dr. Emin Ugurlu danismanliginda yürüttügü “Uludag Orman Vejetasyonunun Sintaksonomisi ve Sinekolojisi” baslikli proje TÜBITAK’tan 1002-A destegi aldi. Proje ile Uludag Ormaninin sosyolojisi incelenecek. Arastirma, Uludag’da bulunan ormanlarin, zonlari, zonlar arasindaki farkliliklari, alan vejetasyonunun yetisme ortami özellikleri ile olan iliskileri ortaya konabilecek. Bitkilerin toplu olarak bir arada bulunma nedenlerinin arastirilacagi projenin, gelecekteki ormancilik uygulamalarina büyük fayda saglamasi bekleniyor.

Yaban hayati ekolojisi egitimi

Orman Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Gündogdu’nun TÜBITAK 2237-A destegi aldigi “Yaban Hayati Ekolojisi ve Envanter Teknikleri Kursu” baslikli projesi ile yaban hayati konusunda egitim verilecek. Egitimlerden; bilimsel arastirma yürütenler, konunun meraklisi genç arastirmacilar ve lisansüstü ögrenciler faydalanacak. Teorik ve uygulamali egitimler, Türkiye’nin çesitli üniversitelerinde yaban hayatinin farkli konularinda görev yapan ögretim üyeleriyle birlikte verilecek. Projeye, Türkiye’nin farkli üniversitelerinden 25 katilimci kabul edilecek.

Yonga levha suda rahatlikla kullanilacak

Orman Endüstri Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Ali Ermeydan’in yürütücülügünü üstlendigi, Prof. Dr. Eylem Dizman Tomak’in arastirmaci ve Mert Tugberk Kavut’un bursiyer oldugu “Epsilon-Kaprolakton ile Kimyasal Olarak Modifiye Edilmis Yonga Levha Üretimi” baslikli proje TÜBITAK 1002 destegi almaya hak kazandi. Hayata geçirilecek proje ile önemli bir mühendislik malzemesi olan yonga levhalarin suya karsi dayanikliligi artirilacak. Bu proje ile odun bazli yongalar çevre dostu, hidrofobik, biyobozunur polimerler ile kimyasal olarak modifiye edilerek, nihai ürün olan yonga levhanin suyla temasin sik görüldügü alanlarda da rahatlikla kullanilmasini saglayacak bir malzeme gelistirilmis olacak.

Orman Endüstri Mühendisligi Bölümü’nden Dr. Ögretim Üyesi Mesut Uysal’in yürütücülügünü yaptigi “Eklemeli Üretim Ile Kutu Mobilya Konstrüksiyonlari Için Birlestirme Sistemlerinin Gelistirilmesi” baslikli proje TÜBITAK 1002 destegi almaya hak kazandi. Doç. Dr. Ömer Yunus Gümüs ve Dr. Ögretim Üyesi Çagatay Tasdemir projede arastirmaci olarak görev aliyor. Proje kapsaminda farkli malzeme ve baskilama parametreleri kullanilacak. Malzeme özellikleri de belirlenerek topoloji optimizasyonu ile bilgisayar destekli mühendislik yazilimlari ve optimum mobilya birlestirmeleri sunularak patent veya faydali model kazandirilacak.
Kaynak: İHA