Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Ögrencilerinden Çifte Basari

Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü ögrencileri, TEKNOFEST 2024 kapsaminda düzenlenen 2242 Üniversite Ögrencileri Arastirma Proje Yarismalarinda bir kez daha büyük bir basariya imza atti. Ögrenciler, iki farkli kategoride Türkiye derecesi elde ederek üniversitelerine çifte gurur yasatti.

Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Ögrencilerinden Çifte Basari
Dünyanin en büyük Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST bünyesinde gerçeklestirilen ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) Bilim Insani Destekleme Daire Baskanligi (BIDEB) tarafindan 2024 yilinda 12’ncisi düzenlenen Üniversite Ögrencileri Arastirma Proje Yarismalarinin finaline ön degerlendirme asamasini geçen 9 kategoride toplam 90 proje davet edilmisti.

Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Deniz Dal danismanliginda Bilgisayar Mühendisligi Bölümü ögrencileri tarafindan lisans bitirme projesi olarak hazirlanan 4 projenin 3’ü söz konusu 90 proje arasina girme basarisini göstermisti. Yarismanin 11 Temmuz 2024 tarihinde çevrim içi olarak gerçeklestirilen final degerlendirmeleri sonucu 9 alandan 27 proje Birincilik, Ikincilik ve Üçüncülük ödüllerine layik görüldü.

Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü ögrencileri tarafindan hazirlanan ve finale kalan üç projeden ikisi, jürinin takdirini kazanarak Türkiye derecesi elde etmeyi basardi.

Spor Güvenligine ve Hayvancilik alanina yönelik iki proje büyük basari elde etti

Final yarismasina davet edilen ve Yusuf Yardimci ile Cengiz Güngör tarafindan hazirlanan "Bogulma Tehlikesini Tespit Edebilen Yapay Zekâ Destekli Akilli Yüzücü Bilekligi" projesi, Sosyal Yenilikçilik ve Girisimcilik kategorisinde Türkiye Birincisi oldu. Yusuf Yardimci ve Cengiz Güngör’ün gelistirdigi bu yenilikçi proje, su sporlari güvenligine önemli bir katki saglama potansiyeli tasiyor.

Bir diger basarili proje olan "Basinç Haritalama Yöntemiyle Koyunlarda Topalligi Tespit Edebilen Yeni Nesil Bir Sistem" ise Gida ve Tarim kategorisinde Türkiye Üçüncülügü elde etti. Fatma Çelik ve Almira Yaren Karadeniz tarafindan gelistirilen bu sistem, hayvancilik sektöründe önemli bir sorun olan topalliga çözüm getirme hedefiyle öne çikiyor.

Projelerin danismani Doç. Dr. Deniz Dal, elde edilen basarinin Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi bölümünde verilen egitimin kalitesini bir kez daha kanitladigini belirtti.

Doç. Dr. Dal: "Bu yarismada 2019’dan bu yana araliksiz olarak Türkiye dereceleri elde etmemiz, ögrencilerimizin ve bölümümüzün basarisinin sürekliligini gösteriyor" dedi.

Final mülakatlari sonrasinda belirlenen 27 ödülden 2’sini Erzurum’a ve Atatürk Üniversitesine kazandirmanin gurur verici oldugunu aktaran Dal, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli basta olmak üzere, Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Recep Sadeler’e ve Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Baskani Dr. Ögr. Üyesi Ahmet Coskunçay’a desteklerinden dolayi tesekkür etti.

Dereceye giren projeler, TEKNOFEST 2024 kapsaminda sergilenecek ve ekipler ödüllerini alacak. Iki proje ekibini de tebrik eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli Atatürk Üniversitesi’nin teknoloji ve inovasyon alanindaki çalismalarinin ülke çapinda taninmasina katki saglayan ekiplere tesekkür etti.
Kaynak: İHA