ASO Baskani Ardiç'tan Bankalara Çagri Açiklamasi 'Kredilerde Daha Destekleyici Rol Üstlenmenizi Bekliyoruz'

Ankara Sanayi Odasi (ASO) Baskani Seyit Ardiç, son dönemde bankacilik sektörünün reel sektörü finanse etmekte isteksiz kaldigini ve kredi kanallarinin etkin bir sekilde çalismadigini belirterek, “Piyasanin zor günler geçirdigi dönemlerde de kredi islemlerinde daha duyarli ve destekleyici bir rol üstlenmenizi bekliyoruz” dedi.

ASO Baskani Ardiç'tan Bankalara Çagri Açiklamasi 'Kredilerde Daha Destekleyici Rol Üstlenmenizi Bekliyoruz'
Ankara Sanayi Odasi Baskani Seyit Ardiç, 11 büyük kamu ve özel bankanin bölge müdürleriyle istisare toplantisinda bir araya geldi. Toplantida sanayicilerin finans sektörüne iliskin sorun, görüs ve beklentileri kapsamli sekilde degerlendirildi.

Ankara Sanayi Odasi’nda gerçeklesen toplantida konusan ASO Baskani Seyit Ardiç, reel sektör ve finans sektörünün Türkiye’nin büyümesinde iki itici güç oldugunu vurgulayarak, karsilikli fikir alisverisinde bulunmanin önemine dikkat çekti.

Ardiç, Reel sektörün ve bankacilik sektörünün ortak akilla somut öneriler ortaya koymasini kiymetli buldugunu belirtti.



“Politikalarin basarili sonuçlara ulasmasi için tüm kesimlere fedakarlik düsüyor”

Türkiye’de yüksek enflasyon, öngörülemeyen döviz kuru, negatif kredi faizinden kaynakli talep odakli büyüme modeli terkedilerek, düsük enflasyona odaklanan siki para ve maliye politikasi uygulanmaya baslandigini söyleyen Ardiç, sunlari kaydetti:

“Yapisal reformlarla da desteklenmesi beklenen sikilastirilmis politikalar, Türkiye’nin uluslararasi piyasalardan fon temin etmesi, üreticiler için yatirim ortamini saglamasi, tasarruflarini artirmasi, cari açigini azaltmasi bakimindan kritik bir dönemeçtir. Politikalarin basarili sonuçlara ulasmasi için tüm kesimlere fedakarlik düsüyor. Biz sanayiciler bu fedakarliga katlanmaya hazir oldugumuzu her platformda dile getiriyoruz. Ekonominin diger aktörlerinin de bu fedakarliga kendi ölçeklerine göre katilmasini bekliyoruz.”

“Kredi imkanlari daralirsa reel sektörde daralir”

Uygulanan siki para politikasinin bir yansimasi olarak son dönemde krediye ulasma maliyetlerinin artmasi ve ticari kredilerdeki yavaslamanin reel kesimdeki ekonomik aktivitelerin yavaslamasina da yol açabilecegine dikkat çeken Ardiç, sunlari kaydetti:

“Bankalarimizin kullandirdiklari kredi imkânlari ne kadar daralirsa reel sektörün faaliyetleri de o derece daralacaktir. Son dönemdeki veriler, bankacilik sektörümüzün reel sektörü finanse etmekte isteksiz kaldigini ve kredi kanallarinin etkin bir sekilde çalismadigini teyit etmektedir. Artan girdi maliyetlerinden kaynakli isletme sermayesi yaninda rekabetçiligimizi yükseltecek yatirimlar için de sermaye ihtiyaci; sanayicilerimizin bankalarla yakin ve karsilikli iliski gerekliligini ortaya koymaktadir. Sanayicilerimizin üretim maliyetleri, hammadde ve enerji fiyatlarina gelen zamlarla oldukça yükselmistir. Buna yüzde 50-60 oraninda finansman maliyeti de eklenip, bu maliyetleri tüketiciye yansitamadigimiz durumda, biz üreticiler maalesef varligimizi devam ettiremeyecek seviyeye gelebiliriz.”

“Kredilerde daha destekleyici rol üstlenmenizi bekliyoruz”

Sanayiciler olarak bankacilik sektöründen finansmana erisim noktasinda gerekli hassasiyeti göstermesini beklediklerini söyleyen ASO Baskani Ardiç, “Ayni çatinin altindayiz, reel sektörde yasanan bir sikinti finans sektörüne de yansiyacaktir. Mademki birbirimize ihtiyaç duymaktayiz, her hava sartinda da birlikte olmaliyiz. Sadece piyasanin iyi oldugu dönemlerde fonlama yapmanin yaninda, piyasanin zor günler geçirdigi dönemlerde de kredi islemlerinde daha duyarli ve destekleyici bir rol üstlenmenizi bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

Bankacilik sektöründen zor durumda olan sanayicilerin kredilerini makul fiyatlarla yeniden yapilandirmasini talep ettiklerini belirten Ardiç, “Ödeme zorluguna düsen müsterilerin takibe düsmesini bekleyip daha sonra kredi yapilandirmasini teklif etmek yerine, takibe düsmeden önce makul bir fiyatlandirma ile yapilandirilmaya gidilmesi daha yerinde olacaktir” dedi.

Sanayicilerin bankacilik sektöründen beklentilerini aktaran Ardiç, su ifadelere yer verdi:

“Enflasyon karsisinda, enflasyon kayiplarini karsilayamayan yeniden degerlendirme oranlari ile degersizlesen aktiflerin, piyasa rayiçlerine getirilmesi gerekiyor. Özel bankalarin ticari kredi faiz oranlari devlet bankalarina göre daha yüksek. Faiz oranlarinin devlet bankalariyla ayni seviyeye çekilmesi uygun olacaktir. Bankalarin kredi kullandirmalarinda sigorta ve masraf paketi satisini zorunlu tutmasi önemli bir sorun. Bankalarin faiz disi geliri artirici yönde yaptigi ve kendilerine bagli bulunan grup firmalari üzerinde yapilan bu tarz satislar kaldirilmali. Ihraç taahhütlü kredilerde taahhüt süreleri konjonktürel olarak yetersiz kaliyor. Bankalarin 12 ay süre uzatimi daha saglikli olacaktir. Her yil tekrarlanan ‘Limit Çalismasi’ adi altinda ekspertiz ücreti ve kredi tahsis ücreti alinmaya devam ediyor. Ipotek verilmesine ragmen bu uygulamanin dogru olmadigini düsünüyoruz. Limit tahsislerinde 10 binde 25 oraninda alinan ücret konusunda da düzenleme yapilmali.”

“Ortak çözümle zor günleri asariz”

ASO Baskani Ardiç, “Üretebilecegimiz ortak çözümlerle bu zor günleri asacagimiza inaniyorum. Ayni çatinin altindayiz, reel sektörde yasanan bir sikinti finans sektörüne de yansiyacaktir. Finansmana erisim noktasinda bankacilik sektörünün gerekli hassasiyeti gösterecegine inaniyorum. Biz ülkemize güveniyoruz, gelecek yarinlardan umutluyuz” ifadelerini kullandi.

ASO’da yapilan istisare toplantisina, kamu ve özel 11 bankanin 20’ye yakin bölge müdürünün yani sira ASO Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Osmanbeyoglu, Burcu Özbozkurt, Ertugrul Onat ile ASO Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Cansiz, Genel Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Cabbar, Genel Sekreter Yardimcisi Dr. Ahmet Dinçer ve Ekonomi Müsaviri Prof. Dr. Murat Çetinkaya da katildi.

Kaynak: İHA