Alman Ve Fransiz Okullarindan Sonra Bakan Tekin Yasal Dayanagi Olmayan 12 Yabanci Okulu Isaret Etti

Fransiz ve Alman büyükelçiliklerine bagli yabanci okullar, yeni egitim ögretim yilinda Türk ögrencileri kabul etmeyecek. Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, dün AK Parti TBMM Grup Toplantisi öncesi, diger okullara da isaret ederek, “Yasal dayanagi olmayan 12 okulun uluslararasi sözlesmeyle karsilikli iki ülkenin anlasacagi zeminine kavusmasini arzu ediyoruz. Fransa ile görüsmelerimiz devam ediyor. Pakistan ile de görüsmelerimiz devam ediyor” dedi.

Fransiz Milli Egitim Bakanligi ve Yurt disi Fransiz Egitim Ajansi (AEFE) tarafindan yönetilen ve Türkiye’deki Fransiz elçiligine bagli Ankara’daki Charles de Gaulle ve Istanbul’daki Pierre Loti liselerinin ardindan, Alman Büyükelçiligi’ne bagli Ankara’daki Ernst-Reuter Schule Okulu, yeni egitim ögretim yilinda Türk ögrencileri kabul etmeyecegini duyurmustu. Okuldan yapilan açiklamada, “Türk Disisleri Bakanligi’nin nota yayimlayarak 2024/2025 egitim-ögretim yilinda anaokulu da dahil olmak üzere Ankara’daki Ernst Reuter Okulu’na Türk pasaportlu yeni ögrencileri kabul etmemizi bir sonraki duyuruya kadar maalesef yasaklandigini bildirmek isteriz” ifadeleri kullanilmisti.

AK Parti Erzurum Genisletilmis Il Danisma Meclisi Toplantisi’nda yaptigi konusmada Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, Lozan Antlasmasinda verilen taahhüt dogrultusunda 12 yabanci okula problem çikartilmadigini ifade etmisti. Tekin, Fransa’nin ‘sömürge’ ülkelere yakisan sekilde davrandigini kaydederek, iki tane daha okul açtiklarini ve bu okullari açarken de “Biz buraya sadece Fransizlari alacagiz” dediklerini dile getirmisti. Bu duruma ragmen Fransiz okullarinda egitim gören ögrencilerin yüzde 90’inin Türk vatandasi oldugu bilgisini paylasan Bakan Tekin, Fransiz okullarinda okuyan ögrencilerin mezun olduktan sonra yabanci ögrenciler için yapilan Yabanci Uyruklu Ögrenci Sinavi’na (YÖS) girdiklerini söylemisti.

18 Nisan 1961 Tarihli Viyana Sözlesmesi’ne göre bu okullarda sadece büyükelçilikte çalisan görevlilerin çocuklarinin egitim görmesi gerekiyor.

12 okulun yasal dayanagi yok

Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, dün AK Parti TBMM Grup Toplantisi öncesi gazetecilerin sorularini yanitladi. Tekin, yasal mevzuata ve Anayasanin 90. Maddesini isaret ederek okullarin hukuki statüye kavusmalari için uluslararasi sözlesme yapilmasi gerektigini belirterek, “Bir yasal mevzuatimiz var. Bir de anayasamizin 90. maddesi çerçevesinde ülkelerle yaptigimiz ikili uluslararasi anlasmalar var. Biz bu okullarin hukuki statüye kavusmasi için uluslararasi sözlesme yapilmasini istiyoruz. Bu bahsi geçen yasal dayanagi olmayan 12 okulun uluslararasi sözlesmeyle karsilikli iki ülkenin anlasacagi zeminine kavusmasini arzu ediyoruz. Fransa ile görüsmelerimiz devam ediyor. Pakistan ile de görüsmelerimiz devam ediyor. 1993 yilindan itibaren hükümetler sürekli özellikle Fransa’yi uyarmislar. 1993’ten beri hiçbir adim atilmamis. Bizim yapmak istedigimiz de Fransa’nin da dahil oldugu diger ülkelerle de karsilikli uluslararasi sözlesmeler yapmak” ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA