101. Yilinda Lozan Mudanya'da Konusuldu

Mudanya Belediyesi, cephelerde verilen mücadelenin diplomatik basarisi olan, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesinin ilk somut uygulamasi Lozan Baris Antlasmasi’nin 101. Yilinda önemli bir söylesiye ev sahipligi yapti.

101. Yilinda Lozan Mudanya'da Konusuldu
Mudanya Belediyesi tarafindan essiz bir istiklal mücadelesinin ardindan kazanilan bagimsizligin ve egemenligin tescili olan Lozan Baris Antlasmasi’nin 101. Yilinda düzenledigi söylesi Mütareke Meydani’nda gerçeklestirildi.

Söylesiye Mudanya Belediye Baskani Deniz Dalgiç, CHP Ilçe Baskani Furkan Atalay, Belediye Baskan Yardimcisi Baran Günes’in yani sira belediye meclis üyeleri ve Mudanyalilar katilim sagladi. Mudanya Belediye Meclis Üyesi, Lozan Mübadilleri Vakfi Mudanya Temsilcisi Cumhur Aksan’in moderatörlügünü üstlendigi söyleside Istanbul Aydin Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü Ögretim Üyesi, DARD Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Ragip Kutay Karaca ile Bursa Uludag Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü Ögretim Üyesi, DARD Baskani Prof. Dr. Baris Özdal, “101. Yilinda Lozan Baris Antlasmasi’nin Önemi”ni anlatti.

Lozan’in önemi ve temsil süreci anlatildi

Lozan’in çok ayri bir deger olduguna vurgu yaparak, baris getiren ve 101 yildir yürürlükte olan bir anlasma oldugunu belirten Karaca, Lozan’i yasatmak için dirayetli bir dis politikaya ihtiyaç olduguna degindi. Lozan’in önemine vurgu yaparak, Lozan’in gizli belgelerinin olmadigini defalarca anlattigini dile getiren Özdal, Ismet Inönü’nün Türkiye’yi Lozan’da temsil etme süreci hakkinda bilgiler verdi.

Etkinlik sonunda konusmacilara tesekkür eden Mudanya Belediye Baskani Deniz Dalgiç ise, “Lozan Baris Antlasmasi, ulusal sinirlarimizin tanindigi bir antlasmadir. Etkinligimize emek veren herkese tesekkür ediyor, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Ismet Inönü basta olmak üzere bagimsizlik mücadelemizin tüm kahramanlarini rahmet ve saygi ile aniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA