Yaz Yagmurlari Ankara'nin Barajlarini Doldurdu

Iklim degisikliginin etkilerinin hissedildigi Ankara’da yaz mevsiminde ortalamanin üzerinde alinan yagislar ile barajlardaki su seviyesinin genel ortalamasi yüzde 40’in üstüne çikti.

Yaz Yagmurlari Ankara'nin Barajlarini Doldurdu
Ankara Su ve Kanalizasyon Idaresi Genel Müdürlügünün (ASKI) verilerine göre baskentte bulanan 10 barajdan altisinda su seviyesi yüzde 59’un üzerinde. 10 barajdaki toplam su oraninin ortalamasi ise yüzde 42,75.

Ankara’da yasayan vatandaslar son yillarda alisik olunmadik sekilde yaz mevsimini yagmurlu bir havada geçiriyor. Meteoroloji Genel Müdürlügü ise Ankara için sik bir sekilde saganak ve taskin uyarilarinda bulunuyor. Vatandaslarin hayati yaz mevsiminde devam eden saganaklarin ardindan olumsuz etkilenirken, barajlarda ise tam tersi durum ortaya çikti.

2023 yili Aralik ayinda ortalama su orani yüzde 37,03’tü

Kente su saglayan 1 milyar 585 milyon 393 bin metreküp hacimli barajlardaki genel doluluk miktari, 12 Aralik 2022’de 462 milyon 776 bin metreküp ile yüzde 29,19 seviyesinde iken 2023 yilinin ayni gününde 587 milyon 71 bin metreküpe yükseldigi tespit edilmisti. Bu sayi ise barajlardaki doluluk oraninin yüzde 37,03’e denk geldigine ifade ediyor.

"Yurdumuz yeni bir yagisli havanin etkisi altina giriyor"

Yaz mevsiminde buharlasmanin daha da fazla etki yapmasina ragmen kis ayina göre daha fazla su dolulugunun olmasi ise son zamanlarda devam eden yagmurlara baglaniyor. Hava tahmin uzmani Yusuf Ziya Yavuz, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, yaz yagmurlarinin devam edecegini belirterek, sunlari kaydetti:

“Son degerlendirmelerde bugünden itibaren yurdumuz yeni bir yagisli havanin etkisi altina giriyor. Çarsamba günü Marmara’nin dogusu, Bati Karadeniz, Orta ve Dogu Karadeniz kiyilari; Dogu Anadolu’nun kuzeydogusunda Kars, Ardahan, Agri, Igdir çevrelerinde; Iç Anadolu’nun güney ve dogusu Konya, Aksaray, Nigde, Kayseri, Sivas çevrelerinde; Dogu Akdeniz’in genelinde ve Isparta çevrelerinde yagislarin görülmesini bekliyoruz.”

"Hava sicakliginda bir düsüs basliyor"

Doga Akdeniz’de İçel, Adana, Kahramanmaras, Osmaniye, Hatay çevrelerinde yagislarin kuvvetli olarak görülmesini beklediklerini söyleyen Yavuz, söyle konustu:

“Hava sicakliginda bir düsüs basliyor. Bu düsüsle birlikte yurdun büyük bir bölümünde mevsim normalleri civarinda seyretmesini bekliyoruz. Persembe, cuma ve cumartesi günü bu sistemin etkisi altinda kalacagiz. Kuzey Iç ve güney kesimlerimizde saganak ve gök gürültülü saganak yagislarin görülmesini bekliyoruz. Bu yagislar özellikle cuma günü de Istanbul’un Karadeniz kiyilari, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük çevrelerinde yer yer kuvvetli olarak sekilde görülmesini beklemekteyiz.”

"Ankara’da hava sicakligi 36 dereceden 28 dereceye düsmesini bekliyoruz"

Hava sicakliklarinin giderek azalacagini ifade eden Yavuz, konusmasini söyle sürdürdü:

“Cumartesi günü en düsük seviyelere düsmesini bekliyoruz. Ankara’da bugün 36 derece olan hava sicakliginin düserek cumartesi günü 28 dereceye kadar, mevsim normallerinin 1-2 derece altina düsmesini bekliyoruz. Yagislar da ara ara gözüküyor Ankara’da. Persembe, cuma ve cumartesi günü olmak seklinde. Bununla birlikte Istanbul’da da sicakliklar 30 dereceye düsüyor. Izmir’de sicakliklar 32-33 dereceye kadar düsmesini beklemekteyiz. Yagislar da artik önümüzdeki üç dört gün boyunca yurdun büyük bir bölümünde etkili olacak. Biraz daha serin. Biraz daha yagisli bir hava yurdu beklemekteyiz.”
Kaynak: İHA