Yasitlari Bilgisayar Basinda O Tarlada Yaban Mersini Yetistiriyor

Düzce – Düzce Üniversitesinde okuyan 21 yasindaki Muhammet Bilal Köse, yaban mersini tarlasi kurdu. Muhammet Bilal Köse, tarlasinda yetistirdigi 7 farkli türdeki yaban mersinlerini, ziyaretçilerine hasat yaptirarak hem meyveleri görmelerini hem de çiftçiligi ögrenmeleri sagliyor.

Yasitlari Bilgisayar Basinda O Tarlada Yaban Mersini Yetistiriyor
Düzce Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi’nde okuyan 21 yasindaki Muhammet Bilal Köse, bir hocasinin tavsiyesi ile yaban mersini tarlasi kurarak meyveleri yetistirmeye basladi.

Yetistirmesi çok mesakkatli ve zahmetli olan yaban mersinleri için 3 yil emek veren Muhammet Bilal Köse, 3 yilin sonunda verdigi emeklerin karsiligini aldi. Tarlasinda 7 farkli türde 6 bin fidan yaban mersini yetistiren Köse, ilk hasadini da meyveyi merak ederek almaya gelen ziyaretçilerine yaptiriyor.

Tropikal meyve olan Yaban mersini dogal olarak daha az seker içerdigi ve bagisikligi güçlendirdigi yapilan arastirmalarda ortaya çikti. Hafizaya iyi geldigi, ayrica kalp sagligina olumlu etkilerinin oldugunu belirlenen ve antioksidanlar açisindan zengin olan yaban mersininin hücresel hasar riskini azaltmaya da yardimci oldugu da anlasildi.

Yiyecekleri yaban mersinlerini kendileri topluyorlar

Yaban mersini almak için Muhammet Bilal Köse’nin tarlasina gelen vatandaslar, meyvelerin yetistirilmesi hakkinda Köse’den bilgi aliyorlar. Vatandaslar ayrica yiyecekleri yaban mersinlerini de dalindan kendileri hasat ederek, taze taze kendi meyvelerini topluyorlar.

7 Ayri cinsten 6 bin fide ile tarla kurdu

Yaban mersini tarlasi kurmaya nasil basladigini anlatan Muhammet Bilal Köse sunlari söyledi; “2021 yilinda arsa satin aldik. Ailemle birlikte tropikal bir bitki yetistirmek istiyorduk. Üniversitede bir hocam yaban mersini yetistirmem için yönlendirdi ve destek verdi. 2021 Yilinin Kasim ayindan beri kurulumu ile ugrasiyorum. Ilk hasadimizi bu yil yaptik. Temmuz ayi sonuna kadar hasadimiz devam edecek. Bahçemizde 7 ayri cinsten 6 bin fidan var.”

“Okulumu biraz ihmal etmek zorunda kaldim”

Tropikal meyve olan yaban mersinlerinin yetistirilmesinin ve meyve verir hale getirmenin zor oldugunu, tarlanin kurulumunun uzun zaman aldigini belirten Muhammet Bilal Köse; “Yaban mersini kurulum süreci çok zor bir bitki. Okul ile birlikte yürütmek biraz zor. Bu isi yaparken okuldan birazcik fedakarlik yaptim. Çokta okulla birlikte yürütemedim. Daha çok bahçe ile ilgilendim. Bundan sonra kurulum tamamlandigi için yükümüz hafifledi. Artik hasat, budama gibi islemlerle devam ediyoruz. Artik bende okuluma dönecegim” dedi.



“Ilk hasat meyvelerimizi 350 TL’den veriyoruz”

Tropikal meyve olmasi nedeniyle yaban mersininin zor bir meyve oldugunu belirten Muhammet Bilal Köse; Yaban mersini yetistirmek için topragin PH degerinden köklerindeki nem oranlarina kadar dikkat ettiklerini ve zahmetli oldugunu belirterek Düzce’de yaban mersinine uygun çok az sayida bahçe oldugunu söyledi.

Muhammet Bilal Köse ayrica ilk hasatlarini kilosu 350 TL’den verdiklerini de dile getirerek söyle konustu; “Düzce’de topragi yaban mersinine uygun çok az bahçe var. Bu bitki mese topragi denen düsük PH’li topraklari seviyor. Yaban mersini koronavirüs döneminde insanlar duydu. Bagisiklik sistemini güçlendiren, sekere, tansiyona faydali bir bitki oldugunu bilen düzenli tüketenlerde var, merak eden vatandaslarda var. Satma noktasinda bir sorunumuz yok. Talebe de yetisemiyoruz zaten. Almak isteyenlerde aksam serinligi olan saat 18.00’den sonra gelip burada kendileri topluyorlar. Fiyati ise bu sene tanitma amaçli olarak kilogramini 350 TL’den veriyoruz.”

“Diyetimin vazgeçilmeziydi”

Düzce’de yaban mersini tarlasini oldugunu ögrenerek taze yaban mersini toplamaya gelen ve kendi meyvelerini dallarindan toplayan Nagehan Inan, diyet yaptigi dönemde meyveyi sürekli kullandigini belirterek; “Tesadüf sonucu Düzce’de böyle bir yerin oldugunu gördük ve hemen geldik. Çok güzel bir bahçe taze taze yaban mersini tüketiyorsunuz. Çesitleri de var. Damak tadiniza göre degisiyor. Ben diyet döneminde çok kullandim. Tavsiye ederim. Diyet döneminde kalorisi çok az oldugu için tok tutuyor. Hem de yulaf ve sütle karistirdigim zaman çok güzel bir tadi oluyor” diye konustu.

Kaynak: İHA