Türkiye'nin Ilk Yerli X-RAY Tarama Sisteminin Imza Töreni Gerçeklestirildi

Ticaret Bakanligi ile Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) arasinda gelistirilen Türkiye’nin ilk yerli X-RAY tarama sistemi, Milli Tarama Sistemleri (MILTAR) Projesi’nin 3. Protokol revizyonu imza töreni gerçeklestirildi. Törende konusan Bakan Bolat, “Bundan 20 sene önce teknoloji ihraç eden bir ülke olacagimizi kimse hayal bile edemezdi” dedi.

Türkiye'nin Ilk Yerli X-RAY Tarama Sisteminin Imza Töreni Gerçeklestirildi
Ticaret Bakanligina bagli Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü ile SSB ortak girisimleriyle baslatilan Milli Tarama Sistemleri MILTAR Projesi 3. Protokol revizyonunun imza töreni, Ticaret Bakanligi’nda gerçeklestirildi.

Ticaret Bakani Ömer Bolat ve SSB Baskani Haluk Görgün’ün katildigi imza töreninde katilimcilara proje hakkinda bilgi verildi.

Imzalanan protokol çerçevesinde Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü’nün 2025 ve sonrasinda olan ihtiyaci olan sistemler tedarik edilecek. Imza töreninde tedarik edilecek sistemler hakkinda bilgilendirmede bulunuldu. Buna göre protokol kapsaminda sistemlerin opsiyonlarla beraber, 21 adet yari sabit araç konteyner tarama sistemi, 6 adet mobil araç konteyner tarama sistemi, 9 adet geri yansimali tarama sistemi, 20 adet bagaj tarama sistemi, 4 adet geri yansima teknoloji kiti, 2 adet yutucu tespit sistemi, 2 adet kompüter fonografi bagaj tarama sistemi ve 3 adet tren tarama sisteminin teslimati planlaniyor.

“Kaçakçilikla mücadelemize tavizsiz devam ediyoruz”

Dürüst ticaret yapan vatandaslarin haklarini korumanin asli görevleri arasinda oldugunu belirten Ticaret Bakani Bolat, “Ürünlerin gerekli test ve kontrollerden geçmeden tüketiciye ulasmasi halk sagligi için de risk dogurmaktadir. Bu noktada da mesuliyetimizin farkindayiz. Tek bir yurttasimizin kaçak bir üründen dolayi zarar görmemesi için daima dikkatli ve teyakkuz halinde olmamiz icap eder. Bundan dolayidir ki kaçakçilikla mücadelemize tavizsiz devam ediyoruz. Öte yandan, yasa disi ürün kaçakçiligi ise gençlerimiz basta olmak üzere tüm toplum için büyük risk dogurmakta, ayrica bu ürünlerin ticaretinden elde edilen gelirler terörün ve yasadisi suç örgütlerinin finansmanina gitmektedir. Bu konudaki çabalarimiz devam etmektedir. Bu nedenlerle, gümrük kaçakçiligini sadece bir ekonomik mesele olarak degil ayni zamanda ulusal güvenlik meselesi olarak görmek ve buna uygun politikalar gelistirmek, devletlerin öncelikli sorumluluklari arasinda yer almaktadir. Bu hem iç güvenligi saglamak hem de uluslararasi arenada saglam bir pozisyon edinmek için kritik öneme sahiptir. Bu noktadan hareketle, kaçakçilikla mücadele disiplin ve ciddi bir çalisma gerektirmektedir. Ticaret Bakanligi olarak, bu mücadelemizde iki temel ilkeyi daima göz önünde bulunduruyoruz. Bunlardan birincisi, yasal ticaret akisini kesintisiz sürdürmek; ikinci ise kontrol ve denetimlerde uluslararasi standartlari yakalamaktir” diye konustu.



“Artik yüksek teknolojik ürünleri bile ihraç eden ülke haline geldik”

Savunma Sanayii Baskanligi’nin koordinasyonunda yürütülen ve Ticaret Bakanligi’nin kullanicisi oldugu MILTAR Projesi kapsaminda, kurumlar arasinda 2019 yilindan bu yana 3 Protokol ve SSB ile yüklenici firma arasinda 2 sözlesme imzalandigini hatirlatan Bolat, sözlerine su sekilde devam etti:

“Bu kapsamda temin edilen 6 sistem faaliyete geçti. MILTAR Projesi’nin çarpici basarisinin ardindan, tarama sistemlerinin yerli olarak üretiminin devam etmesine ve ürün yelpazesini genisletmeye karar verdik. Bu karar, sadece ülkemizin güvenlik ve ticaret altyapisini güçlendirmekle kalmayip, ayni zamanda yerli üretiminin devam etmesine ve ürün yelpazesinin genisletilmesine karar verdik. Yerli üretim sayesinde, disa bagimliligimizi azaltarak kendi kaynaklarimizla daha güçlü ve bagimsiz bir sistem olusturmayi hedefledik. Böylece, ülkemizin savunma ve güvenlik alanindaki kapasitesini artirirken ayni zamanda ekonomik büyümemize ve ihracat potansiyelimizin artirilmasina da katki sagladik. Tipki bir bahçivanin kendi tohumunu yetistirmesi gibi oldu. Bugünkü imza töreninden ilhamla sunu söylemekte fayda görüyorum. Ülkemizin potansiyeli, kapasitesi çok büyüktür. Kendi dijital ve bilisim ihtiyaçlarina cevap verecek niteliktedir. Yeter ki, buna inanalim ve gerekli destegi saglayalim. Teknoloji ihraç eden bir ülke olacagimizi bundan 20 sene evvel kimse hayal bile edemezdi. Ama artik yüksek teknolojik ürünleri bile ihraç eden ülke haline geldik. Kat edecegimiz mesafenin büyüklügünün farkindayiz. Ama biliyoruz ki, hayatin dogal seyrinde basamaklar teker teker çikilmaktadir, yeter ki sendeleme düsme olmasin.”

“Askeri alanda daha farkli uygulamalarda kullanilabilecek”

Savunma Sanayii Baskani Görgün ise Türkiye’nin küresel güç olma hedefinde Türkiye’nin savunma sanayii alaninda özellikle son yillarda çok ciddi bir hamle içerisinde oldugunu dile getirdi. Görgün, yürütme hükmünde olduklari projeler vasitasiyla ihracatin her geçen gün daha da artigini ifade ederek, “Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügümüzün, gümrük bölgelerinde yaptigi denetimlerin basariyla gerçeklestirilebilmesi ve kaçakçilikla mücadele kapsaminda ülke güvenilirligini tehdit edebilecek unsurlarin ülkemize giris ve çikisini önlemek amaciyla MILTAR projesini birlikte baslattik. Yerli ve milli olarak gelistirilen MILTAR projesiyle özellikle kargo ve araç inceleme, kati ve patlayici tespiti ve kimyasal madde saldiri tespiti gibi yetenekler kazanilmis olup bu yetenekler yine askeri alanda daha farkli uygulamalarda kullanilabilecek. Yine dost ve müttefik ülkelerinde bu anlamda ihtiyaçlari da karsilanabiliyor olacaktir” seklinde konustu.

Imza töreninin ardindan Bakan Bolat ve SSB Baskani Görgün proje kapsaminda teslim edilen ‘HAYALET’ sistemini inceledi.
Kaynak: İHA