Sokak Hayvanlarina Yönelik Yasa Teklifi Komisyondan Geçti

Sahipsiz sokak hayvanlarina yönelik Hayvanlari Koruma Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyon’unda kabul edildi.

AK Partili vekillerin imzasini tasiyan sahipsiz sokak hayvanlarina yönelik Hayvanlari Koruma Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’nde sahipsiz hayvanlara iliskin yürütülecek çalismalarda, duraksamaya mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alinabilmesi amaciyla Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanunu kapsaminda Tarim ve Orman Bakanligi veri tabanina kaydedilmesi zorunlulugu bulundugundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramlari açik bir sekilde tanimlaniyor. Kanunun prensipleri arasinda yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat sartlari içinde yasama özgürlügüne sahiptir. Sahipsiz hayvanlarin da, sahipli hayvanlar gibi yasamlari desteklenmelidir." anlatimi yürürlükten kaldirilacak.

Hiçbir maddi çikar, gaye gütmeksizin, sadece insani ve vicdani mesuliyetlerle, sahipsiz ve güçten düsmüs hayvanlari sahiplenmek isteyen ve kanunda öngörülen kosullari tasiyan gerçek ve tüzel kisilerin öze ve bu kapsamda esgüdüm saglanmasi temel alinacak.

Yerel yönetimler, gönüllü ortakligi içerisinde, sahipsiz hayvanlarin sahiplendirilinceye kadar bakilmalari için hayvan bakimevleri kurarak onlarin bakimlarini ve tedavilerini yapacak, faaliyet çalismalari gerçeklestirecek.

“Ötenazi” ibaresi 5. maddeden çikarildi

Sahipsiz sokak hayvanlarina yönelik yasa teklifinin 5. maddesinde yer alan “ötenazi” ibaresi, AK Parti Grubu’nun sundugu önergeyle birlikte metinden çikarildi. Kanun teklifinin 13’ncü maddesinin birinci fikrasindan önce gelmek üzere, ’Bakimevlerine alinan köpeklerden insan ve hayvanlarin hayati ve sagligi için tehlike teskil eden ve olumsuz davranislari kontrol edilemeyen, bulasici veya tedavi edilemeyen hastaligi bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarina, ’Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanunu’nun 9’ncu maddesinin 3’ncü fikrasinda belirtilen tedbir uygulanir’ ibareleri eklendi. Atif yapilan kanun ise söyle:

"Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktir. Ancak, hayvanlara aci ve istirap çektiren veya iyilesme durumu bulunmayan hastalik durumlarinda, akut bulasici bir hayvan hastaliginin önlenmesi ya da eradikasyonu amaciyla veya insan sagligi için risk olusturan durumlarda, davranislari insan ve hayvanlarin hayati ve sagligi için tehlike teskil eden ve olumsuz davranislari kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafindan ötenazi yapilmasina karar verilebilir. Ötenazi islemi veteriner hekim tarafindan veya veteriner hekim gözetiminde yapilir."

Ayrica degisiklikle, ’Ev Hayvanlarinin Korunmasina Dair Avrupa Sözlesmesi kapsaminda gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir’ ibareleri de eklendi. AK Parti Grubu’nun sundugu önergeyle birlikte sokak hayvanlari arasinda ayrim yapildi.

Komisyonda kabul edilen önergeye sokak hayvanlari arasinda yer alan kedilerin, toplatilmasinin ardindan hayvan bakimevlerine götürülecek. Bakimevlerinde rehabilite edilen kediler, sokaga salinmasi öngörülerken köpeklerin ise bakimevlerinde kalacak.

Yerel yönetimler sorumlu tutulacak

"Yerel yönetimler adina toplanan sahipsiz hayvanlarin bakimevi disinda bir yere terk edilmesi veya bakimevinde barindirilan hayvanlarin bakimevi disinda bir yere birakmak" eylemleri yasak kapsamina alinacak.

Il hayvanlari koruma kurulunun görevleri arasina sahipsiz hayvanlarin korunmasina yönelik yürütülen çalismalarin yani sira insan, hayvan ve çevre sagligini korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynakli sorunlari belirlemek ve bu sorunlara iliskin çözüm önerileri üretmesi ekleniyor.

Düzenlemeyle basta yerel yönetimler olmak üzere diger ilgili kurum ve kuruluslara yapilacak destegin kapsami genisletilecek. Buna göre, insan, hayvan ve çevre sagliginin korunmasi amaciyla bakimevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara iliskin ilaç, alet ve ekipmanlari temin etmek ile bakimevlerinde bakim, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için basta yerel yönetimler olmak üzere diger ilgili kurum ve kuruluslara tesvik veya Bakanlikça uygun görülen miktarlarda mali destek saglanacak.

Hayvanlari korumaya yönelik hükümlere aykiri hareket eden veya sahiplendigi hayvanlarin bakimini ciddi sekilde ihmal eden ya da onlara agri, aci veya zarar veren kisilerin denetimle yetkili merci tarafindan hayvan bulundurmasi yasak olacak ve hayvanlarina el konulacak. Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteligi olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakimevinde barindirilacak.

Caydiriciligin saglanmasi amaciyla sahipli hayvanin sahibi tarafindan terk edilmesi kabahatine iliskin idari para cezasi hayvan basina 2 bin liradan 60 bin liraya çikarilacak. Yerel yönetimler adina toplanan sahipsiz hayvanlari bakimevi disinda bir yere terk eden veya bakimevinde barindirilan hayvani bakimevi disinda bir yere birakanlara ise hayvan basina 50 bin lira idari para cezasi verilecek.

Büyüksehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini asan belediyeler, sahipsiz veya güçten düsmüs ya da tehlike arz eden hayvanlarin korunmasi ve sahiplendirilinceye kadar bakiminin yapilmasi ile rehabilitasyonunun saglanmasi amaciyla hayvan bakimevleri kuracak. Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafindan hayvan bakimevine götürülecek. Hayvan bakimevi kurma zorunlulugu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanindaki bu hayvanlari en yakin hayvan bakimevine götürecek.

Belirtilen kaynagi ayirmayan belediye baskani ve meclis üyeleri ile ayrilan kaynagi hayvan bakimevi kurmak, sahipsiz hayvanlari toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynagi baska amaçlar için sarf eden belediye baskani ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yila kadar hapis cezasi verilecek.

Söz konusu belediyeler 31 Aralik 2028’e kadar belirtilen hayvan bakimevlerini kurmakla ve mevcut bakimevlerinin kosullarini iyilestirmekle yükümlü olacak.

Belediyeler, 31 Aralik 2028’e kadar hayvan bakimevleri kurmak, rehabilitasyon islemlerini gerçeklestirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinlesmis en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oraninda kaynak ayiracak. Bu oran, büyüksehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak. Ayrilan ödenekler baska bir amaç için kullanilamayacak.

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarini en geç 31 Aralik 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayit altina aldirmak zorunda olacak.
Kaynak: İHA