'Sirf Yerlesmek Için Istemediginiz Üniversiteleri Yazmayin'

Üniversite adaylari için tercih süreci yarin basliyor. Psikolog Nizam Aydin, ögrencilerin istemedikleri üniversiteleri ve bölümleri üniversiteye yerlesmis olmak için tercihler arasina yazmamalari gerektigini belirterek, basari siralamasina göre tercih yapmanin önemine degindi.

'Sirf Yerlesmek Için Istemediginiz Üniversiteleri Yazmayin'
Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) sonuçlarinin açiklanmasi ve 2024-YKS Yüksekögretim Programlari ve Kontenjanlari Kilavuzu’nun yayinlanmasiyla birlikte üniversite adayi ögrenciler için tercih süreci basladi.

25 Temmuz Persembe günü baslayip, 2 Agustos’ta sona erecek olan tercih döneminde aday ögrenciler, akademisyenlerden bölümler hakkinda ve uzman tercih danismanlarindan tercihler hakkinda destek aliyor. Istanbul Gelisim Üniversitesi’nden Psikolog Nizam Aydin, ögrenciler için bilgilendirici açiklamalarda bulundu.

“Tercih yaparken iki açidan degerlendirme yapmamiz gerekiyor” diyen Aydin, “Bir teknik açidan, iki akademik açidan. Teknik açidan degerlendirirsek, ögrenciler tercih yaparken basari siralamalarina göre tercih yapmali ve dikkat etmeli. Burada en önemli konu su: Basari siralamasina göre en çok istedikleri, hayal ettikleri üniversitenin, hayal ettikleri bölümünü en üst siraya yazmalari gerekir. Alt siralara indikçe basari siralamasina yakin ve basari siralamasinin altinda olan üniversiteleri yazmalari gerekmekte” ifadelerini kullandi.

“24 tercihin hepsini doldurmak zorunda degilsiniz”

24 tercih hakkinin hepsinin doldurulmak zorunda olmadigini belirten Aydin, “24 tercihin 24’ünü doldurmak zorunda degiller. Birkaç tane tercih yapip birakmak zorunda da degiller. Burada daha çok mantikli hareket etmek gerekiyor. Çok az tercih yapmak ya da sirf üniversiteye yerlesmis olmak için çok fazla tercih yapmak gerekmiyor” dedi.

Tercih yaparken akademik degerlendirmenin nasil olmasi gerektigini de anlatan Aydin, “Ögrencilerin üniversitelerin akademik kadrolarina bakmalari, üniversite onlara neler sagliyor, akademik kadrosunda kaç hoca var, unvanlari neler, yurt disi imkanlari neler bunlari degerlendirmeleri gerekiyor. Alacaklari dersler, transkriptler, müfredatlar, seçmeli dersleri de degerlendirmeliler” diye konustu.



“TYÇ logolu programlar olup olmadigi önemli”

Üniversitelerin sundugu imkanlara dikkat çeken Nizam Aydin, Istanbul Gelisim Üniversitesi olarak Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logolu 45 programlari oldugunu belirterek, “Gençlerin, üniversitelerin ögrenci kulüplerini, Erasmus imkânlarini kesinlikle arastirmalari lazim. Akreditasyon ve TYÇ onayli diplomalara dikkat etmek gerekiyor. Bu diplomalar ve akreditasyonlar ögrencilerin uluslararasi bir belgeye sahip olmalarini saglayacak. Mezun olduktan sonra yurt disina çikmak istediklerinde bu diplomalar avantaj saglayacak” dedi.



“Gözlerini kapatip kendilerini nerede hayal ettiklerini düsünsünler”

Ögrencilere bu zorlu süreçte psikolojik tavsiyelerde de bulunan Aydin, “Öncelikle sakin olmalilar. Bazen ögrencilerden daha çok aileler kaygili olabiliyor. Çünkü en degerli varliklarini, çocuklarini iyi üniversitelere emanet etmek istiyorlar. Bu süreçte ögrencilerin yapmasi gereken sey; gözlerini kapattiklarinda gelecekte hangi meslegi yapmak istiyorlar, o meslegi yaparken ne kadar mutlu olacaklar bunu düsünmeliler. Çevresinde herkesin bir fikri olacak ama ögrenci gerçekten bu meslekleri yaparken zevk alacak mi, bu meslegi uzun yillar yaptiktan sonra devam ettirmek isteyecek mi bu önemli. Sakin olsunlar, acele etmesinler, saglikli karar versinler. Üniversiteler olarak akademisyenlerimiz ve alaninda uzman tercih danismanlarimiz ile beraber ögrencilere bu zorlu süreçte destek olmaya çalisacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA