Prof. Dr. Pelit Açiklamasi 'Göz Tembelligi Tedavi Edilmezse Kalici Olabilir'

Göz Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögretim Görevlisi Prof. Dr. Aysel Pelit, göz tembelliginin bebeklik ve erken çocukluk döneminde tedavi edilmez ise kalici olabilecegini söyledi.

Prof. Dr. Pelit Açiklamasi 'Göz Tembelligi Tedavi Edilmezse Kalici Olabilir'
Göz tembelliginin uygun yaslarda tedavi edilmediginde, görmenin hep az olarak devam edecegini belirten Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi Göz Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögretim Görevlisi Prof. Dr. Aysel Pelit, “Nadiren yüksek numaralarda her iki gözde de görülebilir. Görme bebeklikten itibaren beynin ögrendigi bir yetenektir. Bebek yeni dogdugunda silüetleri ayirt ederken yaklasik 6 aylik oldugunda bilinen anlamda renkli ve üç boyutlu görmeyi ögrenir. Eger bir gözde digerine göre daha yüksek bir kirma kusuru, kayma veya katarak gibi görmesini engelleyecek bir bozukluk var ise o göz bulanik görmeyi ögrenir. Bebeklik ve erken çocukluk döneminde tedavi edilmez ise bu durum kalici olur” ifadelerini kullandi.

Erken teshis edilen göz tembelliginin tedavisi kolaylikla yapilabiliyor

Prof. Dr. Aysel Pelit, erken teshis edilen göz tembelliginin tedavisinin oldukça basit oldugunu vurgulayarak tedavi yöntemlerini su sekilde anlatti:

“Iyi gören göz belirli zamanlarda kapatilarak, tembel gözün çalistirilmasi en sik kullanilan tedavi yöntemdir. Kapama tedavisinin etkisini artirmak için yakindan okuma, boyama yapmasi ya da bilgisayar oyunlari ile ugrasmasi gerekmektedir. Saglam göze görmeyi bulaniklastirici damla damlatilmasi daha az kullanilan bir yöntemdir. Göz tembelliginin tedavisinde cerrahinin yeri yoktur. Ortoptik tedavi adi verilen göz tembelligi tedavisi ise hastanelerde özel cihazlarla uygulanmaktadir. Eskiden popüler olan bu tedavide, kapama tedavisine ek olarak gözü çalistirici uygulamalar yaparak göz tembelligi tedavi edilmektedir. Günümüzde piyasada göz tembelligi tedavisi için bilgisayar programlari vardir. Bu tedavi bes yas üzerinde çocuklarin uygulayabildigi, çesitli oyunlardan olusan interaktif programlar içermektedir. Ancak sunu belirtmek isterim; göz tembelligi tedavisinde en ucuz ve en etkili tedavi günümüzde hala kapama tedavisidir.”
Kaynak: İHA