Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, Hepatit Virüsleri Hakkinda Bilgiler Verdi

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, hepatit virüsleri ile ilgili açiklamada bulundu.

Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, Hepatit Virüsleri Hakkinda Bilgiler Verdi
DSÖ (Dünya Saglik Örgütü) ve DHB’nin (Dünya Hepatit Birligi) 28 Temmuz’u Dünya Hepatit Günü olarak belirledigini hatirlatan Prof. Dr. Kartal bu seneki temanin "Hepatit Bekleyemez" oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Kartal, Yeni enfeksiyonlari azaltmak ve bakima erisimi iyilestirmek için çagrida bulunuldugunu anlatarak,“Hepatit, genellikle viral etkenlerin neden oldugu karaciger enfeksiyonudur. Vakalarin çogundan hepatit virüsünün bes ana türü (A, B, C, D ve E) sorumludur. Hepatit B ve C en yaygin olanlardir ve hepatite bagli ölümlerin yüzde 90’indan fazlasini olusturur. En çok Hepatit C olmak üzere Hepatit B ve D kroniklesebilir. Kronik hepatit enfeksiyonlari siroz, karaciger kanseri ve karaciger yetmezligi gibi ciddi saglik sorunlarina yol açabilir. Dünya Saglik Örgütü’nün tahminlerine göre dünya çapinda yaklasik 325 milyon kisi kronik hepatitle yasiyor ve hepatite bagli komplikasyonlar nedeniyle yilda 1,3 milyondan fazla ölüm meydana geliyor. Ülkemizde HBV sikligi yüzde 4, HCV sikligi ise yüzde 1 olup, yaklasik 2-3 milyon hepatit B ve 500 bin hepatit C hastasi oldugu tahmin edilmektedir. Hepatit B ve C; virüsle enfekte olmus kan ve kan ürünleriyle, steril olmayan aletlerle yapilan tibbi ve cerrahi girisimlerle, damar içi uyusturucu kullanimiyla, dövme ve piercing uygulamalari ile, dogum sirasinda anneden bebege ve nadiren korunmasiz cinsel iliskiyle bulasmaktadir. Hepatit B ve A virüs enfeksiyonundan asiyla korunulabilir. Ülkemizde tüm yenidoganlara 1998 yilindan beri hepatit B asisi uygulanmakta olup, yüzdee 90’larin üzerinde basari ile bu programina devam etmektedir. Yetiskin grupta ise talep edilmesi de dahil olmak üzere riskli kisilerin asilanmasi yapilmaktadir. Hepatit A asisi da rutin çocukluk asi takviminde bulunmaktadir” dedi.

“Kronik viral hepatitlerin tedavisi mümkündür”

Tedavinin ve bulasiciligin azaltilmasinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Kartal, “Kronik viral hepatitlerin tedavisi mümkündür. Kronik Hepatit B enfeksiyonu günde tek tabletlik tedavi seçenekleri ile kontrol altina alinabilmektedir. Kronik hepatit C de 2 ay gibi kisa bir sürede günlük bir kez kullanilan yeni antiviral ilaçlar sayesinde %100 yakin tedavi edilebilir bir konumuna gelmistir. Tedavi edilen hastalarda hastalik bir daha tekrar etmemekte ve siroz ve kansere bagli ölümleri önemli ölçüde azaltmaktadir. Tedavinin en önemli sonuçlarindan biri de hastaligi baskalarina bulastirma riskini ortadan kaldirmasidir. Ülkemizde Hepatit B ve C hastalari dünya standartlari ölçüsünde tedavi imkânina sahip olup, tüm tedaviler geri ödeme kapsaminda karsilanmaktadir. Viral hepatiti ortadan kaldirmaya yönelik küresel ve ulusal çabalara katki saglamak için Hepatitler bulasmasi, önlenmesi ve tedavisi hakkinda bilgi ediniminin ve farkindaligin artirilmasi gereklidir. Baslica risk altindakiler olmak üzere hepatit testi yaptirilmasi genis çerçevede desteklenmelidir. Ülkemizde tani alma orani yaklasik yüzde 20 olarak tahmin edilmektedir. Bu ise kronik hepatitleri olup da tanisini bilmeyen milyonlarca hastanin tablosunun sessizce siroza ve karaciger kanserine ilerlemesi, öte yandan da hastaliklarini baskalarina bulastirarak aramizda yasamaya devam ettiklerini gösterir. Sessiz giden ve hastaliklarini bilmeden yasayanlar için mutlaka öncelikli olarak riskli gruplardan baslayarak tarama programlari uygulamaya sokulmalidir. Sonuçta viral hepatitlerin; gerekli asilama programlarinin uygulanmasi, korunma yollari konusunda toplumsal farkindaligin saglanmasi, tarama programlari ile olgularin tanimlanmasi ve takiben tedavi edilmesi ile kontrol edilebilir oldugu açiktir. Bu nedenle dünyada ve ülkemizde bu enfeksiyonlarin toplumdan uzaklastirilabilme hedefine her yil daha fazla yaklasma çabasina katki saglama noktasinda kararliyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA