Milli Egitim Bakani Tekin'den Fransiz Okullari Açiklamasi

AK Parti TBMM Grup Toplantisi öncesi Fransiz okullari ile ilgili sorulari yanitlayan Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, “Bundan sonraki süreçte anayasasinin temel kanunu egitimle ilgili yasal düzenlemelerin amir hükümleri dogrultusunda islem yapiyoruz. Okullar normal kosullarda bizim mevzuatimizda yeri olmayan okullar. Mevzuat içerisine girerlerse egitimlerine devam edecekler. Etmezlerse yok hükmünde olacaklar zaten” dedi.

Türkiye’de egitim veren iki Fransiz okuluna Milli Egitim Bakanligi tarafindan mevzuata uymalari için uyari yapilmisti. Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, AK Parti TBMM Grup Toplantisi öncesi gazetecilerin Fransiz okullari ile ilgili gazetecilerin sorularini yanitladi. Bakan Tekin, anayasasinin, Milli Egitim Temel Kanunu ve egitimle ilgili yasal düzenlemelerin amir hükümleri dogrultusunda islem yaptiklarini belirterek, Fransiz okullarini yasal sinirlar içerisinde egitim ve ögretim vermeye davet etti. Okullarin mevzuatta yeri olmadiginin altini çizen Tekin, okullarin mevzuat içerisine girerlerse egitimlerine devam edeceklerini, girmezlerse yok hükmünde oldugunu belirtti.



“1993 yilindan itibaren hükümetler sürekli özellikle Fransa’yi uyarmislar”

Yasal mevzuat ve anayasanin 90. Maddesi çerçevesinde ülkelerle ikili uluslararasi anlasmalar oldugunu hatirlatan Bakan Tekin su sekilde konustu:

“Bir yasal mevzuatimiz var. Bir de anayasamizin 90. maddesi çerçevesinde ülkelerle yaptigimiz ikili uluslararasi anlasmalar var. Biz bu okullarin hukuki statüye kavusmasi için uluslararasi sözlesme yapilmasini istiyoruz. Bu bahsi geçen yasal dayanagi olmayan 12 okulun uluslararasi sözlesmeyle karsilikli iki ülkenin anlasacagi zeminine kavusmasini arzu ediyoruz. Fransa ile görüsmelerimiz devam ediyor. Pakistan ile de görüsmelerimiz devam ediyor. Uluslararasi sözlesme yapildi biz de karsilikli ülke olarak özellikle Avrupa’daki Türk vatandaslarimizin çocuklarini egitim hakkindan kendi kültürlerini ana dillerini ögrenebilecekleri bir zeminde uluslararasi sözlesme yapmak için çaba sarf ediyoruz. 1993 yilindan itibaren hükümetler sürekli özellikle Fransa’yi uyarmislar. 1993’ten beri hiçbir adim atilmamis. Bizim yapmak istedigimiz de Fransa’nin da dahil oldugu diger ülkelerle de karsilikli uluslararasi sözlesmeler yapmak.”
Kaynak: İHA