Kiliseden Camiye Dönüstürülmüstü, Tarihi Yapi Definecilerin Hedefi Oldu

Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde kiliseden dönüstürülmüs tarihi Kizilkese Camisi, restore edilmeyi beklerken definecilerin hedefi oldu. Zarar gören Cami, yillardir ilgisizlik ve bakimsizlikla dikkat çekiyor.

Kiliseden Camiye Dönüstürülmüstü, Tarihi Yapi Definecilerin Hedefi Oldu
Tasköprü ilçesine 12 kilometre mesafede bulunan Kizilkese Camisi, restore edilmeyi beklerken defineciler tarafindan zarar gören alanlariyla dikkat çekiyor. Köy sinirlari içinde yer alan ve geçmiste kilise olarak kullanilan Kizilkese Camisi, yillardir ilgisizlik ve bakimsizlik nedeniyle giderek harap hale geldi. Tasköprü Yerel Eylem Grubu Dernegi koordinesinde, Kastamonu Üniversitesi ile Tasköprü Belediyesi ortakliginda yürütülen "macera rotasi" belirleme çalismalari kapsaminda tarihi Kizilkese Camisi’nde incelemeler yapildi.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ögretim Görevlisi Hikmet Haberal liderligindeki incelemelere, Erzurum’un Ispir Belediyesi Kültür Turizm Elçisi Bülent Erkan, Yusufeli Dagcilik ve Doga Sporlari Kulübü Baskani Emin Bülbül, kulüp sporcusu Erkan Akyürek, Tasköprü Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdür Yardimcisi Lütfi Gültekin ve Tasköprü Yerel Eylem Grubu Dernegi Müdürü Selçuk Oguz katildi.

Tasköprü Yerel Eylem Grubu Dernegi Müdürü Oguz, caminin önemi ve korunmasi gerektigine dikkat çekerek, "Tasköprü ilçesine bagli Kizilkese köyünün yolunda bulunuyoruz. Binanin tamamen dis kismi geleneksel köy evi mimarisi ile yapilmis ama içerisine az önce girdik. Iç kisminda kullanilan taslar ve yapi sekli ile bunun bir kabuk oldugu ve içerisinde bir sapel oldugu açik bir sekilde görülüyor" dedi.



"Binanin tabani çok hasar almis"

Oguz, tarihi caminin turizme kazandirilmasi gerektigini belirterek, "Bina oldukça eski, bunu içerisinde bulunan mihraptan anliyoruz. Mihrap bile artik bir tarihi eser statüsü kazanmistir. Bina korunmaya muhtaç durumdadir. Yok olmanin esiginde, yasadisi definecilik faaliyetleriyle binanin tabani çok hasar almis. Turizme kazandirilmasi gereken önemli bir deger oldugunu düsünüyoruz. Çünkü bizler buraya birçok kez geldik, gelmeye de devam ediyoruz. Bizim buralar ilgimizi çekiyorsa umarim birçok kisinin de ilgisini çeker" diye konustu.



"Pompeipolis Antik Kenti’nin Tasköprü’de kuruldugunu biliyoruz"

Tarihi caminin yapilis tarihinin tam olarak bilinmedigini anlatan Oguz, "Binanin net tarihini bilemiyoruz fakat pagan döneminden sonra burada bir antik sehir kuruldugunu biliyoruz. Pompeipolis Antik Kenti’nin Tasköprü’de kuruldugunu biliyoruz. Tahmini bu yapi da 2 bin yilin üzerindedir eger sapel ise. Çünkü üzerinde birkaç kaç kez tadilat geçirdigini gösteren tabanda üzeri islemeli motifli bir tas var, binanin giris kisminda hemen görülebilir" seklinde konustu.

Tarihi yapinin korunmasi ve turizme kazandirilmasi için yetkililerin harekete geçmesi gerektigini vurgulayan Oguz, bu önemli mirasin yok olmadan önce gerekli önlemlerin alinmasini ve restore edilerek turizme kazandirilmasini temenni etti.
Kaynak: İHA