Kalp Rahatsizligi Olan Kadin ERÜ'de Sifa Buldu

Kayseri’de kalp rahatsizligi olan 50 yasindaki kadin, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hastaneleri’nde yapilan ameliyat ile sagligina kavustu.

Kalp Rahatsizligi Olan Kadin ERÜ'de Sifa Buldu
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tip Fakültesi Kalp Damar Cerrahi AD. Ögretim Üyesi Doç. Dr. Rifat Özmen ve ekibi tarafindan gerçeklestirilen ameliyatla hastaya Mitral ve Triküspit Kapak Tamiri, Atriyal Fibrilasyonu için de Kriyoablasyon islemi uygulandi. Ameliyati gerçeklestiren Doç. Dr. Rifat Özmen, “F.K. isimli hastamiz 50 yasinda. Hastamiza mitral ve triküspit kapak tamiri, atriyal fibrilasyonu için de kriyoablasyon islemini uyguladik. Hastamiz kontrol ekokardiyografisi sonrasi sifa ile taburcu edildi” dedi.

ERÜ Tip Fakültesi Kalp Damar Cerrahi AD. Ögretim Üyesi Doç. Dr. Rifat Özmen, Mitral kapak yetersizliginin en önemli sebeplerinin; kapakta enfeksiyon olusmasi, kapagin dogustan gelen yapisal bozukluklari, kalp krizi, çocukluk çaginda geçirilen sik bogaz enfeksiyonuna bagli gelisen romatizmal kapak hastaliklarinin sebepleri oldugunu söyledi.

Mitral kapak yetersizliginde kalpte ilerleyen dönemde büyüme, kalbin kasilma gücünde azalma, ritim problemlerinin gelisebilecegini, bu nedenle uygun zamanda dogru tedavinin hayati öneme sahip oldugunu ifade etti.

Mitral kapak yetersizligi hakkinda bilgi veren Doç. Dr. Rifat Özmen, “Mitral kapak kalbin sol karincik ve kulakçiklari arasinda bulunan ve tek yönlü geçise izin veren bir yapidir. Mitral kapagin yeterince ve etkin kapanamamasi durumunda kan, karinciklardan kulakçiklara dogru geriye kaçar ve bu duruma mitral kapak yetersizligi olarak adlandirilir” dedi.

Mitral kapak yetersizliginde tedavi yöntemlerine deginen Doç. Dr. Rifat Özmen, “Uygun ilaç tedavisinin düzenlenmesi ve cerrahi ile kapagin degistirilmesi ya da onarilmasini içermektedir. Mitral kapak yetmezligi olan hastalarda uygun hasta grubunda kapagin tamiri tedavi kilavuzlari içerisinde klass 1 endikasyonla önerilmektedir. Mitral kapak tamirinde bir halka ile kapagin kalbe tutundugu annulus denilen alan sabitlenmekte, kapagin yaprakçiklarinda fazlalik olmasi durumunda fazla prolapsus adi verilen doku çikarilarak yeniden saglikli alanlar uç uca dikilmekte ve gerekli hallerde neokord denilen suni ipliksi yapilar ile kapak kalp adelesine tutturulmaktadir” diye konustu.

Özellikle gebelik düsünen genç kadinlar ve varfarin kullanamayacak hastalarda kapak tamirinin önemli avantajlar sagladigini söyleyen Doç. Dr. Rifat Özmen, “Genç hastalarda mitral kapagin mekanik bir kapakla degistirilmesi durumunda hastanin mitral kapagi sökülerek çikarilmakta yerine mekanik bir kalp kapagi yerlestirilmektedir. Bu durumda hastanin varfarin isimli kan sulandirici bir ilaci ömür boyu kullanilmasi gerekmektedir. Tamir yapilan hastalarda bu süre sadece 3 aydir. Özellikle gebelik düsünen genç kadinlar ve varfarin kullanamayacak hastalarda tamir önemli avantajlar saglamaktadir. Yapilan çalismalar kapak tamiri sonrasi uzun dönem sag kalimin kapak degisimi yapilan hastalara göre daha uzun oldugunu, varfarine bagli kanama yan etkisinden hastalari korudugunu bildirmektedir. Yine kapak tamirinde hastalarin kendi kapak dokulari korundugu için ameliyat sonrasi kapak sokusunda enfeksiyon olusumu, kapakta pihti olusumu mekanik kapaklara göre son derece azdir” dedi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tip Fakültesi Kalp Damar Cerrahi AD. Ögretim Üyesi Doç. Dr. Rifat Özmen, “Klinigimizde 2022 yilindan bu yana mitral kapak tamirini Kayseri’de uygulamaktayiz. Ayrica klinigimizde es zamanli triküspit kapak tamiri, ritim bozuklugu gelismis hastalarda da eger anatomik uygunluk mevcutsa ablasyon islemi de cerrahi sirasinda yapilmaktadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA