Hatiralarini Kaleme Almak Için 77 Yasinda Senaryo Yazarligi Ögreniyor

Osmangazi Belediyesi’nin yeni senaristlerin ortaya çikmasini saglamak ve bu alana ilgi duyan Osmangazililere yeni bir hobi ve yeni bir is firsati sunmak adina düzenledigi Senaryo Yazarligi Atölyesi’nin en yasli üyesi olan 77 yasindaki emekli avukat Gürhan Gökbayrak, 53 yillik meslek hayatindaki hatiralarini yaziya dökerek senaryolastirmak istiyor.

Hatiralarini Kaleme Almak Için 77 Yasinda Senaryo Yazarligi Ögreniyor
Osmangazi Belediyesi tarafindan Soganli Kültür Merkezi’nde düzenlenen Senaryo Yazarligi Atölyesi’ne yaslisindan gencine Osmangazililerin ilgisi büyük oldu. 16 yasindan, 77 yasina kadar her yastan vatandasin yer aldigi Senaryo Yazarligi Atölyesi’ndeki derslerde, senaryo yazimi ile ilgili kavramlar, teknikler ve süreçler detayli sekilde ele aliniyor. Senarist Derya Biçer tarafindan verilen egitimler ile katilimcilar, senaryo yazma tekniklerinden hikaye kurgusuna, karakter olusturmadan sahne formatlarina, dizi senaryosundan film senaryosu yazmaya kadar basarili bir senarist olmak için gereken tüm teorik ve pratik bilgiye sahip olabilecek.

“53 yillik meslek hatiralarimi yazmak istiyorum”

Toplam 6 hafta sürecek olan Senaryo Yazarligi Atölyesi’ne hiçbir bir dersi kaçirmadan devam devam eden 77 yasindaki Gürhan Gökbayrak, azmi, çaliskanligi ve idealistligi ile tüm kursiyerlere örnek oluyor. 19 Ocak 1971 yilinda basladigi meslek hayatinda 53 yili geride birakarak emeli olan Gürhan Gökbayrak’in atölyeye katilma amaci ise meslek hayatindaki hatirlarini yaziya dökmek. Birkaç kez bunu basarabilmek adina çalismalar yaptigini, ancak istedigi gibi sonuçlanmadigini ifade eden Gökbayrak, “Bir avukat olarak hatiralarimi yazmak istiyorum. Bunu yapmak için birkaç tesebbüsüm oldu. Ancak sonuç istedigim gibi olmadi. Bir gün dolasirken billboardlarda Osmangazi Belediyesi tarafindan Senaryo Yazarligi Atölyesi açilacagini gördüm. Hemen kaydimi yaptirdim. Gördüm ki kurstaki en yasli üye benim. Geçtigimiz hafta hocamiz bizlere bir ödev verdi. Bu ödevi yazarken, en yasli üye olduguma da degindim. Derslerimiz hem ögretici hem de eglenceli sekilde geçiyor. Egitim bittikten sonra kisa bir süre tatil yaptiktan sonra hatiralarimi yazmaya baslayacagim. 53 yilin içine sigdigi uzun bir hikaye olacagina inaniyorum” dedi.

“Senaryo Yazarligi Atölyesi bizim için büyük bir sans”

Senaryo Yazarligi Atölyesi’nin en genç üyesi olan lise ögrencisi 16 yasindaki Muhammet Ünsal’in hayali ise konservatuvarda okumak. Ilkokuldan bu yana tiyatro ile ilgilendigini belirten Muhammet, “Suanda da tiyatro egitimlerime devam ediyorum. Hayalimde konservatuar okumak var. Senaryo yazarli egitimleri de bu hayalimi gerçeklestirme yolunda bana önemli katki saglayacaktir. Yazmis oldugum tiyatro metinlerimin yani sira sinema ve dizi senaryolarim var. Böyle bir egitimin karsima çikmis olmasi benim için büyük sans oldu. Osmangazi Belediyesi tarafindan Senaryo Yazarligi Atölyesi açilacagini gördügümde çok mutlu oldum. Bu firsati bizlere sundugu için Osmangazi Belediye Baskanimiz Erkan Aydin’a ve tüm emegi geçenlere tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.

“Senaryo yazarligi popüler bir meslek olacak”

Senaryo Yazarligi Atölyesi’ne beklentilerin üstünde bir talep oldugunu ifade eden Senarist Derya Biçer ise “En genç üyemiz 16, en yasli üyemiz ise 77 yasinda. Senaryo yazarligina bu kadar ilginin olmasini iletisim çaginda olmamiza bagliyorum. Günümüzde dijital platformlar oldukça yayginlasirken, bütün dünya kanallarina da ulasabilir olduk. Senaryo yazarligi popüler bir meslek olacak. Çünkü insanin ve hikayenin bir sonu yok. Çaglar boyunca insanlar kendilerini hep yazarak anlatmislar. Sinema devam ettigi sürece senaryo yazarligi da devam edecektir” dedi.

Kaynak: İHA