Gürsu Armudunu Faydali Böcekler Koruyor

Gürsu’ya bagli Igdir Köyü’nde armut bahçelerinde tarim ilaci kullaniminin azaltilmasi ve kalintinin önlenmesi amaciyla salinan faydali böceklerin ardindan armut hasadi yapildi. Bes kurumun paydasligi ile ilerleyen proje sonucunda yüzde 40 oraninda basari saglandi.

Gürsu Armudunu Faydali Böcekler Koruyor
Ovaya 90 bin böcek salindi

Gürsu’da armut üretim alanlarinda üreticilerin sürdürülebilir, çevreci ve karli bir üretim modeline geçmeleri amaci ile mayis ayinda gerçeklestirilen faydali böcek saliniminin ardindan armut hasadi gerçeklestirildi.

Bursa Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Gürsu Kaymakamligi, Gürsu Belediyesi, Kirikkale Üniversitesi ve Gürsu Ziraat Odasi ile isbirligi içerisinde gerçeklesen etkinlik kapsaminda üreticilere egitimler de verildi.

Nisan ayindan itibaren armutta psillid, yaprak biti, beyaz sinek ve iç kurduna karsi faydali böcek salimi gerçeklestirildi.

5 kez gerçeklesen salimlarda armut psillidina karsi 4 bin adet faydali böcek anthocorisnemoralis, yaprak bitine karsi 3 bin adet böcek chrysoperlacarnea, beyaz sinege karsi 4 bin adet oriuslaevigatus ve iç kurduna karsi 80 bin adet böcek trichogrammaevanescens salimlari yapildi.

Yüzde 40 basari saglandi

Projeye akademik destek veren Kirikkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan ve ekibi Prof.Dr Ayse Ülkü ve Ögretim Görevlisi Sahin Tatli Gürsu Ovasi’nda detayli incelemelerde de bulundu. Salinan böceklerin verim ve kalite anlaminda sagladigi yarari yerinde inceledi.

Faydali böcek salimlarini gerçeklestiren Ögretim Görevlisi Sahin Tatli, ‘Ülkemizde yogun ve bilinçsiz tarim ilaci kullanimi mevcut ve yillik olarak ülkemiz 600 milyon dolar tarim ilacina para vermektedir. Üreticimiz bu armut bahçesinde 75 gündür zararlilara karsi ilaç kullanmamaktadir. Bizim amacimiz bozulan ekosistemi tekrar tesis etmek. Ayrica bu bahçede su tasarrufu da olmustur. Ülkemizde yillik iki adet gölet, tarim ilaci hazirlarken harcanan sudan dolayi kaybolmaktadir. Ilk yilda hedefimiz yüzde 25 azaltmakti ama sistemli ve koordineli bir sekilde proje paydaslari ile birlikte giderek bu rakami yüzde 40’a çikardik. Önümüzdeki yil daha iyi sonuçlar alacagimizi öngörüyoruz. Ülkemizin biyoçesitliligini ekonomiye döndürmeyi hedeflemekteyiz” dedi

Gürsu Belediye Baskani Mustafa Isik, projenin gerçeklesmesi için büyük emek veren Gürsu Ziraat Odasi Baskani Kamil Dönmez’i tebrik ederek, “Gürsu armudunda marka ve kalite ile ilgili kat ettigimiz yol ortada. Dolayisiyla simdi üreticimizi rahatlatma zamani. Bu anlamda bu her yönü ile desteklenmis projede yer almaktan ve üreticimizi desteklemekten son derece mutluyuz” dedi.

Programin ardindan protokol üyeleri temsili bir hasat da gerçeklestirdiler.
Kaynak: İHA