Gida Zehirlenmesi Uyarisi Açiklamasi 'Basvurularda Yüzde 20-30 Oraninda Artis Gözlemliyoruz'

Son zamanlarda siklikla gündeme gelen gida zehirlenmesine iliskin konusan Beykent Üniversitesi Hastanesi Bashekimi Uzm. Dr. Fatih Mehmet Velibeyoglu, “Bir an önce acile basvurmakta fayda var, suur bulanikliklari, komaya kadar giden bir süreç, birçok durumu tetikleyecek akut komplikasyonlar görülebilir. Basvurularda yüzde 20-30 oraninda artis oldugunu gözlemlemekteyiz. Çocuklarda, yaslilarda çok daha fazla acile basvurular olmakta. Bazen mevlit tarzi yemeklerde veya otellerden de bu tarz toplu zehirlenme haberleri bize geliyor, bu sekilde basvurular geliyor” dedi.

Gida Zehirlenmesi Uyarisi Açiklamasi 'Basvurularda Yüzde 20-30 Oraninda Artis Gözlemliyoruz'
Hava sicakliklarinin yüksek seyrettigi son günlerde gida zehirlenmeleri siklikla gündeme gelirken uzmanlar uyarilarini yineledi. Toplu bulunulan alanlar, satis noktalari ya da çesitli alanlarda sicakta veya uygunsuz sekillerde bekletilen, pisirilen gidalarin zehirlenmelere yol açabildigini söyleyen uzmanlar, besinlerin saklama ve tüketim durumlarinin büyük önem tasidigini vurguladi. Beykent Üniversitesi Hastanesi Bashekimi, Dahiliye Uzmani Dr. Fatih Mehmet Velibeyoglu da gida zehirlenmelerine karsi vatandaslara önemli uyarilarda bulundu. Uzm. Dr. Velibeyoglu, gida zehirlenmesi nedeniyle basvurularda artis oldugunu söylerken yapilmasi gerekenler konusunda bilgi verdi.

“Suur bulaniklari, komaya kadar giden bir süreç"

Gida zehirlenmesiyle ilgili bilgiler veren Dahiliye Uzmani Dr. Fatih Mehmet Velibeyoglu, “Gida zehirlenmesi ile soguk zinciri bozulmus besinlerin tüketimi sonrasi siddetli bulanti, kusma ve ishalle seyreden daha sonra güçsüzlüge yol açabilen ve halsizlik hatta bilinç bulanikligina kadar gidebilen bir tabloyu tanimliyoruz. Bu durumlarda öncelikle kaybedilen sivinin miktari çok önemli, hastanin klinik, bilinç, tansiyon durumu bunlara bakilmasi gerekiyor. Ani bozulmalar olursa bir an önce acile basvurmakta fayda var. Bu riskli gruplarda; gebelerde, yaslilarda ve küçük çocuklarda tablo daha çabuk bozulabiliyor. Sok ya da soka kadar gidebilen tabloya da yol açabilir. Bunlarda daha hizli davranilmasi, daha hassas olunmasi lazim. Yaz döneminde olmamizdan, soguk zincirin bozulmasindan dolayi, özellikle çabuk bozulan gidalar, içinde yumurta ihtiva eden, mayonez, krema gibi, yine tavuklarda; tavuk eti daha çabuk bozulabiliyor, dikkat etmek gerekir. Kaynagini bilmedigimiz yerlerde yemek yememeliyiz. Karsimiza çikan bazi klinik tablolarda; evde beklemis tavuk etlerinden, pirinçten, kremali pastalarin disarida bekletilmesinden sonra tüketilmesi ile bu tür tablolar ortaya çikabiliyor. Çok fazla miktarda gida ile ilgili toksin alinmissa hastalar, daha ciddi tablolarla karsimiza çikiyor. Toksin düzeyi daha düsükse kisa süren ishallerle karsimiza çikabiliyor, yine bulanti kusma da eslik ediyor. Artan, durdurulamayan ishaller oldugu zaman çok daha dikkat etmemiz gerekiyor, bir an önce acile basvurmakta fayda var, çünkü tablo daha da derinlesip klinik olarak bozulmalara yol açabiliyor. Suur bulanikliklari, komaya kadar giden bir süreç, kardiyak aritmiler olabilir, birçok durumu tetikleyecek akut komplikasyonlar görülebilir. Öncelikle sivi aliminin tam bir sekilde saglanmasi gerekir, serin bir ortamda dinlenmek gerekir. Yagli gidalar olsun, menseini, soguk zincire uyup uymadigini bilmedigimiz gidalarin tüketiminin de bu dönemde yapilmamasi gerekir. Sivi tedavisi ile toksinden uzaklastirilmasiyla bu hastalar klinik olarak çabuk toparlamaktadirlar” dedi.



“Yüzde 20-30 oraninda artis oldugunu gözlemlemekteyiz”

Gida zehirlenmelerine iliskin basvurulardaki durumla ilgili konusan Uzm. Dr. Velibeyoglu, “Son zamanlarda hava sicakliklarinin artmasi ve gida hijyenine dikkat edilmemesinden veya disarida beklemis gidalarin tüketiminden kaynaklanan basvurularda normal zamandakine göre yüzde 20-30 oraninda artis oldugunu biz de gözlemlemekteyiz. Çocuklarda, yaslilarda çok daha fazla miktarda acile basvurular olmakta. En çok da yine karin agrisi, ishal, halsizlik, güç kaybi, hareketsizlik gibi sikayetlerle basvurmaktalar. Gerekli kan tetkiklerini yaptiktan sonra hizli bir sekilde sivi tedavisi ile kisiler toparlamaktadirlar. Daha çok tavuk tüketimi, pirinç eti içeren gidalarin ve kremali pastalarla ilgili tüketimler ön planda. Hastalarin hikayelerinde genellikle bu tür seyler rast geliyor. Bir ailenin tüm bireylerinde de bu gözlemleniyor. Hatta bazen verilen mevlit tarzi yemeklerde veya otellerden de bu tarz toplu zehirlenme haberleri bize geliyor, bu sekilde basvurular geliyor. Gidalarin hepsinin tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor, marketlerde bu alisveris yapilirken hem son kullanma tarihlerinin durumuna bakilmasi gerekiyor hem de dolap gerçekten sogutuyor mu, dondurulmus bir ürün ise gerçekten muhafaza sartlarina uymus mu, ambalajinda herhangi bir deformasyon, delik var mi, bunlari da mutlaka kontrol etmek gerekiyor. Bu tablo aniden bozulmalara yol açtigi için kisilerin günlük hayatini çok ciddi etkileyebilmekte. Flora degisiklikleri de turist ishali dedigimiz ishallilere yol açabiliyor, bu konuda birçok etken var. Toksinleri uzaklastirmaya dair tedaviler yapabiliyoruz. Hastaya sivi tedavisi planliyoruz, bazi durumlarda antibiyotik de vermek gerekebiliyor. Sivi ve destek tedavisi ile yine bulanti ve kusmayi azaltici tedavilerle hastalar çabuk bir sekilde toparliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA