Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'ne Yilik Ilk 7 Ayinda Ziyaretçi Akini

Dünyanin en büyük mozaik müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi, yilin ilk 7 ayinda 242 bin ziyaretçi agirladi.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'ne Yilik Ilk 7 Ayinda Ziyaretçi Akini
Geçtigimiz yil Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle ziyaretçilerin ve müze personellerinin güvenligi nedeniyle 74 gün kapali kalan Zeugma Mozaik Müzesi, açildigi günden itibaren ziyaretçi akinina ugruyor.

Gaziantep’te tarihi Ipek Yolu üzerinde bulunan ve 30 bin metrekarelik alanda kurulu Zeugma Mozaik Müzesi’nde "Çingene Kizi" mozaigi, "Mars heykeli", Roma dönemine ait çesmeler, hamamlar ve Firat Nehri kenarindaki villalarda bulunan mozaikler gibi yüzlerce eser sergileniyor.

"Çingene Kizi" mozaiginin ABD’den 2018 yilinda Türkiye’ye getirilen 12 parçasinin da sergilendigi "Cumhurbaskanligi Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne sahip müzeyi 2024’te ziyaretçi rekoru kirmayi hedefliyor.

Bölgeye gelen yerli ve yabanci ziyaretçilerin en çok ugradigi mekanlardan biri olan Zeugma Mozaik Müzesi’nde yilin her dönemi ziyaretçiler agirlaniyor.

Zeugma Antik Kentinden çikarilan, 2 bin 500 metrekarelik alani kaplayan mozaiklerin yani sira yine Roma dönemine ait heykeller, sütunlar ve çesmeler de dikkat çekiyor. Müzenin en önemli eserlerinden ve kentin simgesi olan, milattan sonra 2’nci yüzyil tarihli Çingene Kizi mozaigi, en çok ilgi gören eserler arasinda yer aliyor. 2024’ün ilk 7 ayinda 242 bin ziyaretçi sayisina ulasan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde bu yil ziyaretçi rekoru kirilmasi bekleniyor. 2024 yilinin Ocak ayindan bu yana hareketli bir dönem yasadiklarini söyleyen Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, müzenin bu yil daha fazla ilgi gördügünü belirtti.

Zeugma Mozaik Müzesi’ni geçtigimiz yil Kahramanmaras merkezli depremlerin meydana geldigi tarihe kadar 27 bin kisinin ziyaret ettigini bildiren Çomak, bu yil ülke genelinde ve bölgede turizmin canlandigini dile getirdi.

Çomak, 2022 yilindaki 440 bin ziyaretçi rekorunu 2024 yilinda tazeleyip geçmeyi ve en az 500 bin ziyaretçiyi beklediklerini belirtti.

Geçen yillara oranla ziyaretçi sayisinin deprem tarihine kadar 3 kati oraninda arttigini söyleyen Çomak, “Gaziantep Mozaik Müzesi açildigi günden bugüne kadar çok yogun ilgi gören, ülkemizin ve bölgenin en önemli müzelerinden birisidir. 2023 yilinda 6 Subat’ta Kahramanmaras merkezli depremler yasandi, gerçekten çok üzücü bir dönem yasadik. 2023 yilinda 6 Subat depremlerinden önce biz sezona çok hizli girmistik. 2022 yilinin Ocak ayinda agirladigimiz 11 bin ziyaretçi sayisini 2022 yilinin Ocak ayinda ise iki katinin üstüne çikardik. Depremden sonra da müzemiz, ziyaretçi ve personel güvenligi açisindan 74 gün kapali kaldi. 2023 yilinin Ramazan bayraminin bir gün öncesi resmi açilisimizi yaptik ve o sezonu bu sekilde tamamladik” dedi.



“2022 yilindaki 440 bin ziyaretçi rekorunu kirmak istiyoruz”

2024 yilina çok hizli girdiklerini belirten Çomak, “Geçtigimiz Ramazan ve Kurban Bayraminda Zeugma Mozaik Müzesi kuruldugu günden bu güne günlük ziyaretçi rekorunu kirdik. Bir günde 6 bin 220 rakamini gördük. Bayram tatili nedeniyle 38 bin ziyaretçiyi agirladik. Bu da bize sunu gösterdi; 2024 yilinda turizm sezonu bu bölgede çok iyi geçecek. Hedefimiz de aslinda 2022 yilindaki 440 bin rakamlarini insallah geçmektir” seklinde konustu.



“Müzemiz Gaziantep’e gelen ziyaretçilerimizin ilk ugradigi mekandir”

Gaziantep Mozaik Müzesi’nin yasayan bir müze oldugunu ifade eden Çomak, “Gaziantep Mozaik Müzesi, bölgenin ve ilimizin en önemli müzelerindendir. Müzemiz Gaziantep’e gelen ziyaretçilerimizin ilk ugradigi mekandir. 2024 yilinda Türkiye Kültür Yolu Festivali gibi önemli bir çalisma daha var. Bakanligimizca çesitli illerde yapilan, Adana’da baslayan su an Sanliurfa’da devam eden, 14-22 Eylül tarihleri arasinda Gaziantep’te yapilacak olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, gastronomi festivali ile birlikte olacak. Insallah o dönemde de hem çevre illerden hem de ülkemizden yogun bir ilgi bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA