Eski Istihbaratçi Enver Altayli'nin FETÖ Üyeliginden Yargilanan Damadi Yilmaz, Tahliye Oldu

FETÖ üyeliginden 12 yil hapse mahkum edilen eski istihbaratçi Enver Altayli’nin damadi Metin Can Yilmaz’in yeniden yargilandigi davada karar çikti. Mahkeme, Yilmaz’in tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak adli kontrol tedbirleri kapsaminda tahliyesine karar verdi.

Eski istihbaratçi Enver Altayli’nin damadi Metin Can Yilmaz’in ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ suçundan tekrardan yargilandigi davanin görülmesine devam edildi. Ankara 16. Agir Ceza Mahkemesince görülen durusmaya tutuklu sanik Yilmaz ile avukatlari katildi.

Dava dosyasina gelen evrakin okunmasinin ardindan söz alan sanik Yilmaz’in avukat Dilara Yilmaz, "Mütalaanin verildigi tarihte talebimin kabul edilmemesinin nedeni Enver Altayli’nin müdafisi olmamdi. Enver Altayli’nin dosyasi Yargitay’da onandi. An itibariyle Altayli’nin müdafisi olarak görev almiyorum. Bu dosyayi çok iyi biliyorum. Bu dosyaya tayin edilecek hiçbir avukat müvekkilime etkili hukuki yardim sunamaz. Iddia makami tarafindan bu dosyada müdafii olarak engellenmek istenmemi anlayamiyoruz. Vekil olarak burada yer alma talebimin kabul edilmesi gerekir" diye konustu.

Avukat Yilmaz’in taleplerine iliskin mahkeme ara karar kurdu. Mahkeme, menfaat çatismasi olabilecegi gerekçesiyle Dilara Yilmaz’in, Metin Can Yilmaz’in müdafii olarak durusmalara katilma talebini reddetti. Kararda, Dilara Yilmaz’in daha önce Enver Altayli’nin da avukatligini yaptigi bilgisi yer aldi.

Son sözü sorulan sanik Metin Can Yilmaz, "Benim adil yargilanmamam için yapilmamasi gerekenlerden birisini yaptiniz. Siz hukuka aykiri kararla Dilara Yilmaz’in beni savunmasina izin vermediniz. Menfaat çatismasi dediniz. Enver Altayli’nin dosyasi bitmis. Kendisinin hiçbir menfaati yok. 3 sene önce verilmis o karar o zaman için dogru olsa bile su an dogru degil. Yatarinin yüzde 99’unu bitirmis bir sanik var. Dosyada suç eylemi belirtilmiyor. Ben hala hapisteyim. Evli oldugum kadinin babasinin kim oldugundan dolayi hapisteyim" dedi.

Beyanlarin ardindan kararini açiklayan mahkeme, Metin Can Yilmaz’in cezaevinde tutuklu geçirdigi süreyi göz önünde bulundurarak yurt disi çikis yasagi seklinde adli kontrol tedbirleri kapsaminda tahliyesine karar verdi.

‘Olayin geçmisi’

Metin Can Yilmaz, kayinpederi Enver Altayli ile birlikte ayni davada yargilanmisti. Iddianamede Altayli ve damadi Yilmaz’in, ABD’deki Halkbank davasini manipüle etmesi için bir dönem Iran masasinda görev yapan davanin saniklarindan Mehmet Bariner’i yurt disina çikarmaya çalistigi iddia edilmisti. 17 Haziran 2020’de görülen 7. celsede reddi hakim talebinde bulunan Yilmaz daha sonra bir kez daha reddi hakim talebinde bulunmustu. 16. Agir Ceza Mahkemesi’nin talebi kabul etmemesi üzerine son karari vermek için itirazin gönderildigi Ankara 17. Ceza Mahkemesi de Yilmaz’in, defalarca dile getirdigi reddi hakim talebinin "yargilamayi uzatmaya yönelik" olduguna hükmederek talebi yerinde görmemisti. Yargilamayi uzatmaya yönelik tutumu nedeniyle sorgusuna baslanilmayan Yilmaz’in dosyasi, 26 Ekim 2020’de ayrilmisti. Yargilama boyunca 62 saat savunma yaptigi kayitlara geçen Yilmaz hakkindaki karar, 5 Kasim 2021’deki durusmada verilmisti. Ankara 16. Agir Ceza Mahkemesi, Yilmaz hakkinda "silahli terör örgütüne üyelik" suçundan 12 yil hapis cezasi vermisti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi bu karari hukuka uygun bulurken temyiz incelemesi sonrasi Yargitay tarafindan karar bozulmustu.
Kaynak: İHA