Erzincan'in Aronya Üretimi Ilgi Görüyor

Son yillarda dünya genelinde süper meyve olarak ün kazanan, faydalari saymakla bitmeyen aronya Erzincan’da yetistiriliyor ve Isparta’ya satiliyor.

Erzincan'in Aronya Üretimi Ilgi Görüyor
Erzincan’da ilk defa aronya ekilisi yaparak Erzincan ürün deseni içerisine aronyanin katilmasini saglayan Güven Bilyay, aronya üretiminden son derece memnun. Erzincan’in Bahçeli Köyünde 4.000 metrekarelik bahçesinde süper meyve olarak bilinen aronyayi yetistirmeye baslayan Milyar, ilk dikimin üzerinden geçen yaklasik 3 yillik süreçte aronya yetistiriciliginden memnun oldugunu söyledi.



Dünyada aronya meyvesi “süper meyve’’ olarak da adlandiriliyor. Saglik açisindan son derece faydali oldugu belirtilen aronya, C Vitamini ve antioksidan kaynagi olarak gösteriliyor. Aronya, mineral ve lif bakimindan oldukça zengin, antioksidan içerigi bakimindan zengin kültür meyvelerinden biri olarak biliniyor. Bagisiklik sistemini güçlendirici özelliklere sahip olan aronya soguk alginligi ve gribal enfeksiyonlara karsi direnci artiriyor.

Aronya meyvesini Erzincan’a tanitmak için brosür bastiran aronya üreticisi Güven Bilyay, hazirladigi brosürde süper meyvenin faydalarini tüketicilere anlatiyor. Yetistiricilik açisindan Erzincan’a çok uygun olan aronya meyvesinin dünyada özellikle kansere karsi tüketildigini kaydeden Bilyay, aronyanin çok fazla hastaliklara yakalanmadigini sadece baklazinni zararlisinin aronyaya zarar verdigini, bunu da ilaç kullanmadan kültürel önlemlerle çözdüklerini söyledi.

Aronya üreticisi Güven Bilyay, aronya yetistiriciligini üreticilere tavsiye etti.

Bahçeliköy’de bulunan çiftliginde Erzincan Tarim ve Orman Il Müdürü Murat Sahin’i agirlayan Güven Bilyay, çalismalari hakkinda Il Müdürü Sahin v ekibine bilgi verdi. Sözlesmeli üretim modeliyle aronya ürettiklerini kaydeden Bilyay, ürettigi süper meyveleri Isparta’ya gönderiyor.

Erzincan Tarim ve Orman Il Müdürü Murat Sahin ise Erzincan’in tarimsal üretimine katkilarindan dolayi aronya üreticisi Bilyay’a tesekkür ederek, “Erzincan’da tarimin her çesidini görebiliyoruz. Ürün desenimiz giderek genisliyor. Dünay genelinde popülaritesi giderek artan aronyanin Erzincanli üreticilerimiz tarafindan üretilmesi Erzincan açisindan önemlidir. Tarimsal üretim anlaminda aronya Erzincan’a uygun bir performans sergiliyor. 3 yil öncesinde ilk dikimler yapildiginda elbette tereddütler vardi. Ancak 3 yilin sonunda gördük ki aronya Erzincan’in iklim ve toprak yapisina uyum sagliyor. Aronyanin sözlesmeli üretim modeli kapsaminda üretilmesi de son derece önemlidir. Erzincan’da aronya üretimi yapan 4 çiftçimize de tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA