Dünyanin Gündemi 'Kanser Pandemisi' Korkusu

Korona virüsü pandemisini geride birakan dünyada, kanser vakalarindaki artis hizi nedeniyle simdi de kanser pandemisinden söz ediliyor. Uzm. Dr. Murat Keser, “Kanser görülme sikligi endise verici. Adeta bir ‘kanser pandemisi’ görülüyor. Iyi haber ise tedavideki gelismeler de basarili sonuçlar veriyor” dedi.

Dünyanin Gündemi 'Kanser Pandemisi' Korkusu
Dünyanin en önemli kanser arastirmasi olan Globocan, 36 kanser tipi ve 185 ülkedeki verileri derleyerek sadece 2020 yilinda 20 milyon kanser tanisi konuldugunu açikladi.

Medicana International Izmir Hastanesi Tibbi Onkoloji Uzmani Dr. Murat Keser, “Artis bu hizla devam ederse 2050 yilinda bu rakam 40 milyon olacagi öngörülüyor" diye konustu.

Keser, "Diger taraftan kanser tedavisinde her geçen gün yeni bir gelisme yasaniyor, tedavilerin seçenekleri ve basari orani da artiyor” diye konustu.



Erken teshis her zaman hayat kurtarir

Toplumda kanser vakalarinin arttigini, istatistiki verilerin de bunu destekledigini vurgulayan Dr. Keser, “Kanser tedavi edilemeyen bir hastalik degildir, önemli olan erken teshis. Bu rakamlar gerçekten ürkütücü; ancak kanserin önlenebilir bir hastalik oldugunu unutmamak gerek. Erken dönemde vaka yakalandiginda tedavi edilebilir. Farkindaligin arttirilmasi ve düzenli taramalarin yapilmasi ile kayiplar düsürülebilir, tedavi orani arttirilabilir” seklinde konustu.



Yeni tedaviler

Uzm. Dr. Murat Keser, Chicago’da yakin zamanda yapilan ve dünyanin en önemli kanser kongresi olan ASCO’da herkesi heyecanlandiran bir gelisme oldugunu söyledi.

Sonuçlari kongrede açiklanan bir çalismaya göre, 4.’ncü evre akciger kanseri olup ALK pozitif olan bir grup hastaya damardan hiçbir tedavi verilmeden, sadece agizdan bir tablet kullanilarak tedavi uygulandigini ifade eden Dr. Keser, sunlari kaydetti:

“Yürütülen bu çalismada 5’nci yil sonuçlarina göre hastalarin kayda deger büyük çogunlugunda hastaligin ilerlemedigi ve çok düsük yan etki ile hastalari izlemeye devam ettikleri bildirildi.

Bu hepimizi çok heyecanlandiran bir gelisme oldu. Bu tip tedavilerin diger kanser türleri için de gelistirilmesine çalisildigini da vurgulamak isterim.”
Kaynak: İHA