'Dogu Akdeniz Konteyner Limani' Dünya Ticaretine Alternatif Rota Olusturacak

Adana Valisi Yavuz Selim Kösger, Dogu Akdeniz Konteyner Limani projesi için, "Bu proje Adana’nin konumunu bir kere daha uluslararasi alanda üst seviyelere getirecek. Dünya ticaretine alternatif bir rota olacak" dedi.

'Dogu Akdeniz Konteyner Limani' Dünya Ticaretine Alternatif Rota Olusturacak
Basra Körfezi’ni Irak ve Türkiye üzerinden Akdeniz’e baglamasi planlanan Adana Dogu Akdeniz Konteyner Limani projesi onaylandi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Yumurtalik ilçesi Gölovasi’nda tahsisini onayladigi liman için 830 milyon lira tutarinda yatirim yapilmasi planlaniyor.

Proje tamamlandiginda, Türkiye’nin Irak, Katar ve Birlesik Arap Emirlikleri ile imzaladigi dünya ticareti için önemli bir alternatif rota olusturarak, küresel lojistigi ve ticari akislari etkileme potansiyeline sahip 2028 yilinda tamamlanacak Kalkinma Yolu Projesi’ne de güç verecek.

ÇED süreci basladi

Adana Dogu Akdeniz Konteyner Limani için Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Altyapi Yatirimlari Genel Müdürlügü 830 milyon lira tutarinda yatirim yapacak. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, projenin Çevresel Etki Degerlendirme (ÇED) sürecini baslatti.

Adana Dogu Akdeniz Konteyner Limani’nin tahsisinin onaylandigini AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik müjdeledi.

"Adana önemli bir konumda"

Adana Valisi Yavuz Selim Kösger, konuyla ilgili Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu. Vali Kösger, Adana Dogu Akdeniz Konteyner Limani’nin öneminden bahsederek, "Bu kurulacak liman, uluslararasi bir devlet projesi. Süveys Kanali’nda zaman zaman sorunlar yasandigi için alternatif ulasim güzergahlari araniyor ve burasi da Basra Körfezi’nden Akdeniz’e ulasan yeni bir alternatif ulasim aksi. Bu aksin önemli noktalarindan birisi Adana. Basra Körfezi’nden hem demir, hem de karayolu ile ulastirilacak yüklerin nihai varis limani ve Akdeniz’den tüm denizlere gönderilecek yer Adana Yumurtalik olacak" ifadelerini kullandi.

"Çok önemli bir proje"

Proje ile Adana’nin adinin uluslararasi alanda bir kere daha duyulacagini vurgulayan Vali Kösger, "Bu proje Adana’nin konumunu bir kere daha uluslararasi alanda üst seviyelere getirecek. Türkiye’nin su ana kadar limanlarda elleçlenen konteyner miktari 12.7 milyon TEU. Adana Dogu Akdeniz Konteyner Limani ise 9 milyon TEU kapasiteye sahip olacak. O anlamda bakilinca çok önemli bir proje oldugu görülüyor" diye konustu.



"Yol haritasi çikartilacak"

Adana Dogu Akdeniz Konteyner Limani’nin ÇED süreci basladigini ve en kisa zamanda projenin hayata geçirilecegini anlatan Vali Yavuz Selim Kösger, daha sonra sunlari söyledi:

"Bu projenin yer tahsisi gerçeklesmis oldu. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum Adana’ya geldiginde konuyla ilgilendi ve dönünce hemen gerekli tahsisi sagladi. 6 Agustos’ta ÇED toplantisi gerçeklestirilecek. Bundan sonra da Ulastirma Bakanligi bu limanla ilgili çalismalarini yürütecek. Çok büyük bir projeden bahsediyoruz. ÇED raporu alinmasi ve yer tahsisi yapilmasi ilk asamasi. Ardindan sahaya uygulanma haritasi yapilacak. Ulastirma Bakanligi bu projenin en hizli sekilde yapilmasi için yol haritasi çikartacak."
Kaynak: İHA