Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Enflasyonda En Kötü Tabloyu Geride Biraktigimiza Inaniyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Enflasyonda en kötü tabloyu geride biraktigimiza inaniyoruz. Enflasyon, insallah bundan sonra daha hissedilir biçimde düsecektir” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Enflasyonda En Kötü Tabloyu Geride Biraktigimiza Inaniyoruz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan, AK Parti TBMM Grup Toplantisi’nda konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, sözlerinin basinda bugün vefatinin 29’uncu yil dönümü olan Bati Trakya Türklerinin efsanevi lideri merhum Doktor Sadik Ahmet’i rahmetle yad etti. Erdogan, Doktor Sadik Ahmet’in inandigi degerleri savunmaktan, bu ugurda bedel ödemekten çekinmeyen ismiyle müsemma bir dava adami oldugunu vurguladi. Erdogan, Bati Trakya Türk azinligin bugün sahip oldugu kazanimlarda merhum Sadik Ahmet’in yürüttügü mücadelenin çok büyük payi oldugunu belirtti.

Türkiye olarak tüm imkanlarla Bati Trakya’daki soydaslarin yanlarinda olunacagini ifade eden Erdogan, “Yunanistan’la gelisen diyalogumuzdan Bati Trakya Türk azinligin hak ve hukukunun korunmasi noktasinda da istifade ediyoruz. Yunan makamlariyla görüsmelerimizde Bati Trakya’daki soydaslarimizin sorunlari gündemimizin ilk sirasinda yer aliyor. Özellikle din ve ibadet hürriyetiyle egitim haklarina dair meseleler sürekli takibimizdedir. Yunanistan tarafindan atilan bütün adimlari takip ediyor, ihtiyaç halinde gerekli müdahalelerde bulunuyoruz. Insallah bundan sonra da Bati Trakya Türk azinliga kol kanat germeye devam edecegiz” diye konustu.



“Kibris Türk halki 1960’lardan beri neredeyse üç çeyrek asirdir haksizliga, hukuksuzluga ve ayrimciliga maruz kaliyor”

Kibris Türk halkinin 1960’lardan beri neredeyse üç çeyrek asirdir haksizliga, hukuksuzluga ve ayrimciliga maruz kaldigini söyleyen Erdogan, “Ayni durum Kibris Türk halkinin gasp edilen haklari için de geçerlidir. Kibris Türk halki 1960’lardan beri neredeyse üç çeyrek asirdir haksizliga, hukuksuzluga ve ayrimciliga maruz kaliyor. 1963 ile 1974 yillari arasinda yasanan katliamlari birçogumuz daha dün gibi hatirliyoruz. Yakilan köyleri, öldürülen çocuklari adanin sadece yüzde 3’lük bölümüne sikistirilmak istenen Kibrisli kardeslerimizin dramlarini asla unutamayiz. Tüm bu zulümler islenirken Batili kurum ve kuruluslar hiçbir sey yapmadi. Bugün Gazze Soykirimi’ni seyrettikleri gibi Kibris Türk halkina yönelik etnik temizlik tesebbüslerini de uzaktan izlediler” seklinde konustu.



“Federalizme dayali tekliflere bizim de Kibris Türkünün de karni tok”

20 Temmuz 1974 Baris Harekati’yla Türkiye’nin, Kibris Türk halkinin varligina uzanan kirli ve kanli elleri kirdigini ifade eden Erdogan, “1983 yilinda Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin ilaniyla Baris Harekati taçlandirilmistir. Ancak Kibris Türkünün bagimsizlik iradesini kirmaya yönelik politikalar o günden bu yana artarak devam etti. Son olarak 2004 yilinda Annan Plani’na ’evet’ diyen Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti cezalandirilirken plana ’hayir’ diyen Rum kesimi Avrupa Birligi’ne tam üye yapilarak ödüllendirildi. Daha sonra oturulan müzakere masalarindan ne yazik ki hiçbir sonuç çikmadi. Eski yöntemlerle bir yere varilamayacagini artik görmüs durumdayiz. Federalizme dayali tekliflere bizim de Kibris Türkünün de karni tok. Anavatan ve garantör ülke olarak durusumuzu Baris Harekati’nin 50’nci yil dönümünde çok net biçimde tekrar ortaya koyduk. 20 Temmuz Baris ve Özgürlük Bayrami’ni ülkemizden genis bir heyetin de katilimiyla Kibris Türkü kardeslerimizle beraber büyük bir coskuyla kutladik. Kibris davasina ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin bagimsizligina verdigimiz önemi böylece bir kez daha tüm dünyaya ilan etmis olduk” dedi.

Hedeflerinin, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin taninirligini artirmak oldugunun altini çizen Erdogan, “Islam Isbirligi Teskilati ve Türk Devletleri Teskilati bünyesinde attigimiz adimlarin devamini getirmekte kararliyiz. Ayni sekilde Kibris Türk Halkinin kendi ayaklari üzerinde durmasi için de desteklerimizi, yatirimlarimizi sürdürüyoruz. Bu vesileyle Baris Harekati’nda sehit olan Mehmetçik ve Mücahitleri tekrar rahmetle, kahraman gazilerimizi sükranla yad ediyorum. 20 Temmuz Baris ve Özgürlük Bayrami’na istirak etmek suretiyle Kibris Türk halkina varliklariyla destek olan; Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanimiz Sayin Numan Kurtulmus’a, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Baskani Sayin Devlet Bahçeli’ye, Cumhur Ittifaki’nda beraber yol yürüdügümüz ortaklarimiza, siyasi partilerin genel baskanlarina ve milletvekillerine hassaten tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Özellikle muhalefetin, Türkiye’yi yabancilara sikayet eden eski siyasetini terk etmeye baslamasini önemsiyoruz”

“Özellikle muhalefetin, Türkiye’yi yabancilara sikayet eden eski siyasetini terk etmeye baslamasini önemsiyoruz” diyen Erdogan, “Hatirlanacagi üzere ‘Sâbik Genel Baskan’ döneminde Cumhuriyet Halk Partisi’nin dis politikada yasadigi savrulmalar, siyasi rekabet kavramiyla açiklanamayacak boyutlara ulasmistir. Kimi CHP milletvekilleri, Avrupa’da ülke ülke dolasip, PKK’nin Suriye’deki uzantilarinin gönüllü avukatligini yapiyorlardi. Geçen hafta 8’inci yil dönümünü geride biraktigimiz 15 Temmuz ihanetinin faillerini aklama görevini de yine CHP yönetimi üstlenmisti. Milletin, bir gecede 252 evladini sehit vererek yazdigi milli irade destanina, ‘kontrollü darbe’ yaftasi vuranlar da, bu kifayetsizlerden baskasi degildi. Türkiye’ye ve Türk siyasetine yakismayan bu tavrin degisim isaretleri göstermesini, açik söyleyeyim muhalefetin normallesmesi adina kayda deger buluyoruz. Lefkose’de sergilenen birlikteligin, basta terörle mücadele olmak üzere milli meselelerde istikrarli bir sekilde sürdürülmesini temenni ediyorum. Cumhurbaskani Ersin Tatar’in sahsinda Kibris Türk halkina samimi ev sahiplikleri için buradan ayrica sükranlarimi sunuyorum” açiklamalarinda bulundu.

Türkiye’nin komsulariyla iliskilerinde gerilim pesinde asla olmadigini vurgulayan Erdogan, sözlerine söyle devam etti:

“Yakin çevremizden baslayarak tüm ülkelerle dostlugumuzu ilerletmeye, bölgemizde ve dünyada dostlarimizin sayisini artirmaya bakiyoruz. Bu politikamizda da son derece samimiyiz, kararliyiz, iyi niyetliyiz. Tokalasmak amaciyla uzatilan hiçbir eli havada birakmayiz. Ortak çikarlar ve karsilikli saygi çerçevesinde hareket edildigi takdirde asilamayacak hiçbir engel görmüyoruz. Nitekim son bir yilda bu yönde önemli adimlar attik. Komsularimizin yani sira, pek çok uluslararasi kurulusla is birligimizi ilerlettik. Artan güvenlik tehditleri karsisinda Türkiye’nin manevra alanini genisletmek için gayretlerimizi insallah daha da yogunlastiracagiz.”

“Enflasyon, daha hissedilir biçimde düsecektir”

Dis siyasette tüm bu hamleleri yaparken, bir diger temel öncelik olan ekonomide de sikintilarin üstesinden geldiklerini belirten Erdogan, “Orta Vadeli Program’in olumlu sonuçlarini görmeye basladik. Enflasyonda en kötü tabloyu geride biraktigimiza inaniyoruz. Enflasyon, insallah bundan sonra daha hissedilir biçimde düsecektir. Asiri kâr hirsinin sisirdigi fiyat balonu, kimi sektörlerde yavas yavas sönüyor. Fiyatlama davranislarinin, tekrar piyasa gerçekleriyle uyumlu hale gelmeye basladigini görüyoruz. Bu dengelenme önümüzdeki dönemde güçlenerek devam edecek. Sene sonunda enflasyonu, hedefledigimiz seviyelere mutlaka indirecegiz. Bunun piyasadaki ana aktörler tarafindan da kabul edilmesi, ekonomideki yol haritamizin saglamliginin delilidir” dedi.



“Türkiye dogru yoldadir ve hedeflerine emin adimlarla ilerlemektedir”

Kredi derecelendirme kuruluslari da Türk ekonomisiyle ilgili daha objektif degerlendirmeler yaptiklarini belirten Erdogan, “Moody’s geçen hafta kredi notumuzu iki kademe birden artirmasi, bunun en son örnegiydi. Tam 11 yil sonra gelen bu not artirimi, esasen Türkiye için çok geç kalmis bir adimdi. Peki bunlar yeterli mi? Elbette degil. Türkiye’nin ekonomik kapasitesinin bu oranlarin çok çok üzerinde oldugunu gayet iyi biliyoruz. Kredi derecelendirme sirketleri adaletli davrandikça, insallah bu notlar da hak ettigimiz seviyelere çikacaktir. Burada sunu çok net vurgulamak isterim: Milletimiz gönlünü ferah tutsun. Türkiye, dogru yoldadir ve hedeflerine emin adimlarla ilerlemektedir” ifadelerine yer verdi.

Daha önce nasil enflasyonu tek haneye indirdilerse, insallah aynisini yine basaracaklarini aktaran Erdogan, bunu AK Parti ve Cumhur Ittifaki’ndan baska yapabilecek kimse de olmadigini söyledi.



Muhalefetin riyakarliga seçim döneminde de basvurdugunu hatirlatan Erdogan, “Her gün yeni bir vaatle arziendam eden muhalefet, bize göre havanda su dövmektedir. Bunlar, ayni riyakarliga seçim döneminde de basvurdular. Lütfen 4-5 ay öncesini söyle bir hatirlayin. Suyu ucuzlatmaktan bahsediyorlardi; simdi suya yüzde 400-500 oraninda zam yapiyorlar. Liyakatten bahsediyorlardi; simdi belediyeleri akraba çiftligine çeviriyorlar. Ortalikla bos gezen ne kadar es, dost, hisim, tanidik varsa; egitimine bakmadan, hepsini belediyelere üst düzey yönetici olarak atadilar. Otoparkindan toplu tasimaya belediye bünyesinde hangi hizmetler sunuluyorsa, hiç sektirmeden hepsinin ücretlerinde fahis artisa gittiler. Emeklilere verdikleri sözleri zaten hatirlamak bile istemiyorlar. Daha 4 ay öncesinde meydanlarda bol keseden para dagitiyorlardi, simdi emeklilerimizi kapilarina dahi yaklastirmiyorlar. Seçim bitti, sandiklar kapandi, verilen sözlerin tamami rafa kalkti” seklinde konustu.

CHP’li belediyelerin alametifarikasi olan çöp, çamur, çukur, yolsuzluk, hirsizlik girdabina vatandaslarin tekrar sürüklendigini aktaran Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

“Vals ve dans gösterisi düzenlemeyi belediyecilik zannediyorlar. Beceriksizlik, is bilmezlik, ideolojik bagnazlik adeta bunlarin paçalarindan akiyor. Buradan Sayin CHP Genel Baskani’na sunu söylemek isterim: Dürüst siyaset verilen sözlerin arkasinda durmayi gerektirir. Tutmadiginiz sözlerin mahcubiyetini, daha büyük vaatlerde bulunarak gizleyemezsiniz. Gücünüz yetiyorsa, belediye baskanlariniza söyleyin, ‘bedava yapacagiz’ diyerek milletten oy istedikleri, ancak 3 ayda 3-4 kez zam yaptiklari hizmetlerin fiyatlarini düsürsünler. Emeklilere faydaniz dokunsunuz istiyorsaniz, talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumuna olan birikmis borçlarini ödesinler. Meydanlarda ‘oy verene bedava traktör verecegiz’ demek kolaydir; zor olan sözünün eri olmaktir, ahdine sadik kalmaktir. Su anda belediyelerin borçlariyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanligimiz kaynaginda bu borçlarin tahsiline baslayacaktir. Milletin varligini degisik yerlerde harcamaya yer yok. Maliye Bakanligimiz bunlarin tahsilatini yapacaktir.”

“Gayretlerimize ve samimiyetimize halkimiz sahittir”

Siyasette hiçbir zaman ucuz yollara meyletmediklerini ifade eden Erdogan, “Sirf seçim kazanmak ugruna tutamayacagimiz sözler vermedik. Meydanlarda ne söylediysek, neyi taahhüt ettiysek, milletten yetki alinca bunlari yerine getirmeye çalistik. Sandikta verilen görevin hakkini, sahada ter dökerek; kosarak, kosturarak ödemeye gayret gösterdik. Gerçekten yapmak isteyip de irademizi asan sebeplerden dolayi yapamadigimiz hususlar elbette olmustur. Ama gayretlerimize ve samimiyetimize halkimiz sahittir. Hiçbir ayrim yapmadan 85 milyonun tamaminin huzuru, refahi, esenligi için verdigimiz çetin mücadeleye milletimizin hepsi sahittir. Sunu tüm kalbimle söylemek istiyorum: Benim çiftçim, üreticim, sanayicim, isçim süphesiz en iyisine layiktir” açiklamalarinda bulundu.

Ömrünün en güzel yillarini; ailesine, ülkesine, milletine hizmet etmek için harcayan emeklilerin hakkini ödeyemeyeceklerini söyleyen Erdogan, “Hayatlarinin ikinci baharinda emeklilerimizin yaninda yer almayi asli görevimiz olarak görüyoruz. Son 21 yilda emeklilerimizin hayat kalitesini yükseltecek birçok adim attik. Bizden önce emekli maaslari gerçekten insani standartlarin çok altindaydi. Kasim 2002’de nasil bir ücret tablosuyla karsi karsiya oldugumuzu burada sizlerle paylasmak istiyorum. Ülkeyi yönetme sorumlulugunu üstlendigimizde en düsük emekli ayligi 66 lira, yani 43 dolardi. Yine bu dönemde asgari ücret 184 lira olarak uygulaniyor, bu rakam da 122 dolara tekabül ediyordu. Emeklilerimizin önemli bir kismi asgari ücretin 3’te biri civarinda aylik almaktaydi. Bu dengesizligi giderecek pek çok düzenlemeyi hayata geçirdik. En düsük emekli ayligini, geçtigimiz hafta yapilan artisla 12 bin 500 liraya, yani 380 dolara yükselttik. Son 2 yilda en düsük emekli ayligini yüzde 257 oraninda artirmis olduk. Bu yil ocak ayinda bütçe imkanlarimizi zorlayarak tüm emekli ayliklarini yüzde 49,3 oraninda artirmistik” ifadelerini kullandi.

"Temmuzda da SSK ve BAG-KUR emeklilerinin ayliklarina yüzde 24,7; Emekli Sandigi emeklilerimizin ayliklarina yüzde 19,3 oraninda zam yaptik" diyen Erdogan, "Dolayisiyla 2024 yilinda emekli maaslarinda yüzde 78 ilâ 86 oraninda artisa gitmis durumdayiz. Yaptigimiz bu artis, enflasyon beklentisinin oldukça üzerindedir. Yine geride biraktigimiz dönemde emeklilerimize tek seferlik 5’er bin lira ödeme yaparak, onlara destek olduk. Bunun yani sira, emeklilerimize bayram ikramiyesi ödemesini biz baslattik. 2018 yilinda bin lira olarak baslayan bu ödemeleri, son iki bayramdir 3 bin lira olarak gerçeklestiriyoruz" dedi.



“Tüm bunlarla birlikte Çalisma Bakanligimiz, ‘emekliler yili’ kapsaminda bu sene emeklilerimize farkli alanlarda pek çok imkân sagladi”

Emeklilere sunduklari bir diger imkânin banka promosyonu oldugunu hatirlatan Erdogan, “Son olarak kamu bankalarimizin öncülügünde emeklilerimize ödenen promosyon tutarlarinin yükseltilmesini temin ettik. Maas düzeylerine göre emeklilerimiz 8 ile 12 bin lira arasinda promosyon aliyor. Hatta özel bankalarda bu tutar 18 bin liraya kadar yükseliyor. Tüm bunlarla birlikte Çalisma Bakanligimiz, ‘emekliler yili’ kapsaminda bu sene emeklilerimize farkli alanlarda pek çok imkân sagladi. Insallah çok daha fazlasini yapacagiz” diye konustu.



“Depremin faturasi azaldikça, ortaya çikan ilave kaynagi halkimizin emrine sunacagiz”

Depremin toplam 104 milyar dolari bulan faturasi azaldikça, ekonomide uygulanan politikalar daha fazla sonuç verdikçe ortaya çikan ilave kaynagi, basta emekliler olmak üzere halkin emrine sunacaklarini açiklayan Erdogan, “Emekli kardeslerimizin sunu bilmesini arzu ediyorum: Gösterdigimiz tüm bu çabalara ragmen, Cumhurbaskaniniz olarak yasadiginiz sikintilarin tamaminin farkindayim. Serzenislerinizi duyuyorum. Sorunlarinizi çözmek için tüm imkanlarimizi seferber ediyoruz. Bizim popülizmle isimiz yok. Bizim hayal tüccarligiyla da isimiz yok. Biz meydanlarda söz verip sonra unutanlardan degiliz; verdigi sözün her zaman dimdik arkasinda duranlardan olduk. Bizden öncekilerin yaptigi yanlislari tekrarlamamakta da kararliyiz. Bu ülke, yakin geçmiste kendi çikari için ülkeyi popülizm batakligina sürükleyen siyasetçilerden çok çekti. Bu ülke, meydanlarda vaat yaristiranlardan, sirf seçim kazanmak için vatandasin umutlariyla oynayanlardan çok çekti. Böyle bir hataya yeniden düsme lüksümüz yoktur. Amacimiz; ekonomimizi, enflasyonu körükleyecek bir kisirdöngüye sokmadan insanlarimizin refahini kalici olarak artirmaktir. El ele, gönül gönüle vererek bunu basaracagimiza yürekten inaniyorum. Siz dava arkadaslarimdan da bu hususlari, vatandaslarimiza anlatmanizi özellikle rica ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA