Çiftçi Ailenin Kizi, Çocukluk Hayalini Üniversitede Gelistirdigi Proje Ile Gerçeklestirdi

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi ögrencisi daha mezun olmadan kendi isinin sahibi oldu.

Çiftçi Ailenin Kizi, Çocukluk Hayalini Üniversitede Gelistirdigi Proje Ile Gerçeklestirdi
Ailesi çiftçi olan ve üretim yaparken gübrelerin toprak yapisini bozdugunu, bitki büyüme verimde kazanç kaybina sebep oldugunu fark eden ve buna çözüm gelistirmek isteyen Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü ögrencisi Iraz Aktay, bitki büyüme verimini ve topragin su tutma kapasitesini artiran mikrobiyal gübre üretti. Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Tuba Artan Onat ile hazirladigi; ’Siyanobakterilerin Mikrobiyal Gübre Olarak Kullanim Potansiyellerinin Arastirilmasi’ proje ile TÜBITAK’tan destek alan ve kendi sirketini kuran Iraz Aktay; faydali siyanobakterileri kullanarak, topraktaki inorganik fosfat miktarini azaltan, bitki büyüme verimini ve topragin su tutma kapasitesini artiran düsük maliyetli mikrobiyal gübre üretmeyi basardi. Adanali çiftçi bir ailenin kizi oldugunu ve çocuklugunda bu yana gübre üretme hayali kurdugunu ifade eden Aktay sunlari söyledi;

“Nigde Ömer Halis Demir Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümü 4. sinif ögrencisiyim. Ayni zamanda Nigde Teknopark içerisinde kurulmus TÜBITAK ortakliginda kurulmus Biyotenkoloji Sirketi’nin kurucu genel müdürüyüm. Lisans egitiminin ikinci sinifinda biyoteknoloji dergisi kurmak istedigimi hocalarima belirtmistim ve hocalarim desteklerini asla esirgemediler su anda biyoteknoloji dergisini kurduk ve 13.sayimiz yayinladi" dedi.

Anadolu Üniversiteler Birligi tarafindan düzenlenen II. AR-GE Proje Pazari ve Üniversite Tanitim Günleri’nde Tarim, Gida ve Çevre Bilimleri kategorisinde 1. Olan ve projesi TÜBITAK tarafindan desteklenen Iraz Aktay; "TÜBITAK’in Genç Girisimcilik Programina gübre projemle basvurmustum ve bu projem dördüncü sinifimin ilk döneminde onaylandi. Ben mezun bile olmadan kendi biyoteknoloji sirketimin sahibi oldum" ifadelerine yer verdi. Çiftçi bir ailenin kizi olarak kendi hayallerini gerçeklestirdigini söyleyen Aktay bölümü ile ilgili tavsiyelerde de bulundu.

Aktay; "Biyoteknoloji Bölümü hem temel bilimlerin hem de mühendislik bilimlerinin ortak bir alanda bulustugu bir bilim alanidir. Ben çiftçi bir ailenin kizi olarak gübre üretme hayallerimi üniversitede gerçeklestirdim. Dünyamiz için yararli bir ürün üretmek isteyen arkadaslarima Biyoteknoloji Bölümünü tercih etmelerini tavsiye ederim" dedi.

Kaynak: İHA