Biçerdöverler Takip Altinda

Erzincan Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekipleri devam eden hububat hasadinda ortaya çikabilecek dane kaybi oranini minimum seviyeye düsürebilmek için siki denetimlerini sürdürüyor.

Biçerdöverler Takip Altinda
Hububat hasadinda olusan dane kaybi ülke ekonomisi için büyük kayip olusturuyor. Erzincan Tarim ve Orman Il Müdürlügü Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürlügü ekipleri Erzincan’da devam eden hububat hasadinda ortaya çikabilecek dane kaybi oranini minimum seviyeye düsürebilmek için siki denetimlerini sürdürüyor. Denetimlere zaman zaman Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürü Murat Sahin de katiliyor. Denetime çikan ekipler biçerdöverleri tarlada biçim yaparken denetliyor. Biçimi yapan kisinin operatör belgesinden dane kaybina kadar birçok hususu denetleyen ekipler Valilik Genel Emri ve Bakanlik emirleri dogrultusunda dane kaybinin minimum seviyede tutulmasi için mücadele ediyorlar.

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürü Murat Sahin, Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Subesi bünyesinde biçerdöverlerle yapilan hasatlari kontrol etmek ve denetlemek amaciyla özel ekipler kurduklarini, sezon boyunca biçerdöverleri denetleyerek dane kaybi ölçümlerine devam edeceklerini söyledi.

Erzincan Il Müdürü Murat Sahin yaptigi açiklamada, her yil önlenmesi için tarim müdürlükleri tarafindan çalismalar yapilan hububat hasadindaki dane kaybinin çok farkli nedenleri oldugunu söyledi.

Arazinin engebeli olmasi, biçerdöver sürücülerinin çok kazanmak için acele etmesi, hububatin olgunlasmadan hasat edilmesi, yabanci ot miktarinin çok olmasi gibi faktörlerin kaybin artmasinda etkili oldugunu bildiren Sahin, dane kaybinin en önemli sebepleri arasinda eski model biçerdöverlerin kullanilmasinin da oldugunu vurguladi.

Türkiye’de 30 yillik biçerdöverlerle arazi yapisini dikkate almadan yapilan hasadin, ekonomide ciddi kayiplara yol açtigini dile getiren Il Müdürü Sahin, "Biçme ya da harmanlama kismi bozulan bu eski araçlarin parçalari degisse bile birbirine uyum saglamiyor. Daneyi kabugundan ayiramiyor ve tarlada ortaya konulan alin teri eski makinelerle ziyan ediliyor" dedi.

Yeni model biçerdöverlerin ekraninda dane kaybinin oranlarini gösterdigini ve kaybi yüzde 1’lere kadar indirdigini anlatan Il Müdürü Murat Sahin, söyle konustu: "Çiftçiler mümkün oldugu kadar yeni model biçerdöverleri ve kesinlikle ehliyetli ve operatör belgesi bulunan sürücüleri tercih etsinler."

Verim kaybinin önlenmesi için hububat basaklarinin kurumasindan sonra hasada baslanmasinin da önem tasidigini ifade eden Il Müdürü Murat Sahin, biçerdöver hasadinda basaklarda nem oraninin yüzde 20’den asagi olmasi gerektiginin altini çizdi.

Yüksek kesimlerdeki sulanabilen tarim arazilerinin kuru olan yerlere göre daha geç hasat edilmesi gerektigine isaret eden Sahin, "Nemli basaklarda daneler daha zor ayrildigi, çok asiri kuru olanlarda da ise taneler kolayca düstügü için kayip meydana geliyor. Çiftçilerin hasat için uygun dönemi nem oranini dikkate alarak iyi seçmeleri gerekiyor" diye konustu.

Tarlanin iyi sulanmamasi ya da basaklarin boyunun kisa kalmasinin da biçerdöver hasadinda kayiplari artirabilecegini anlatan Il Müdürü Sahin, hasat yapildiktan sonra yüksek nem oranina sahip ürünün de çürümemesi için kurutulmadan depolara alinmamasi gerektigini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA