Bakan Yerlikaya Açiklamasi 'Tüm Çalismalarimizi Seffaflikla, Hukuka Ve Etik Degerlere Bagli Olarak Sürdürüyoruz'

Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, “Tüm çalismalarimizi seffaflikla hukuka ve etik degerlere bagli olarak hesap verebilirlik ilkesine dayanarak sürdürüyoruz” dedi.

Bakan Yerlikaya Açiklamasi 'Tüm Çalismalarimizi Seffaflikla, Hukuka Ve Etik Degerlere Bagli Olarak Sürdürüyoruz'
TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyonu (IHIK), AK Parti Osmaniye Milletvekili ve TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyonu Baskani Derya Yanik baskanliginda toplandi. Komisyonun, ’Kolluk Uygulamalari ve Insan Haklarinin Korunmasi’ baslikli bilgilendirilme toplantisina Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, bakan yardimcilari, Emniyet Genel Müdür Yardimcilari ve bürokratlar katildi.

Komisyonda konusan Bakan Yerlikaya, “600 bin personelimizle ülkemizin huzur ve güvenligini tesis etmek için çalisiyoruz. Adimlarimizi, hukuku ve insan haklarini önceleyerek atiyoruz, atmaya da devam edecegiz. ’Ben yaptim oldu’ anlayisini reddederek, tüm çalismalarimizi seffaflikla hukuka ve etik degerlere bagli olarak hesap verebilirlik ilkesine dayanarak sürdürüyoruz. Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde insan haklarinin korunmasi ve gelistirilmesi amaciyla kapsamli reform süreçleri hayata geçirilmistir. 22 yildir süregelen AK Parti hükümetlerimiz kolluk faaliyetlerinin icrasinda ortaya çikabilecek iskence ve kötü muamele olaylarina karsi asla müsamaha gösterilmeyecegini, iskenceye sifir tolerans politikasi ile açiklamistir. Bu dogrultuda iskence ve kötü muamele suç cezasi arttirilmis, sorusturma ve kovusturma süreçlerinin hizla sonuçlandirilmasi konusunda özel tedbirler öngörülmüstür” seklinde konustu.

Verilen cezalarin ertelenememesi ve para cezasina dönüstürülememesinin benimsendigini ifade eden Yerlikaya, gözalti birimlerinin fiziki sartlarinin iyilestirilme çalismalarinin hizla tamamlandigini ve Avrupa ülkelerine kiyasla en iyi sartlara kavusturuldugunu söyledi.



Içisleri Bakanligi Mülkiye Teftis Kurulu, Jandarma Genel Komutanligi ile Emniyet Genel Müdürlügü Teftis Kurulu bünyesinde kolluk hakkindaki ’insan haklari ihlal’ iddialariyla ilgili özel birimler kuruldugun altini çizen Yerlikaya, “ Insan haklarinin ihlali ile ilgili iddialarin etkin bir sekilde sorusturulabilmesi için önemli adimlar atilmistir. Yapilan yasal degisiklikler sonrasi kolluk hakkindaki insan haklari ihlal iddialariyla ilgili sorusturmalarin dogrudan bagimsiz Cumhuriyet Savcilari tarafindan yapilmasi saglanmistir. Amaç kollugun haklari ihlal eden degil, haklarin koruyucusu olan bir hizmet birim olmasidir" dedi.

Dünyanin her yerinde oldugu gibi Türkiye’de de kolluk içinde maalesef bireysel yasaya aykiri eylemler oldugunu ifade eden Bakan Yerlikaya, burada önemli olanin konularin gizlenmemesi, iddialarin üzerine gidilmesi ve sorumlularin hak ettigi cezalari almasi oldugunu belirtti.

Iddialara iliskin sorusturmalarin uzmanlarca ve tarafsiz sekilde yürütülmesinin büyük önem arz ettigini aktaran Yerlikaya, “6713 sayili Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasi hakkindaki kanun ile bakanligin insan haklari ihlal iddialarinin en aza indirilmesine yönelik gösterdigi hassasiyetin bir sonucudur bu. Bu kanun örnek bir uygulama olarak Avrupa Birligi ülkelerinde mevcut sikayet sistemleri detayli olarak incelenerek katilimci bir yöntemle hazirlanmistir. Ülkemiz genelinde konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluslari, sivil toplum örgütleri, kolluk birimleriyle en fazla etkilesim halinde bulunan gruplarla istisareler yapilmis, anketler düzenlenmistir. Bu çalismalar neticesinde ortaya konulan görüs ve düsünceler 6713 sayili yasaya yansitilarak, ülkemiz sartlarina en uygun kolluk sikayet sisteminin olusturulmasi hedeflenmistir" ifadelerini kullandi.

“Gayemiz, çabamiz, mücadelemiz Türkiye’nin huzurudur”

Huzurun tesisi içinde insan odakli bir anlayisla özveriyle çalistiklarini vurgulayan Yerlikaya, “Gayemiz, çabamiz, mücadelemiz Türkiye’nin huzurudur. Huzurun tesisi içinde insan odakli bir anlayisla özveriyle çalisiyoruz. Huzuru saglarken hiçbir sartta taviz vermeyecegimiz, temel degerlerimizin basinda hukukun üstünlügü gelmektedir. Insan haklarini inkar etmek, insanliga meydan okumaktir. 2 bin 200 yillik büyük devlet gelenegimizin kodlarinda ’insani yasat ki devlet yasasin’ anlayisi kaindir. Anadolu irfaninda, inancimizda, örf, adet ve geleneklerimizde hep insani önceleyen, insan haklarini kutsal sayan bir anlayis vardir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadeleriyle, ’insan haklari uygar yasamin temelidir, çagimizin en üstün degeridir, güvencesi demokrasidir” diye konustu.

2002 yilindan itibaren altina imza atilan tüm kanun, çalisma ve projelerde insanlik onurunu ayaklar altina almaya kalkisan her bakis açisinin ifade ve uygulamasinin reddedildigini söyleyen Yerlikaya, hukukun esas alindigi bir yerde insan haklari, seffaflik, hesap verilebilirlik, etik degerlere bagliligin olmazsa olmazlari oldugunu dile getirdi.
Kaynak: İHA