YÖKAK Baskani Kocabiçak Açiklamasi 'Türkiye'deki 208 Üniversitenin 73'Ü Kurumsal Akreditasyon Aldi'

Kastamonu Üniversitesi’nde gerçeklestirilen toplantida konusan YÖKAK Baskani Prof. Dr. Ümit Kocabiçak, Türkiye’deki 208 üniversiteden 73’ünün kurumsal akreditasyon aldigini belirtti.

YÖKAK Baskani Kocabiçak Açiklamasi 'Türkiye'deki 208 Üniversitenin 73'Ü Kurumsal Akreditasyon Aldi'
Yüksekögretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Baskani Prof. Dr. Ümit Kocabiçak, Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonunda gerçeklesen toplantida “Üniversitelerde Akreditasyonlarin Önemi ve Akreditasyon Süreçleri” hakkinda üniversite personeline bilgi verdi. Toplantiya Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal basta olmak üzere Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Mehmet Atalan, senato üyeleri, birim kalite komisyon üyeleri, üniversite kalite komisyon üyeleri ve üniversite alt komisyon üyeleri de katildi.

Toplantida konusan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, yüksekögretimde kalite güvencesi ile egitim-ögretim, arastirma-gelistirme, toplumsal katki ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsaminda sürekli iyilestirilmesini amaçladiklarini belirterek, Kastamonu Üniversitesi’nin birimlerinde egitim-ögretim, arastirma-gelistirme ve toplumsal katkiya yönelik hedef faaliyet planlarini olusturuldugunu ve yillik hedefleri dogrultusunda faaliyetlerini gerçeklestirdigini söyledi.



Rektör Topal, ayrica akreditasyon sürecine önem verdiklerini dile getirerek, Kastamonu Üniversitesi’nde son üç yilda 8 programin akredite edildigini, 10 program için basvuru yapildigini, 8 programda ise basvuru hazirliklarinin devam ettigini söyleyerek, program akreditasyonu ile ilgili farkindaligin olusmasi ve sürecin hizlanmasi amaciyla komisyon araciligiyla farkindalik ve akreditasyona hazirlik egitimleri verildigini belirtti.

Kastamonu Üniversitesi’ndeki arastirma süreçlerinin BAP, TTO, Ihtisaslasma Koordinatörlügü ile Veri Izleme ve Degerlendirme Koordinatörlügü tarafindan yürütüldügünü belirten Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, arastirma performansinin kurumun stratejik planinda yer alan arastirma gelistirme performans göstergeleri ile takip edildigini ve alti aylik periyotlarla raporlandigini vurguladi.

Ayrica Rektör Topal, birimlerin hedef faaliyet planlarinda yer alan arastirma gelistirme performanslarinin akademik veri yönetim sistemiyle izlendigini ifade etti.

PUKÖ döngüsü çerçevesinde yapilan izleme ve iyilestirme faaliyetleri sonucunda, Kastamonu Üniversitesi’nin arastirma performansinda önemli bir mesafe kat ettigini dile getiren Rektör Topal, bu basarilarin sonucunda Kastamonu Üniversitesi’nin THE ve QS gibi önemli uluslararasi siralamalarda yer almayi basardigini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu basarilarin kurumun stratejik hedeflerine ulasma yolunda önemli bir adim oldugunu ve gelecekte daha büyük basarilara imza atacaklarina inandigini söyledi.



YÖKAK Baskani Prof. Dr. Ümit Kocabiçak ise, üniversite kalite anlayisinin öneminin her geçen gün arttigini ve bu süreçte bunun tüm üniversiteler tarafindan daha iyi anlasildigini ifade etti.

Türkiye’de YÖKAK’in kalite sürecinin 3 asamasinda yer aldigini söyleyen Prof. Dr. Kocabiçak, ülkedeki 208 üniversitenin kurumsal akreditasyon sürecini yönetmek, üniversitelerdeki fakülte ve programlarin akreditasyon islemlerini ve bu süreçte ulusal ve uluslararasi iletisim süreçlerini organize etmek ve Türkiye’de kalite güvence kültürünü artirmaya yönelik çalismalar yapmak oldugunu belirterek, YÖKAK’in görev ve sorumluluklarini anlatti.

Türkiye’de egitim gören yabanci uyruklu ögrencilerin mezun olduktan sonra ülkelerine döndüklerinde denklik sorunu yasadiklarini dile getiren Prof. Dr. Kocabiçak, denklik sorununu asmanin tek çözüm yolunun kurumsal akreditasyon oldugunun altini çizdi. Avrupa ve Amerika’daki üniversitelerde en dogudan en batiya kaliteyi yakalama hedefinde olduklarini ifade eden Prof. Dr. Kocabiçak, Amerika’da egitimin kitlesellesmesi için kalite güvencesinin esas oldugunu dile getirdi.

Türkiye’deki 208 üniversitenin 73’ünün kurumsal akreditasyon aldigini söyleyen Prof. Dr. Kocabiçak, yeni kurulan üniversiteler ile köklü üniversiteler arasindaki farki kapatmak için kaliteye ve akreditasyona önem verdiklerinin altini çizdi. Egitimde hesap verebilir olma, seffaflik, iyilestirme ilkelerine göre kalite süreçlerinin degerlendirildigini söyleyen Prof. Dr. Kocabiçak, üniversitelerde yapilan akademik faaliyetlerin topluma katki saglama etkisinin de kalite sürecinde öneminin artirilmasi gerektiginin altini çizdi.

Kalite çalismalarinda sistematik bir kurulus olduklarini dile getiren Prof. Dr. Kocabiçak, dünyada benzer pek çok kurumun üniversitelerden yüksek bedeller talep ederek verdikleri akreditasyon belgesinin YÖKAK tarafindan ücretsiz saglandigini ifade ederek, gelecek yillarda da dünyadaki herhangi bir üniversiteye kalite belgesi vermek için yetkilendirileceklerini açikladi.

Prof. Dr. Kocabiçak, üniversitelerin programlarinin akredite olma süreçleriyle ilgili bilgiler vererek, “Akreditasyon süreçlerinde biz uluslararasi ajanslari taniyoruz, ulusal ajanslari da yetkilendiriyoruz. Bizim yetkilendirmedigimiz ajans, sizin programinizi akredite etse bile bunlari YKS kilavuzunda yayinlatmiyoruz ayrica Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu almak için Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK) da göndermiyoruz” dedi.

Türkiye’de 7 bin 873 lisans programi bulundugunu anlatan Prof. Dr. Kocabiçak, “Bilgisayar mühendisligi, tip gibi 347 tür var. Maalesef yalnizca ulusal ve uluslararasi ajanslar, bunlarin 175’ini akredite edebilecek durumda. Kalan 172 türü akredite edecek program yok. Hukuku, Türkiye’de ve ulusal tarafta akredite edecek bir kurulus yok. 7 bin 873 lisans programinin yalnizca 1178’i akredite. Türkiye’de ortalama rakam yüzde 17” diye konustu.

Gelecekte program açma, ögrenci kabulü, uluslararasilasma, taninirlik gibi meselelerin merkezinde kalite yönetim sisteminin yer alacagini dile getiren Prof. Dr. Kocabiçak, PUKÖ (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) döngüsü olarak tanimlanan yönetsel yaklasimi örnek gösterdi.

Akreditasyon ve kalite sürecinin, kurumun en üst yönetiminden ögrencisine kadar herkesin benimsemesi gerektigini söyleyen Kocabiçak, akreditasyonun bir takim oyunu oldugunu ifade ederek, 2006 yilinda kurulan genç bir üniversite olarak Kastamonu Üniversitesi’nin kurumsal akreditasyon sürecinin hizli gelistigini vurguladi.

Etkinlik, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal tarafindan YÖKAK Baskani Prof. Dr. Ümit Kocabiçak’a hediye takdiminin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA