Yapay Zeka, Egitimi Yeniden Sekillendiriyor

Dünyayi her alanda etkileyen yapay zekayla egitim de yeniden sekillenecek. BAU Egitim Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Akgün, yeni teknolojiyle ögrenci basarisinin öngörülebilecegini söyledi.

Yapay Zeka, Egitimi Yeniden Sekillendiriyor
Birçok alan ve sektörde kullanilmaya baslanan yapay zeka teknolojilerinin egitimi nasil etkileyecegi merak konusu oldu. Bahçesehir Üniversitesi Egitim Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Akgün, yapay zeka tabanli ögrenci verilerine dayali rehberlikle ögrenme deneyiminin kisisellestirilecegini, böylelikle ögrencilere daha etkili egitim verilecegini dile getirerek bilgiler verdi.

Yapay zeka ile ögrenci basarisini öngörebilecek teknoloji gelistigini söyleyen Doç. Dr. Ergün Akgün, “Yapay zeka, bugün bildigimiz ya da alisageldigimiz sinifin dört duvariyla sinirlandirilmis ögrenme deneyimin ötesine geçilebilecek. Yapay zeka tabanli ögrenci verilerine dayali rehberlik sunarak ögrenme deneyimleri kisisellestirilecek, böylelikle ögrencilere daha etkili bir ögrenme deneyimi sunulurken ögretmenlerin is yükü azalacak. Yapay zeka teknolojisinin kullaniminin artmasi ile birlikte birçok meslek grubunun yok olmasi öngörülse de ögretmenler, yapay zekanin entegrasyonunu saglayacak ve ögrencileri yönlendirecek uzmanlar olarak varliklarini sürdürecekler” dedi.

Yapay zekanin bugün yasamin her alaninda köklü degisimlerin kapisini araladigini, egitimin de bu köklü degisimden dogrudan etkilenecegini vurgulayan Akgün, bu degisime hizli adapte olabilmek için çesitli müfredat gelistirme çalismalarinin, ögretmen egitimlerinin ve bu konuda politika gelistirme faaliyetlerinin son dönemde oldukça hiz kazandigini söyledi.



Yapay zeka ögrencilerin basarisini tahmin edebilecek

Doç. Dr. Ergün Akgün, yapay zeka uygulamalarinin veriye dayali ögrenci basarisi analizi ve tahmini, kisisellestirilmis ögrenme deneyimi, ögrenme içerigi olusturma ve otomatik degerlendirme sunma gibi egitimin temeli olarak kabul edilen asamalari kullaniyor olabilmesinin heyecan verici bir gelisme oldugunu belirti. Yapay zeka ve büyük veri algoritmalarinin geçmis ögrenme deneyimine ait çesitli veriler üzerinden ögrencilerin gelecekteki basarisini yüksek dogrulukta tahmin edebilecegine dikkat çeken Akgün, yapay zeka tabanli tahminlerin, veriye dayali rehberlik sunarak ögrenme deneyimlerini kisisellestirecegini ifade etti.

Bu sistemin her ögrencinin ögrenme hizina uygun destek saglayarak basarilarini artiracagini söyleyen Akgün, “Yapay zekanin, basarisi öngörülen ögrencilerin bir üst seviyeye çikmasi için daha dogru bir rehberlik ve yönlendirme sagliyor olmasi heyecan verici bir gelisme. Yapay zeka, bugün bildigimiz ya da alisageldigimiz sinifin dört duvariyla sinirlandirilmis ögrenme deneyiminin ötesine geçilebilecek. Ögretmenler, yapay zekanin sundugu taslak üzerinde çalisarak yüksek kalitede ögretim materyali olusturabilecek. Böylece ögretmenlerin geleneksel yöntemlere kiyasla çok daha kisa sürede daha nitelikli ürün ortaya koyabilmesine katki saglayacak. Bunlarin yani sira yapay zeka tabanli ödev ve sinav degerlendirme sistemleri, insandan kaynakli hatalari minimize ederek ögrencilere daha hizli ve kapsamli geri bildirim saglayarak ögrenme sürecini hizlandirabilir. Bu teknoloji, ögrencilere daha etkili bir ögrenme deneyimi sunarken ögretmenlerin de is yükünü azaltarak daha özellikli ürünler gelistirmeye yönlendirebilecek’’ diye konustu.



Yapay zekanin firsat ve riskleri dikkatle analiz edilmeli

Yapay zekanin sundugu firsat ve risklerin dikkatlice analiz edilmesi gerektigi konusunda da uyarida bulunan Akgün, yapay zekanin basarisinin dogrudan veriyle iliskili oldugunu ve artan yapay zeka kullanimiyla birlikte veri güvenligi ve gizliligi endiselerinin önem kazanacagini belirtti.

Akgün, özellikle egitimde kullanilan yapay zeka uygulamalarinda ögrenci verilerinin korunmasinin kritik oldugunu ve yetkisiz erisime izin verilmediginden emin olunmasinin önemli oldugunu dile getirdi.
Kaynak: İHA