Vali Çiftçi Açiklamasi 'Erzurum Kongresi'nin Ruhunu Yasatacagiz'

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 105. Yil Dönümünü vesilesiyle bir kutlama mesaji yayinladi.

Vali Çiftçi Açiklamasi 'Erzurum Kongresi'nin Ruhunu Yasatacagiz'
Vali Çiftçi mesajinda, Milli Mücadele’nin temel esaslarinin belirlendigi Erzurum Kongresi, bundan 105 yil önce Erzurum’da toplandigini ve Kongre’de alinan kararlarla Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin kadim sehir Erzurum’da atildigini ifade ederek, “Mondros Mütarekesi’nden sonra milletimiz, kendisine biçilen esaret gömlegini kabul etmemistir. Hürriyetinden vazgeçmeyen, zulme ve zalime boyun egmeyen aziz milletimizin varlik-yokluk mücadelesinin ilk adimi; Mustafa Kemal Pasa tarafindan 19 Mayis 1919’da Samsun’dan atilmis, bu adimi Amasya Genelgesi’nin "Milletin bagimsizligini yine milletin azim ve karari kurtaracaktir." hükmü tâkip etmistir. Böylelikle mütârekeye karsi alinan bu tavrin hayata geçirilmesi amaciyla Erzurum Kongresi’nin hazirliklarina baslanmistir. Milli Mücadele’nin hazirlik safhasinda yolumuzu aydinlatan bir mesale olan Erzurum Kongresi’nde alinan kararlar, Anadolu’nun ebediyete kadar Türk milletinin yurdu olarak kalacaginin en büyük nisânesi olmustur. 23 Temmuz’da, Cumhuriyet’e giden yolda "Vatanin bir bütün oldugu, parçalanamayacagi, manda ve himayenin kabul edilemeyecegi, Kuvâ-yi Milliye’yi âmil ve milli iradeyi hâkim kilmak temel esastir." gibi önemli kararlarin alindigi sehrimiz, Anadolu’ya kurtulus günesinin dogdugu yüksek bir zirvedir.” seklinde konustu.



“Milli suur umudu topraklarimizi sardi ”

Erzurum’dan, vatanin çatisindan, ilmek ilmek yayilan milli suurun, isgal altindaki topraklari umutla sardigini hatirlatan Vali Çiftçi, sözlerini söyle devam ettirdi, “Nitekim Mustafa Kemal Pasa hayatindaki en önemli kararlari Erzurum’da almis ve milli irâde ugruna askeri görevinden burada istifa etmistir. Vatan sevdalisi Erzurumlularin ve 15. Kolordu Komutani Kazim Karabekir Pasa’nin kolordusu ile emrinde oldugunu beyan etmesi üzerine milletimizin gelecegini yine Erzurum’da degismistir. Sanli tarihimizden aldiginiz ilhamla milli ve manevi degerlerimize sahip çikarak, daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye’nin insâsi adina hep birlikte birlik ve beraberligimizden ödün vermeden sarsilmaz bir iradeyle Erzurum Kongresi’nin ruhunu yasatmaya devam etmeliyiz. Erzurum Kongresi "Milli sinirlar içinde bulunan vatan parçalari bir bütündür, birbirinden ayrilamaz." maddesi ile fikrin harekete dönüsmesini saglamis; dolayisiyla "Misâk-i Milli’yi de müjdelemistir. Tarihimizde milletçe övündügümüz birlik ve dirlik günlerimizin en önemlileri arasinda yer alan Erzurum Kongresi, bu süreçte milletimizi topyekûn harekete sevk ettiren bir âmil olarak Millî Mücadele’miz açisindan adeta bir nirengi noktasi olmustur. Milli iradeyi hâkim kilmak üzere kongrede olusturulan temsil heyeti, daha sonra Sivas Kongresi’nin toplanmasini saglamis ve Yüce Meclisimizin açilmasina vesile olarak, tam bagimsizlik hedefine ulasmanin önündeki engelleri bir bir asmamiz açisindan önemli bir mihenk tasi olmustur. Bu vesileyle basta Gazi Mustafa Kemal Pasa ve silah arkadaslari olmak üzere, Erzurum Kongresi’nin gerçeklestirilmesinde emegi geçenleri, temsil heyetini minnet ve sükranla yâd ediyorum. Tarih boyu gösterdigi fedakârliklarla vatanin birligi ve dirligi için varlik gösteren tüm Erzurumlularin bu tarihi gününü kutluyorum.”
Kaynak: İHA