Uzmanlardan 'Kirli Yastik' Uyarisi Açiklamasi 'Yastik Kilifiniz Klozetten Bile Daha Fazla Bakteri Barindirabilir'

Türkiye’nin en sicak illerinin basinda gelen Aydin’da günlerdir etkili olan sicak hava vatandaslarin uyku kalitesini de olumsuz etkilerken, uzmanlar uyku kalitesi kadar hijyenik bir ortamda uymanin önemine dikkat çekti. Bu nedenle yastik hijyeninin çok önemli odlugunu kaydeden uzmanlar özellikle daha fazla terlenen yaz aylarinda yastik kiliflarinin sik sik degistirilmesini önerdiler. Yastik kiliflarinin klozetten bile daha fazla bakteri barindirabildigini belirten Aydin Il Saglik Müdürlügü yetkilileri, yastik hijyenine yazin daha fazla dikkat edilmesini önerdiler.

Uzmanlardan 'Kirli Yastik' Uyarisi Açiklamasi 'Yastik Kilifiniz Klozetten Bile Daha Fazla Bakteri Barindirabilir'


Korona virüsün hayatimiza girmesi ile birlikte toplum olarak bakteri ve mikroplara karsi daha duyarli ve bilinçli hale geldigimizi ancak halen bazi konularda yeterli bilince sahip olmadigimizi belirten Aydin Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi ekipleri, "Günümüzün büyük bir çogunlugunu geçirdigimiz ve mikrop ve bakteri yönünden disariya karsi en güvenli yer olarak bildigimiz evlerimizde gizli tehlikeler bulunuyor. Istediginiz kadar temizlik yapsaniz da evlerinizdeki bazi esyalari gereken sürede degistirmeyip kullanmaya devam ederseniz mikrop ve bakteriler sizinle yasamaya devam ediyor. Bu tehlikelerden ilki geceleri huzur içerisinde uyudugumuz yatagimizda yer aliyor. Özellikle yastik kilifiniz; ölü hücreler, yag, çevreye bagli kirlilikler, ter ve daha fazlasiyla bakterilerin çogalmasi için en uygun zemini hazirlaniyor. Öyle ki yastik kilifiniz klozetten bile daha fazla bakteri barindirabiliyor. Bu bakterilerin miktari elbette yastik kilifinizi yenisi ile degistirmeniz ve yastiginizi havalandirma sikliginiza göre degiskenlik gösterebiliyor. Bu nedenle özellikle Aydin gibi sicak illerde yastik kilifi hijyenine azami ölçüde dikkat edilmeli" diye konustular.

Evlerimizde tehlike olusturacak birçok esyanin bulundugunu ve bunlarin ilk siralarinda yastik ve dis firçalarinin yer aldigini belirten Halk Sagligi ekipleri "Dis firçasi da herkesin siklikla degistirilmesi gerektigini bildigi, ancak süresine uymadigi esyalarin basinda yer aliyor. Dis firçalari da yastik gibi bakteri, mantar, ve mikroplarin en kolay üreyebildikleri yerlerden biridir" diyerek özellikle yaz mevsiminde saglik için bazi kisisel ürünlerin hijyenikliginde azami ölçüde dikkat gerektigini kaydettiler.
Kaynak: İHA