Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Bilmediginiz Kaynaklardan Ve Kuyulardan Su Içmeyin'

Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ufuk Ertural, yaz aylarinda gidilen köy, bag ve bahçe gibi alanlarda; kaynaginin neresi oldugu bilinmeyen kuyu ve kaynak sularinin tüketilmemesi gerektigini söyledi.

Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Bilmediginiz Kaynaklardan Ve Kuyulardan Su Içmeyin'
Yaz aylarinin gelmesiyle vatandaslarin evden çiktigini ve disarida daha çok vakit geçirdigini dile getiren Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ufuk Ertural, bu dönemde su ve yemek gibi ihtiyaçlarini disardan karsilayan vatandaslara uyarilarda bulundu. Lokanta ayirt etmeden, hijyenik olmayan yerlerden tüketim yapilmamasi gerektigini söyleyen Dr. Ufuk Ertural, “Yaz aylarinin gelmesiyle beraber tabiri caiz ise herkes kendini disarilara atti. Disarida yemek yiyoruz, disarida geziyoruz, disarida oturuyoruz bazen de disarida uyumaya basladik. Malum tüketimimizde ister keyfi olsun, isterse de yemek gibi zaruri ihtiyaçlarimiz olsun sürekli disardan temin ediyoruz. Fakat yaz aylarinda bunlarin dikkatsiz olarak yapilmasindan dolayi birçok enfeksiyona zemin hazirlaniyor. Sulari bilmedigimiz kaynaklardan veya güvenilir olmayan yerlerden tüketmemiz, yemekleri de canimizin çektigi herhangi bir yerden degil de daha güvenilir ve temiz yerlerden, kapali yerlerden tüketmemiz gerekiyor. Yaz aylariyla beraber sicakliklar, mikroplarin, bakterilerin çogalmasi için çok iyi bir zemin hazirliyor. Bununla beraber hijyene dikkat edilmedigi zaman bir olan mikroplar bine, yüz bine çikiyor ve ciddi hastaliga neden olabiliyor. Bunun için güvenilir kaynaklardan, güvenilir yerlerden ve daha saglikli besinler tüketmemiz gerekiyor” seklinde konustu.



“Kaynagi belli olmayan sulari tüketmeyin”

Yaz mevsiminin gelmesiyle bag, bahçe ve köylerine giden vatandaslara da tavsiyelerde bulunan Ertural, kaynagi bilinmeyen kuyu ve kaynak sularinin tüketilmemesi gerektigini vurgulayarak, “Yazla birlikte daha serin yerlerde konaklama ihtiyaci duydugumuz için sehir merkezlerindeki konaklamamizi daha çok köy, bag, bahçe veya tarla gibi yerlere kaydirdik. Buralarda da birçok su kaynaklarinin nereden geldigi belli olmuyor. Çogu yerin kanalizasyon ya da su sebekesi yok. Herhangi bir yerden kaynak suyu ve kuyu suyu tüketiyoruz. Fakat buralar çogu zaman maalesef mikrop yuvasi olabiliyor. Hijyeni olmuyor ve daha çok bagisikligi düsük, hassas kisilerde ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Bunun için sulari güvenilir yerlerden ve bildigimiz, güvendigimiz kaynaklardan temin edilmesini öneriyoruz. Mümkünse kuyu sularinin kaynaklarinin tahlillerinin, gerekli incelemelerinin yapilip, tüketilmesini öneriyoruz. Içerisinde herhangi bir zehirli maddenin veya kimyasal maddenin karisip, karismadigini bilemeyiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA