Uzmanindan Ögrencilere 'Sinav Stresi' Önerisi

Psikiyatri Uzmani Ahmet Levent Mete, ögrencilere sinav öncesi kaygiyi azaltmak için, düzenli bir çalisma takvimi planlama, uygun hedef belirleme, son ana kadar çalismayi sürdürmeme ve arkadas çevresiyle vakit geçirme önerilerinde bulundu.

Uzmanindan Ögrencilere 'Sinav Stresi' Önerisi
Izmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Psikiyatri Uzmani Ahmet Levent Mete, ögrencilerin sinav kaygisina yönelik önerilerde bulundu.

“Heyecan sonucu sinav basarisi azaliyor”

Her ögrencinin bir miktar sinav heyecani yasadigini aktaran Uzman Doktor Mete, “Sorun bu heyecanin belli bir siniri asmasiyla basliyor. O zaman agiz kurulugu, çarpinti, nefes darligi, ates basmasi, bulanti gibi sikayetler olusuyor. Dikkatinizi toplamakta zorlaniyorsunuz. Konsantrasyonunuz düsüyor ve sinav basarisi azaliyor” ifadelerini kullandi.

“Uygun hedef seçilmesi oldukça önemli”

Sinava hazirligin uzun süreli bir program halinde yapilmasinin önemli olduguna dikkat çeken Mete, “Bu sayede çocugun, sinava konu olacak dersler açisindan adaptasyonu artmis oluyor. Uygun hedef seçilmesi de oldukça önemli. Çocugun genel yetenegi, basarisi ve sinava hazirlik düzeyine bakarak bir hedef belirliyoruz. Bunu biraz performansin üzerinde belirleyebilirsiniz. Bu basariyi arttirabilir ama çok üzerinde belirlerseniz bu açigi kapatamaz ve o zaman bir umutsuzluk duygusu olusabilir ve sinav kaygisini arttirabilir. Bir diger önemli durum da ebeveynlerin çocugu hep sartsiz olarak sevdiklerini, bunu sinavla alakasinin olmadigini çocuga hissettirmeleri. Bunlarin hepsini yaptiniz ama yine de kaygi devam ediyorsa uzmanlarla konusmak gerekiyor. Uzmanlar çocuga odaklanma ya da gevseme egzersizlerini yaptirabilir. Umutsuzluk duygusu ya da asiri heyecan varsa bunu yatistirmanin yollari var” görüsünü bildirdi.

“Son ana kadar çalismayi sürdürmemek önemli”

Sinavdan önce yapilacak bazi seylerin olduguna deginen Mete, sunlari kaydetti:

“Son ana kadar çalismayi sürdürmemek önemli. Sinav öncesi son gün; ögrenci biraz yakinlariyla, arkadaslariyla vakit geçirmek, film izlemek, ilik bir dus almak gibi etkinlikler yapmali. Son anda bazi seyleri zorlamamak gerekir. Sinavdan önce sekerli, çikolatali yiyecekler vermeye çalismamak lazim. Ya da sinavdan önce ‘yarin sinavin var, bugün her zamankinden erken yat’ diye zorlamamak gerekir. Bu durum tam tersine güçsüzlük olusturabilir. Genel aliskanliklarini degistirmeye zorlamamak önemli.”

“Aileler çocugun tercihine saygi duymali”

Sinav yerinin önceden görülmesi gerektigini söyleyen Ahmet Levent Mete, ailelerin de tercih döneminde görüsleri ve katkilarinin olacagini belirterek, çocuklarin tercihlerine saygi duyulmasini önerdi.
Kaynak: İHA