Sosyal Medya Tacize Ve Zorbaliga Maruz Kalma Riskini Artiriyor

Sosyal medya platformlari iletisim kurma, bilgi alip verme, dünyadan haberdar olma gibi imkanlar sunsa da ruh sagligi üzerinde birçok olumsuz etkiye neden olabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Beldem Sekban, bilinçsiz sosyal medya kullaniminin özgüveni zedeledigini, ayrica zorbalik ve taciz gibi olaylara maruz kalma riskini de artirdigini belirtti.

Sosyal Medya Tacize Ve Zorbaliga Maruz Kalma Riskini Artiriyor
Günümüzde sosyal medya platformlari, hayatin önemli bir parçasi haline geldi. Bu platformlar, iletisim kurma, bilgi paylasma ve toplumsal olaylara hizli tepki verme gibi islevler sunarak insanlarin günlük yasamlarini derinden etkiliyor. Ancak sosyal medyanin ruh sagligi üzerindeki etkileri hem olumlu hem de olumsuz yönde önemli boyutlara ulasabiliyor. BHT CLINIC Istanbul Tema Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Beldem Sekban, sosyal medya platformlarinin ruh sagligi üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini anlatti.

“Duygusal iyilesme süreçlerine katki saglayabilir”

Sosyal medyanin olumlu yönlerine deginen Sekban, su ifadeleri kullandi:

“Sosyal medya, bireylerin kendilerini ifade etmeleri için güçlü bir araç sunar. Insanlar, ilgi duyduklari konular hakkinda görüslerini paylasabilir, içerik üretebilir ve duygusal deneyimlerini paylasarak destek arayabilirler. Özellikle zor zamanlarda yapilan paylasimlar, duygusal iyilesme süreçlerine katki saglayabilir. Ayrica sosyal medya, motivasyonu artirici içerikler ve destekleyici topluluklar araciligiyla insanlarin psikolojik iyiliklerine katkida bulunabilir. Kisisel gelisim ve bilgi paylasimi gibi alanlarda da faydali olabilir.”

Dikkat eksikligi yasayanlar, sosyal medyadan uzak durmali

Sosyal medyanin insanlar üzerinde ‘mükemmel olma’ baskisi olusturarak ruh sagligi için olumsuz etkilere de neden olabildigini hatirlatan Sekaban, “Özellikle anonimlik ve uzaktan iletisim imkanlari, zorbalik ve tacize maruz kalma riskini artirabilir. Kullanicilar, karsilastiklari içerikler veya diger insanlarin yasam tarzlariyla kendi hayatlarini karsilastirarak özgüvenlerini zedeleyebilirler. Güzellik standartlari ve mükemmeliyetçilik baskisi da sosyal medya araciligiyla yayilabilmekte. Filtrelerin kullanimi ve sanal gerçeklik, insanlarin kendilerini gerçek hayatta oldugundan farkli algilamalarina neden olabilir” dedi.

“Zaman yönetimini olumsuz etkileyebilir”

Asiri sosyal medya kullaniminin zaman yönetimini de zorlastirdigini belirten Psikolog Sekban, “Ayrica sosyal medya, kullanicilarin zaman yönetimini olumsuz etkileyebilir ve günlük islerini yönetmelerini zorlastirabilir. Özellikle dikkat eksikligi yasayan bireyler için bu durum daha belirgin olabilir” seklinde konustu.

Sekban, “Bu nedenlerden dolayi sosyal medyada bilinçli bir sekilde içerik tüketmek, zaman yönetimine dikkat etmek ve online etkilesimleri saglikli sinirlar içinde tutmak önem tasiyor” uyarisinda bulundu.
Kaynak: İHA