'Saglik Çalisani Sayilmak Kisisel Talep Degil Mesleki Zorunluluktur'

Kocaeli’de veteriner hekimin klinikte 3 kisi tarafindan darp edilmesine iliskin açiklamalarda bulunan Kocaeli Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Mehmet Bostanci, "Veteriner hekimlere karsi siddet her geçen gün artmis, meslegimizi icra etmenin yollari artik tükenme noktasina gelmistir. Saglik çalisani sayilmak ve saglikta siddet yasasi kapsamina alinmak kisisel talep degil mesleki zorunluluktur" dedi.

'Saglik Çalisani Sayilmak Kisisel Talep Degil Mesleki Zorunluluktur'


Çayirova ilçesinde 2 gün önce Veteriner Hekim Ali Özen’in 3 kisi tarafindan klinikte darp edilmesine iliskin Kocaeli Veteriner Hekimleri Odasi Yönetim Kurulu ve üyeleri toplanarak yasanan olayi kinadi. Olaya iliskin açiklamalarda bulunan Kocaeli Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Mehmet Bostanci, "Veteriner hekimlere siddet, topluma ve toplum sagligina karsi siddettir. Bugün buraya, egitimini aldigimiz ve bizim için kutsal olan meslegimizi yaparken karsi karsiya kaldigimiz ve artik tahammül edilemez noktaya gelen siddeti kamuoyuyla paylasmak ve yetkililere sesimizi duyurmak için toplandik. Veteriner hekimlere karsi siddet her geçen gün artmis, meslegimizi icra etmenin yollari artik tükenme noktasina gelmistir. Siddete karsi is biraktigimiz 21 Agustos 2023 tarihinden beri onlarca yeni siddet olayi gerçeklesmistir" diye konustu.



"Bu yasananlar yeni degil, geçmisten baslayan, bugün artik dayanilmaz hale gelen bir süreçtir"

Konusmasini sürdüren Bostanci, "Veteriner hekimlik meslegi toplum sagligi, hayvan sagligi ve çevre sagligi açisindan yaygin etkileri olabilecek risklerin bertaraf edilmesinde en büyük bariyerdir ve bu nedenle stratejik bir konumdadir. Tam da bu stratejik konumu nedeniyle veteriner hekimleri kendi çikarlari önünde risk görenler, geçmiste de bugün de siddete basvurmakta, meslegimizi degersizlestirmeye çalismaktadirlar. Bu yasananlar yeni degil, geçmisten baslayan, bugün artik dayanilmaz hale gelen bir süreçtir" seklinde konustu.



"Saglik çalisani sayilmak kisisel bir talep degil, mesleki bir zorunluluk"

Veteriner Hekim Ali Özen’in darp edilmesini kinayan Bostanci, "2 gün önce meslektasimizin klinigi basilmis meslektasimiz darp edilmistir. Ne yazik ki olaylara karisan 3 sahis ifadeleri alindiktan sonra serbest birakilarak toplum vicdani yaralanmistir. Yasanan bu siddet, biz veteriner hekimleri artik yeter dedirtecek noktaya getirmistir. Yasalarin meslegimize tanimladigi yükümlülükleri layikiyla yerine getirebilmemizin önemli basamaginin saglik çalisani sayilmak ve saglikta siddet yasasi kapsamina alinmak oldugunu her platformda dile getirdik. Bunun kisisel bir talep degil, mesleki bir zorunluluktan kaynaklandigini, karar alma makaminda bulunanlarin artik anlamasi için daha ne kadar siddete maruz kalmamiz gerektigini sormak istiyoruz" seklinde konustu.



"Tüm veteriner hekimler ’Saglikta Siddet Yasasi’ kapsamina alinmalidir"

"Yasanan süreç biz veteriner hekimleri yildirmis ve biktirmistir" diyen Baskan Mehmet Bostanci, "Saglik çalisanlari için düzenlenen Saglikta Siddet Yasasi’nda veteriner hekimler kapsam disi birakilmis ve bizleri yok saymislardir. Veteriner hekimler, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu’nda saglik hizmetleri sinifinda tanimlanmistir, vakit kaybetmeden geregi yapilmali, veteriner hekimligin hangi alaninda olursa olsun yaptiklari hizmetlerle kamu sagligini koruyan tüm veteriner hekimler ’Saglikta Siddet Yasasi’ kapsamina alinmalidir. Siddeti olusturan unsurlar ortadan kaldirilmali, siddet tavizsiz cezalandirilmali, kanunlar ve bilimsel gerçekler önünde saglik çalisani olan veteriner hekimlere haklari iade edilmelidir" ifadelerini kullandi.

"Birçok hakkimizin elimizden alinmasini kabul edemiyoruz"

Veteriner hekimlerin öneminden bahseden Bostanci, "Sadece hayvanlarin sagligi için degil, ayni zamanda insan sagligi için de hayati öneme sahip bir meslek gurubu olan veteriner hekimlerin önemini hatirlatmak istiyoruz. Veteriner hekimlerin saglik personeli oldugu ulusal ve uluslararasi mevzuat ve uygulamalar tarafindan hiçbir süpheye yer olmayacak sekilde ortadayken, birçok hakkimizin elimizden alinmasini kabul edemiyor, veteriner hekimlerin hak ettikleri özlük haklarina bir an önce kavusmalarini saglamak için gerekli adimlari atmalari için tüm yetkililerin sesimizi duymalarini bekliyoruz. Yasanan siddet olayinin Kocaeli Veteriner Hekimleri Odasi Yönetim Kurulu ve üyeleri olarak hukuki takipçisi olacagimizi ve Saglikta Siddet Yasasi kapsaminda veteriner hekimlerin degerlendirilmesi talebimizin hukuken ve siyaseten de takipçisi olacagimizi bildirir, yasamini hayvan sagligi ve refahi ile halk sagliginin korunmasina adayan tüm meslektaslarimiza tesekkür ederiz" dedi.

Kaynak: İHA